Jump to content

otkaz po sili zakona u Državnoj službi


ckalja

Preporučene objave

Poštovani,

kao prvo ispričavam Vam se ako ovoj temi nije ovdje mjesto te me prebacite u odgovarajući forum...

Javljam Vam se s problemom i molim za konkretnu pomoć

prošle godine u lipnju mjesecu dobio sam otkaz u ds.po sili zakona jer sam 2012.god bio pravomoćno osuđen na 6.mj sa rokom kušnje od 1.god za kazneno djelo iz.čl.311.st.2 KZ.( radio u MF-Carinska uprava )Odboru za državnu službu podnio sam prigovor u zakazanom roku te sam dana 16.05.2016. od istog dobio rješenje da se žalba odbija kao neosnovana.Te u uputi o pravnom lijeku stoji da se protiv tog rješenja može pokrenuti upravni spor tužbom Upravnom sudu.Stoga me zanima kao se ista pokreće i da li mi je za to potreban odvjetnik i ako nije kako bi isti upravni spor-tužba trebala izgledati te da li uopće ima smisla ulaziti u spor?U međuvremenu sindikat je podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom suglasnosti s Ustavom na koji se Ustavni sud dana 03.06.2016. očitovao da se ne prihvaća prijedlog... Shodno tome sad sam u dilemi da li eventualna upravna tužba može biti pozitivno riješena u moju korist unatoč takvom rješenju Ustavnog suda.

kako sam informiran dogodio se još jedan novi moment te je u međuvremenu u Saborsku proceduru otišao prijedlog izmjene zakona o Dr.sl.u kojem više nema točke po kojoj je meni i ostalima prestala dr.sl.po sili zakona.Što bi za taj moj slučaj značilo ta da se takav zakon usvoji? Da li bi se mogao vratiti u službu automatski zbog tog novog zakona ili ne?

Hvala na Vašoj pomoći te se ponovno ispričavam ako tema nije adekvatna ovom forumu.

Molim za pomoć....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da vama ni u jednom postupku nije propisano da morate imati odvjetnika, bilo to u krivičnom postupku, prekršajnom, upravnom ili nekom trećem. Ako se ne varam vi se uvijek možete sami zastupati samo je pitanje kolko ćete u tome biti uspješni. Kolko je meni poznato možete i sami napisati tužbu upravnom sudu. Za ovo ne znam što bi značilo za vas da usvoje novi zakon. :ideja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...prošle godine u lipnju mjesecu dobio sam otkaz u ds.po sili zakona jer sam 2012.god bio pravomoćno osuđen na 6.mj sa rokom kušnje od 1.god za kazneno djelo iz.čl.311.st.2 KZ.

 

Dakle, DS prestala vam je zbog toga jer ste pravomoćno osuđeni za kazneno djelo iz jedne od 12 taksativno navedenih glava Posebnog dijela KZ-a (kaznena djela protiv vjerodostojnosti isprava odnosno u današnjem KZ-u kaznena djela krivotvorenja), koje predstavljaju zapreku za prijma u DS.

 

Odboru za državnu službu podnio sam prigovor u zakazanom roku te sam dana 16.05.2016. od istog dobio rješenje da se žalba odbija kao neosnovana.Te u uputi o pravnom lijeku stoji da se protiv tog rješenja može pokrenuti upravni spor tužbom Upravnom sudu.Stoga me zanima kao se ista pokreće i da li mi je za to potreban odvjetnik i ako nije kako bi isti upravni spor-tužba trebala izgledati te da li uopće ima smisla ulaziti u spor?

 

Ovo što ću napisati je bez ikakva uvida u bilo kakvu dokumentaciju, ali ako ste doista osuđeni za navedeno djelo, šansa da u upravnom sporu uspijete je teoretska (ali isto tako, teoretski gledano i vi i ja možda idućeg petka dobijemo na Eurojackpotu, e sad da li se to bude desilo, tko zna). Radi se o kaznenom djelu za koje osuda predstavlja zapreku za prijam u DS-u i to je jedan od najčišćih načina prestanka DS-e, a dokaziv je bez problema - nabavite pravomoćnu presudu i točka.

 

Ipak, zbog ograde neimanja uvida u dokumentaciju, možete zatražiti mišljenje odvjetnika, ali se pritom postavite na način da njegovo plaćanje vežete uz uspjeh u sporu, tako ćete dobiti iskren odgovor.

 

U međuvremenu sindikat je podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom suglasnosti s Ustavom na koji se Ustavni sud dana 03.06.2016. očitovao da se ne prihvaća prijedlog... Shodno tome sad sam u dilemi da li eventualna upravna tužba može biti pozitivno riješena u moju korist unatoč takvom rješenju Ustavnog suda.

 

Možete li pojasniti na koju odredbu Ustava su se pozvali u prijedlogu da bi bila povrijeđena ovakvom legislativom? Jer ja je jednostavno ne vidim.

 

Jedina greška zakonodavca je da u ZKP-u nije u odredbama koje se dotiču dostave propisao obvezu dostavljanja takovih pravomoćnih presuda i poslodavcu, ukoliko je osuđenik u tom trenutku državni službenik. Ovako je apelirao na savjest i moral državnog službenika da sam sebe prijavi i time ishodi otkaz, te se egzistencijalno potencijalno ugrozi, što je apsurd.

 

...kako sam informiran dogodio se još jedan novi moment te je u međuvremenu u Saborsku proceduru otišao prijedlog izmjene zakona o Dr.sl.u kojem više nema točke po kojoj je meni i ostalima prestala dr.sl.po sili zakona.Što bi za taj moj slučaj značilo ta da se takav zakon usvoji? Da li bi se mogao vratiti u službu automatski zbog tog novog zakona ili ne?

 

Što se Sabora tiče, to ćemo tek vidjeti što će se desiti idućih dana (moguće je njegovo raspuštanje, a tada sve pada u vodu), a drugo - ako su i najavljene neke izmjene i dopune konkretnog zakona, ne vjerujem da će dirati te odredbe, a i da ih diraju, vama, po mom mišljenju, neće biti od pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Hvala na Vašem odgovoru i interesu za ovaj moj slučaj...

što se tiče Ustavne tužbe i odredbu u Ustavu mogu Vam poslati rješenje od Ustavnog suda ako Vas interesira...

Ako može neka Vaša e-mail adresa na koju bi mogao poslati?mogao bih Vam i detaljnije pojasniti slučaj ako Vas zanima

Hvala i srdačno Vas pozdravljam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na Vašem odgovoru i interesu za ovaj moj slučaj...

Napominjem da sam što se tiče pravnih pitanja totalno "nepismen"zato i pitam kako se piše tužba, u kojem vremenskom roku se rješavaju takvi predmeti, koliko to cca. košta,( ako bi se uzeo odvjetnik), kolika je šansa u pozitivnu presudu ?

Napominjem da moja presuda nije imala nikakve veze s poslom niti radnim mjestom.

Pošto sam nakon 16.g.službe dobio otkaz i sad radim na ugovor za 3100 kn/mj. živim sa suprugom i troje malodobne djece, a cjelokupni prihod kućanstva iznosi 6200 kn gotovo smo preko noći postali socijalni slučaj interesira me da li imam pravo na nekog odvjetnika koji bi me mogao zastupati za razumnu cijenu ili možda besplatno? Sudionik sam Domovinskog rata.

Unaprijed zahvalan za neke daljnje možebitne odgovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...kako se piše tužba, u kojem vremenskom roku se rješavaju takvi predmeti, koliko to cca. košta,( ako bi se uzeo odvjetnik), kolika je šansa u pozitivnu presudu ?

 

Za pisanje tužbe neophodan vam je odvjetnik, rok za istu vam je 30 dana od primitka odluke protiv koje ustajete tužbom, trošak vam ne mogu precizirati, jer svaki odvjetnik je svijet za sebe, a šansa po mom mišljenju je nikakva. Uz ogradu da nemam uvid u dokumentaciju.

 

Napominjem da moja presuda nije imala nikakve veze s poslom niti radnim mjestom.

 

Ali u ovom slučaju to uopće nije bitno.

 

Pošto sam nakon 16.g.službe dobio otkaz i sad radim na ugovor za 3100 kn/mj. živim sa suprugom i troje malodobne djece, a cjelokupni prihod kućanstva iznosi 6200 kn gotovo smo preko noći postali socijalni slučaj interesira me da li imam pravo na nekog odvjetnika koji bi me mogao zastupati za razumnu cijenu ili možda besplatno? Sudionik sam Domovinskog rata.

 

Pokušajte već sutra otići do nadležnog ureda državne uprave u vašoj Županiji odnosno Gradu Zagrebu (ako tamo prebivate) i raspitajte se za mogućnost besplatne pravne pomoći.

 

Što se odluke USRH-a tiče, možete poslati samo njen broj, to vam je onaj dio U/XY-XYXY.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija