Jump to content

Otkazni rok


ivan1984

Preporučene objave

Imam jedno pitanje vezano za otkazni rok.

 

Radim više od 4 godine u jednoj firmi i to cijelo vrijeme na određeno ( ugovor na 3 mjeseca, nakon toga aneksi za produženje). Naime, nakon isteka 3 godine, prebačen sam ( tj. zaposlen ) samo papirnato u jednu agenciju za zapošljavanje na rok od 3 mjeseca ( radi izbjegavanja obveze da mi se da ugovor na neodređeno vrijeme). Nakon tri mjeseca ponovno dobivam ugovor direktno od moje firme i sada sam u njoj ponovno, ali od tog zadnjeg ugovora nije prošlo više od godinu dana.

 

Cijelo ovo vrijeme ( 4 godine ) radim na istom mjestu i ugovor mi nije bio prekidan niti jedan dan.

 

Sada želim otkazati ugovor o radu na određeno vrijeme prije isteka ugovora.

 

Zanima me koliko traje otkazni rok u ovom slučaju, tj. da li se ja zapravo vodim kao da u firmi radim manje od godinu dana?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam pitanje.

 

Radim u firmi 3 god. Prvo je bio ugovor na 1 god. i nakon toga nisam dobio ugovor iako sam ga tražio par puta.. Navodno sam zaposlen na neodređeno po nekakvome zakonu (a i uzeo sam kredit pa mislim da imam na neodređeno)..E sad dajem otkaz radi drugog posla i interesira me koliko bi max. dana (otkazni rok) trebao odraditi kod sadašnjeg poslodavca?

 

I dali postoji kakav zakon na koji se mogu osloniti..?

 

Također imam neiskorištenog starog godišnjeg od par dana, jel ga sad mogu iskoristit? Novi godišnji od 20 dana će mi propasti, budući da ću u novoj firmi imat prvo ugovor na određeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako kako sam rekao. Kad sam se zaposlio dobio sam ugovor na 1god. , kad je taj ugovor istekao nisam dobio novi. Radim tu već 3 god.

 

Da, ako po isteku ugovora o radu ne dobijete novi ugovor, a radni odnos se nastavlja, smatra se da ste zaposleni na neodređeno. Da bi bili sigurni, status možete provjeriti na mirovinskom. Prema čl. 122, točka 3, otkazni rok vam je mjesec dana i dva tjedna, provjerite i Pravilnik o radu, ako ga tvrtka ima. Stari godišnji (od 2015.) možete/morate iskoristiti do 30.6.2016. Novi vam neće propasti - ono što ne uspijete iskoristiti do prekida radnog odnosa, poslodavac vam mora isplatiti, ne puni GO već razmjerno broju mjeseci koliko ste u 2016-oj radili. Isto tako, novi poslodavac će vam morati omogućiti korištenje razmjernog djela godišnjeg za 2016-u (pod pretpostavkom da će te dovoljno dugo tamo raditi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novi posao, na žalost, nije "osobito važan razlog". Možda možete ići na varijantu sporazumnog otkaza i zamoliti da vam se radni odnos raskine tog i tog datuma? Kod nas u firmi npr. uglavnom idu na ruku radnicima jer se boje da bi takav radnik mogao napraviti neku štetu pa imam primjer radnika koji je nakon 7-8 godina rada odradio 10 dana otkaznog roka...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugrožavanje zdravlja na radnom mjestu (metalna prašina od brušenja i rezanja inoxa i sl. metala, buka, prašina od lakiranja), 1/4 godišnjeg neomogučena (od 4tjedna, iskorištena 3tjedna, u prvoj godini ništa), neplačeni prekovremeni (15h mjesečno)..?

 

Sad ću vjerojatno uspjet iskoristiti cijeli godišnji od prošle godine (2015-e). No interesira me dali novi godišnji mogu iskoristiti kod novog poslodavca, ili bar dio. Ili moram odraditi određeni period?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija