Jump to content

Ograđivanje parcele


viskic

Preporučene objave

Susjed nas je tužio kako bi dobio služnost nad dijelom našeg zemljišta.Radi se o zemljištu između njegove i naše parcele, koje smo mi naknadno kupili a on to nije mogao podnijeti pa je tražio bilo kakav način da nam to uzme. Tužba je bila potpuno neosnovana, ali se vuklo po sudu par godina, iscrpljujući nas i financijski i psihički, pri čemu smo tijekom trajanja spora u više navrata pretrpjeli od njega štetu. Napokon imamo u rukama konačno rješenje drugostupanjskog suda u našu korist. U tijeku spora smo izveli mjernika, koji je definirao među i potpisali smo i platili po pola. Želimo postaviti što prije betonski zidić i ogradu do njega (na našoj strani međe). Međutim, on je još prije nego što smo mi kupili to zemljište duž cijele međe posadio čemprese, koji su dijelom na samoj međi a dijelom u našem. Znamo da imamo pravo postaviti ogradu, ali bi li ga morali preko odvjetnika (direktnu komunikaciju ne želimo) upozoriti da makne sam svoje čemprese ili da jednostavno to mi bez najave napravimo. Molim hitno za savjet, tj. kako po zakonu treba postupiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znamo da imamo pravo postaviti ogradu, ali bi li ga morali preko odvjetnika (direktnu komunikaciju ne želimo) upozoriti da makne sam svoje čemprese ili da jednostavno to mi bez najave napravimo.

 

Možete, pošto ih je on posadio, s rokom za to napraviti. Ukoliko je nezainteresiran, a međa je određena vrijedile bi odredbe čl.104-105 ZVDSP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno, tako ćemo i postupiti. li, znajući nejga, neće ih htjeti sam ukloniti, nego će nas provocirati i fizički spriječiti kad počnemo radove (nije mu prvi put). Ne želimo da nas policija ili bilo tko zaustavi u radovima ponovo do daljnjeg, jer sve ovo predugo trpimo. Kako tad postupiti, koja su nam prava, možemo li tražiti zaštitu policije, ili tako nešto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nastavak problematike - susjed iz pakla: Počeli smo kopati temelje za betonsku ogradu. Čim smo se kratko odmaknuli, susjed je ušao automobilom preko iskopanog dijela i ostavio tako automobil. Zvali smo policiju, pokazali im rješenje suda i tražili da ga upozore da se makne. Bez obzira na rješenje, u svom izvještaju o izlasku policajci nigdje nisu spomenuli to rješenje, nego su napisali da prema iskazima i mi i susjed polažemo pravo na to i da je zemlja u sporu. Znamo već odavno da policija surađuje s njim, radi se o bogatom vlasniku dućana na veliko (o utaji poreza da i ne govorimo) Šta učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

on je još prije nego što smo mi kupili to zemljište duž cijele međe posadio čemprese, koji su dijelom na samoj međi a dijelom u našem.
citiranim činjenicama priznajete da susjed konkretne dijelove nekretnine drži u svom posjedu,bez obzira što vam je mjernik odredio među.
Zvali smo policiju, pokazali im rješenje suda
pokazali ste pravomoćnu presudu koja se odnosi na neutemeljenost susjedovog zahtjeva radi utvrđenja prava služnosti,ali ne i na spor oko međe.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spor nije bio oko međe, nego oko prava služnosti. Mjernik je u prisustvu obje stranke utvrdio među, što smo i jedni i drugi potpisali. Kome se možemo žaliti na rad policije, jer ih je bilo troje, pokazali smo im rješenje da pročitaju, to su si u neki bločić zapisali, ali na izvještaju su to, uvjereni smo, namjerno prešutjeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija ga ne želi upozoriti da se makne, nego nama savjetuju da tražimo valjda privremenu mjeru da bi ga maknuli s posjeda. To znači opet sud i sve ponovno. Sve i da njega sudom maknemo, može onda to opet napraviti neki od njegove braće, pa otac, šta ćemo svakog od njih tužiti? Ovo je prisiljavanje malog čovjeka da podlegne pritisku jačeg i bogatijeg koji potplaćuje sve da dođe do onog što želi.Šta je sa pravom na zaštitu svog posjeda, tj.samopomoći? Kako možemo to primijeniti i do koje mjere?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kome se možemo žaliti na rad policije, jer ih je bilo troje, pokazali smo im rješenje
najmanji je problem kome se žaliti,već na koje postupke policije se žaliti,budući da nije na policiji da tumači odluke suda u građanskim sporovima i iste odluke sprovodi mimo suda.
Spor nije bio oko međe, nego oko prava služnosti
no očito da sad jeste

Šta je sa pravom na zaštitu svog posjeda, tj.samopomoći?

samopomoći se može poslužiti posjednik,tj.osoba koja vrši faktičku vlast nad stvari,glede čega vas pitam..da li ste Vi osoba koja konkretni dio nekretnine držite u posjedu,znači dio na kojem se nalaze čempresi?
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru, ali ispadne da kupljeno zemljište prema vašem mišljenju trebam ustupiti susjedu jer je financijski jači. Čemprese koji su u našem smo prije par godina pokušali ukloniti - on nas fizički spriječio i pozvao policiju, policija nas zaustavila zbog remećenja mira. U noći nam kradom prepilio stabla pet voćaka starih par godina i odnio sve do zadnjeg lista (s pomoćnicima) -policija navela da je to učinio NN počinitelj. Više puta uništavao travnjak do korijena, viđen s brentačom na leđima-za policiju opet NN počinitelj... Zar stvarno ne postoji rješenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citat iz rješenja suda (napominjem, susjed je u ovom slučaju tužitelj): Prijedlog za izdavanje pprivremene mjere je odbijen jer tužitelj tijekom postupka nije učinio vjerodostojnim postojanje svoje tražbine, već je sud njegove tvrdnje koje se odnose na postojanje posjeda prava služnosti utvrdio neosnovanima...Sud je utvrdio da tužitelj nije bio posjednik prava služnosti...nema niti pravo na zaštitu posjeda prava stvarne služnosti, jer njegovi povremeni potajni dolasci i špricanje trave ne predstavljaju istinit niti pošteni posjed". ... Rješenje pravomoćno, a on nas ponovno sprječava da ogradimo zemljiše ... i nemamo se kome obratiti da nas zaštiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok,vidim da se radi o prijedlogu za donošenje privremene mjere koji je odbijen kao neutemeljen,no neznam da li će te moći shvatiti sljedeće:

-susjedov prijedlog je odbijen,međutim ta odluka suda nije stvorila nikakvu obvezu prema kojoj bi se susjed trebao uzdržati od određenih radnji,slijedom čega bi kroz sudski postupak(posjedovnu ili vlasničku tužbu) trebali ishoditi odluku suda kojom će se utvrditi čin smetanja posjeda ili uznemiravanja vlasništva od strane susjeda i istovremeno istom zabraniti svako buduće isto ili slično smetanje posjeda/uznemiravanje vlasništva(ovisno o vrsti tužbe) pod prijetnjom ovrhe.

Budući da se parnični postupak otegne,Vi možete prije kao i nakon podnošenja tužbe ići i sa prijedlogom za donošenje privremene mjere.

Samopomoć vam u ovoj situaciji nepreporučujem,obzirom da bi mogla rezultirati nasiljem i neželjenim posljedicama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija