Jump to content

Uznemiravanje (mobing) na poslu i otkaz


zhu

Preporučene objave

Pozdrav,

imam situaciju, radim u jednoj privatnoj firmi skoro godinu dana. Direktor te firme inace godinama maltretira zaposlenice, vec se sudio sa nekima, jednoj je pred par godina slomio prst, zivcan covjek do bola koji nema kontrole, kad je on u blizini suti se i radi konstanto. U principu sam vec dala otkaz radi novog posla te odradujem otkazni rok. Jucer se desila neka mizerna greska zamjena prilikom naplate za 50 lp razlike na sto je on ne znajuci( jer ga ni ne zanima) sto je zapravo bilo krenuo derati se, nasrtati na mene, unositi mi se u lice ne dopustajuci da ga ista pitam sto se desava. Prijetio se da od sad vise necu raditi na tom mjestu nego tezi fizicki posao ( sto mi nije u ugovoru) . Pocela sam plakati i tresti se te sam bila toliko potresena i u strahu da me ne udari ostavila sve i otisla doma. Nije to prvi put, tokom godinu dana on se svaki drugi dan izivljavao na nama samo sto eto suti se i radi u strahu od gubitka posla jer je tu i kredit. Jucer me ovo dokrajcilo, ne mogu doci k sebi jos uvijek i strah me otici tamo. Napravila sam izvanredni otkaz ugovora te navela sto se desilo. Da li mi se to priznaje pod izvanredni te mogu li odmah dobiti svoje papire kad mu to predam danas?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opisano ponašanje dotičnog "čovjeka" predstavlja opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu.

 

Bitno je, međutim, da odluku o otkazu dadete u pisanom obliku i da obrazložite razlog otkaza. Danom uručenja te odluke poslodavcu, prestaje vam radni odnos i vi ste slobodna. Doduše, treba spomenuti kako poslodavac teoretski može pobijati takav vaš otkaz, ali obzirom na njegovu narav, to sasvim sigurno neće učiniti.

 

Čitavu papirologiju morate dobiti u roku od najkasnije 15 dana od traženja istih, sukladno odredbi čl. 130. st. 2. Zakona o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija