Jump to content

Privremena pljenidba


anonimno

Preporučene objave

Zanima me, da li se umjesto ovrhe na tekućem računu fizičke osobe (ako npr. ne znam broj rč. i banku) na ovršnom prijedlogu mogu navesti privremenu pljenidbu? Samo tu varijantu...

Isto tako me zanima kako ta pr. pljenidba u praksi funkcionira? pogotovo u Zg gdje ima 30 različitih banaka? Zar sud uistinu izda rješenje s kojim se može obilaziti 30 ZG banaka?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje je: kako ishoditi takvo sudsko rješenje? Podnijeti ovršni prijedlog ili prije podnošenja ovršnog prijedloga? Ako se podnosi ovršni prijedlog, što staviti kao sredstvo ovrhe (pljenidba novčane tražbine?), a što kao predmet ovrhe (novčane tražbine po računima banaka?)? Da li onda u ovršnom prijedlogu zatražiti privremenu pljenidbu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pri.plje.je predstadij ovrhe!Dakle u prijedlogu navesti banke koje zelis i toliko primjeraka(za sve banke) plus primjerak za sud i jedan za sebe i to saljes! Sud donosi rješenje i salje u banke, svaka banka koja pronade duznika za klijenta plijeni i zamrzava sve racune(bitno je navesti u prijedlogu-da se plijeni i tekuci i ziro i stedni ulog-dakle sve), tad tebi sud salje izvjesce banaka o istom i tek tad ti pises prijedlog za ovrhu na doticnom racunu,sud donosi rjesenje i ti skidas sto si prvotno zamrznuo! Takoder je preporucljivo navesti JMBG duznika jer vecina banaka bez JMBG ne daje info, a zna se desiti posebice kod nas u Zg.da ima vise osoba s istim imenom i prezimenom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo napišeš prijelog za privremeni pljenidbu svih računa u bankama koje navedeš ili možeš tražiti u svim bankama.

nakon toga sud izda rješenje koje šalje svim bankama navedenim, a banke su nakon toga dužne obavijestiti sud.

Sud zatim obaviještava ovrhovoditelja o bankama u kojima ovršenik ima račune.

Nakon toga ovrhovoditelj podnosi prijedlog za ovrhu na tim navedenim računima.

Dalje znate postupak!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hehe...polako se doslo i do rupe u zakonu koju neki odvjetnici koriste a neki ne! Naime u zakonu imas pravo traziti naknadu za rjesenje, odnosno prijedlog o ovrsi...ali neki odvjetnici znaju mudro trazit trosak i za pri.plje., te kad pisu rjesenje o ovrsi u petit rjesenje unesu dugovanje,kamate,bla.

-bla..i trošak pri.plje koja je naravno isla prije te ovrhe-e sad sud nekad to provjerava pa odbije ovrhovoditelja za taj trosak, a ponekad i ne tako da donosenjem rjesenja o ovrsi u kojoj je ukljucen i trosak pri.plje duznik ti ustavri duguje dva puta isti iznos.... ;-)

 

 

Tihomir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Gledaj"pravnice" ako imas uopce zvanje da te tako nazovem...u svom vjezbovanju kod odvjet.sam napravio na desetine i desetine pri.plje.,neke su bile vracene na dopunu ili slicno,ali kako je pri.plje.propisana zakonom nema razloga da je sud odbije,pa nije hrv.pr.sustav vasar bas takav kakav ti mislis,odnosno ako si takav pravnik kakvim se predstavljas ne bi me cudilo da ti sud odbije i prijedlog za oslobadanje od sud.prist. Dakle,ostalima-napravio sam zaista puno pri.plje, kao i vjerujem puno kolega ovdje,i sve su "PROSLE"(vidi samo pravnog izraza-ajde mi ga definiraj pravnice?!),Tako da ako ima zainteresiranih neka se jave tu-ja cu osobno napravit tu veliku enigmu!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijenjeni vjezbenice, nazalost moram izvjestiti da privremena pljenidba nije regulirana zakonom. Chekiraj ovsni zakon pa se javi... U zakonu postoje samo privremene mjere koje nemaju veze s vezom. A hrvatsko pravosudje je ocito veci vasar nego sto ti mozes zamisliti jer i ti i sud ocito radite ilegalno... A da pritom to i ne znate (jer tko ce prouciti ovrsni zakon).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako se ne slažem sa tonom kojim se sudionicima foruma obraća očito zbog nečega frustrirani "vježbenik" (kompleks manje vrijednosti ili sl.), potvrdio bih da privremena pljenidba postoji u Ovršnom zakonu i tu u čl. 154. st. 2. koji glasi:

 

"(2) Ako ovrhovoditelj ne raspolaže potrebnim podacima o štednom ulogu ovršenika, može sudu predložiti donošenje rješenja kojim će privremeno zaplijeniti sve štedne uloge ovršenika kod određene pravne osobe (prijedlog za privremenu pljenidbu)."

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

komentar stvarno nije potreban...ilegalni sudovi....frustriran komplexom manje vrijednosti...heheh..sta sve nece covjek procitati...al najbitnije je sto 90% i dalje vjeruje da je privremena pljenidba nesto sto stoji u frizideru, da su neki sudovi u nasoj drzavi ilegalni,a vidim tu ima i doktora koji dijele dijagnoze...i sad ti nemoj bit frustriran...eh......BIVSI VJEZBENIK -jer ocito neki ne mogu povezati BIO SAM s proslim vremenom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Vidim, misljenja su razlicita... Kakva je forma prijedloga o priv. pljenidbi? Nesto kao ili isti kao prijedlog za ovrhu? Samo sto se zove prijedlog za privremenu pljenidbu... I kako se obracunava ta varijanta?

 

Unaprijed hvala!

 

Vidim da oko privremenih pljenidbi postoje različita mišljenja, a kako ne bi kada sudovi u praksi različito tretiraju odrebu čl. 154 Ovršnog zakona.

Ja mogu reći kakvo je moje iskustvo u praksi. Otprilike: temeljem ovršne isprave (presude ili sl.) zatražim od suda donošenje rješenja o privremenoj pljenidbi računa kod banaka koje navedem u prijedlogu. Nakon šta sud lupi pečat šalje bakama, iste odgovaraju relativno brzo mada zakon ne određuje rok. banke sredstva koja nađu na računu blokiraju ali ne isplaćuju. Tek nakon što mi sud dostavi izviješće banaka, i npr. kod jedne od njih ima na računu dovoljno novaca, podnosim prijedlog za ovrhu sredstvima na tom računu. kada sud i na to rješenje lupi pečat, šalje dotičnoj banci koja odmah srestva prebacuje na račun vjerovnika.

Nadam se da je bilo razumljivo.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pitanjca!

 

Može li se zajedno s prijedlogom za ovrhu poslati i prijedlog za privremenu pljenidbu ili nužno mora ići prvo privremena pa onda ovrha.

 

U Zakonu isto piše da se privremena pljenidba vrši na štednim ulozima ali ne i na ostalim računima.

 

Kako bi izgledao taj prijedlog, tipa Ovrhovoditelj predlaže Naslovnom sudu da donese sljedeće ... Rj o privremenoj pljedidbi, i kaj dalje... popis banaka od kojih se traži pljenidba, npr. - nalaže se Privrednoj banci Zagreb d.d. da izvrši privremenu pljenidbu svih štednih uloga Ovršenika, itd. ili?

 

 

Hvala na pomoći! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav,

dosad si napisao da sve znaš, a sad pitaš,

to treba platiti!!

nisam pravnik, ali evo ti:

 

Opčinski sud

 

Ovršna stvar:

Ovrhovoditelj:

Ovršenik:

Radi: isplate

PRIJEDLOG ZA OVRHU

na temelju ......................................,

opčenito na imovini, i privremenom pljenidbom računa

Temeljem .................................................................., ovršenik duguje.................kuna, a iznosi su dospjeli za naplatu dana ............................................

 

Dokaz: ..................................

 

Ovršenik nije u roku za dobrovoljno ispunjenje ispunio svoju obvezu, te ovrhovoditelj predlaže da Naslovni sud, temeljem čl. 28.(vjerod.isprava), čl.21.(ovršna isprava), čl. 35. st.2., čl. 37.u vezi sa čl.252. Ovršnog zakona donese slijedeće RJEŠENJE O OVRSI

 

N a l a ž e s e Ovršeniku, ............................................., da namiri novčanu tražbinu Ovrhovoditelju.........................., u iznosu od...................... kuna, sa zateznom kamatom na taj iznos, po stopi utvrđenoj Uredbom o visini stope zatezne kamate, koja se određuje za svako polugodište uvečanje eskontne stope HNB-e, koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu za 5 postotnih poena, a sve po čl. 29. st. 1. Zakona o obveznim odnosima, uz naknadu toška, koji odredi sud, sve to u roku od 8 dana nakon dostave ovog Rješenja, za

iznos od.............................kuna, s zakonskom zateznom kamatom počev od....................do isplate,i to pljenidbom imovine, i privremenom pljenidbom štednih računa i štednih uloga po tim računima, iznosa ............................kn spp,

o d r e đ u j e se:

OVRHA

1. Opčenito na IMOVINI Ovršenika, i Privremenom pljenidbom tražbine, na računima i štednim ulozima ovršenika, a koje ovršenik ima u:

*-Zagrebačka banka d.d.Zagreb, Samoborska cesta 145, * -Hypo banka d.d.,Koturaška 47, Zagreb,

*-Raiffeisen Austria d.d., Petrinjska 59, Zagreb, * -Croatia banka d.d. Kennedyev trg 11Zagreb, * -Slavonska banka d.d Kapucinska 29 Osijek, * -Erste &Steiermarkische bank d.d.Jadranski Trg 3a, Rijeka, *-Podravska banka d.d. Koprivnica., * -Privredna banka d.d, Račkoga 6, Zagreb, * -Hrvatska poštanska banka d.d., Jurišićeva 4, Zagreb, *-VABA banka d.d, Anina 2, Varaždin, *- Volksbanka d.d. Varšavska 9, Zagreb,

* -HVB Splitska banka d.d. Boškovićeva 16, Split, * - Križevačka banka d.d Preradovićeva 14, Križevci.

Pozivaju se navedeni dužnici ovršenika da dostave Naslovnom sudu sve podatke o svim računima ovršenika, te štednim ulozima, sa brojem računa, kao i sa stanjem istih.

Dužnici ovršenika trebaju dati bez odgode tražene podatke, i ne smiju obavijestiti ovršenika o traženju tih podataka, pod prijetnjom kaznene i materijalne odgovornosti.

Zabranjuje se dužnicima da tražbinu namire ovršeniku, a ovršeniku se zabranjuje naplata tražbine ili drugaćije raspolaganje.

Pljenidba je provedena danom dostave Rješenja o privremenoj pljenidbi ovršenikovim dužnicima.

Dužnici ovršenika nemaju pravo prigovora protiv ovog Rješenja.

 

2. Zapljenom IMOVINE, koja se nađe u posjedu ovršenika, pljenidbenim popisom i transferacijom u korist ovrhovoditelja, te prijenosom, tako dobivenih novčanih sredstava, na račun koji odredi ovrhovoditelj.

 

Upozorava se ovršenik na kaznenopravne posljedice po čl. 228. Kaznenog Zakona RH, ako povrijedi zabranu raspolaganja zaplijenjenom imovinom.

Ovrhovoditelj:

 

nakon toga šalješ:

 

Opčinski sud

Ovrhovoditelj:

Ovršenik: _________________________________________________

PRIJEDLOG ZA OVRHU

na novčanoj tražbini ovršenika pljenidbom po računima,št. ulozima ovršenika, te ovrhom na pokretninama

1. Rješenjem o privremenoj pljenidbi Opčinskog suda , Ovr. od g.

godine privremeno su zaplijenjeni svi štedni ulozi i računi koje ovršenik ima u:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dokaz: rečeni spis Ovr- /0 .

 

2. Naslov je izvjestio ovrhovoditelja da ovršenik ima otvorene račune i štedne uloge kod:

------------------------------------------------------------

Dokaz: očitovanja navedenih banaka koja se nalaze u spisu Ovr- /05.

3. Ovrhovoditelj predlaže da Sud temeljem članaka 180. i 154. OZ-a, članaka 126.,129.,134.,i 135. Ovršnog zakona, a u pogledu troškova ovrhe temeljem čl. 14. st. 4. i 8. OZ-a, donese i provede:

 

RJEŠENJE O OVRSI

1. Temeljem......................... nalaže se ovršeniku.......................da plati novčanu tražbinu ovrhovoditelju u iznosu od............Kn, uvećano za 14% godišnje zakonske zatezne kamate, a više ako bi ona ubuduće bila veća, te da mu naknadi trošak ovog postupka sa zak.zat. kamatama i to od dana donošenja Rješenja o ovrsi do namirenja ovrhovoditelja, sve u roku od osam( 8 ) dana nakon dostave Rješenja.

A.-Pljenidbom novčane tražbine po: _________________________________________________________

____________________________________________________________

-Zabranjuje se ovršenikovim dužnicima da tu tražbinu namire ovršeniku, a ovršeniku se zabranjuje da tu tražbinu

naplati ili da inače raspolaže njome.

-Tražbina se prenosi na ovrhovoditelja radi naplate.

-Ovrhovoditelj pljenidbom stjeće založno pravo na ovršenikovoj tražbini.

-Ovršenikovi dužnici nemaju pravo žalbe protiv Rješenja o pljenidbi.

-Pozivaju se ovršenikovi dužnici da se u roku od 8 dana od dostave otpravka ovog Rješenja očituju o tome priznaju li zaplijenjenu tražbinu i u kojem iznosu, dali su voljni namiriti je,te uvjetuju li namirenje tražbine

prethodnim ispunjenjem neke obveze.

-Upozoravaju se ovršenikovi dužnici na odgovornost za štetu ovrhovoditelju koju će mu nanijeti time što se nisu

oćitovali, ili time što se nesietinito ili nepotpuno oćituju.

-Pozivaju se ovršenikovi dužnici da dužni iznos polažu na račun ovrhovoditelja otvoren kod______________

 

B.-Zapljenom, procjenom i prodajom ovršenikovih pokretnih stvari i gotovog novca kao i vrijednosnih

papira, te prijenosom tako dobivenih novčanih sredstava na račun ovrhovoditelja br. _____________________.

 

C.-Zapljenom, popisom i transferacijom motornih vozila koja se nađu u posjedu ovršenika.

Ovršeniku se zabranjuje raspolaganje, te se upozorava na kaznenopravne posljedice u smislu čl. 228. Kaznenog

zakona Države Hrvatske ako povrijedi zabranu raspolaganja zaplijenjenim stvarima.

 

2. Stavlja se izvan snage Rješenje o privremenoj pljenidbi Opčinskog suda............., broj

OVR-_________ /0 . od _________.200 . godine.

3. Ovrhovoditelj zahtijeva naknadu troškova koji su bili potrebni za ovrhu.

Ovrhovoditelj:

 

pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija