Jump to content

Pitanje vlasnistvo ili suvlasnistvo? Identican pojam?


Saklic

Preporučene objave

Molim za pojasnjenje ....brak razveden 2007.g.....tada maloljetno dijete i ja ostajemo zivjeti u stanu bivseg supruga s kojim sam po razvodu braka sklopila ugovor po kojem imam pravo stanovanja u stanu do 2020.g. ..u jednom clanku ugovora stoji da se ugovorni odnos moze prekinuti i ranije ukoliko ja vise ne zelim koristiti predmetni stan ili ukoliko steknem VLASNISTVO nad vlastitom nekretninom (stan ili kuca)....prije godinu dana nakon smrti moga oca ja postajem SUVLASNIK 1/2 oceva stana zajedno s majkom. Bivsi suprug je podigao tuzbu i trazi na osnovu navedenog da iselimo iz stana jer da je ispunjen uvjet iz tog clanka ugovora. U stanu i dalje zivi moja majka s pravom dozivotnog plodouzivanja na mojoj polovici. Sutkinja na raspravi zakljucuje u korist supruga i trazi da se iselimo i da predjemo zivjeti kod moje majke. Zanima me iz navedenog da li pravno pojam vlasnistva i suvlasnistva su izjednaceni i da li se takva presuda moze donijeti?...hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po tome znaci moram iseliti iz stana i hocu necu useliti se kod majke cime narusavamo i njenu privatnost i nije bitno da li imamo kvalitetne uvjete za zivot

 

Tako je, kako je. Samom presudom niste oštečeni.

 

Zanima me iz navedenog da li pravno pojam vlasnistva i suvlasnistva su izjednaceni i da li se takva presuda moze donijeti?

 

Sve piše u odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u dijelu o suvlasništvu.

Čl.36 (1) Ako više osoba ima neku stvar u svome vlasništvu tako da svakoj pripada po dio toga prava vlasništva, računski određen razmjerom prema cijelom pravu vlasništva te stvari, sve su one suvlasnici te stvari, a dijelovi prava vlasništva koji im pripadaju njihovi su suvlasnički dijelovi.

 

Čl.37

(1) Kad postoji suvlasništvo neke stvari, uzima se da je ta stvar pravno razdijeljena na sadržajno jednake dijelove (idealne dijelove), kojima je veličina određena veličinom suvlasničkih dijelova.

(2) Idealni dio stvari je neodvojiv od suvlasničkoga dijela koji ga određuje.

(3) U pravnom se prometu uzima da je idealni dio stvari samostalna stvar; sve što je određeno za stvari vrijedi i za idealne dijelove, ako nije što posebno propisano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija