Jump to content

Kada ja rjesenje o nasljedivanju pravomocno?


anonimno

Preporučene objave

Dobila sam rjesenje o nasljedivanju, nazalost nisam mogla ici na ostavnisku raspravu niti je moj punomocnik bijo tamo. Problem je: htjela bi se odriciti, ali neznam dali se jos mozem odriciti. Javnobiljeznicki prisjednik je mene oglasio sunasljedicu, ali ja nisam sigurna, da li ima trazbine prema (maleckoij) nekretnini ili dali ima vjerovnika, zato sto u rjesenju o nasljedivanju je navedeno: novcana stredstva u neutrdenom iznosu. Mozem li ja napravit zahtjev, da se utvrdi novcana sredstva ili da se meni javi, dali ima vjerovnika ako se nemozem vise odriciti, zato sto je rjesenje pravomocan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje je pravomoćno nakon isteka roka koji je naveden u uputi o pravnom lijeku koja se nalazi na kraju rješenja, tj. nakon isteka roka za žalbu.

 

Taj se rok računa od trenutka dostave rješenja stranci.

 

Unutar navedenog roka se možete žaliti, bilo bi dobro da navedete i opravdani razlog zbog kojeg niste mogli pristupiti sudu niti ga o spriječenosti dolaska obavijestiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se.

Dali sam ja Vas razumila tacno? Dali Vi mislite da je to duznost od javnog biljeznika, da on povjeruje i utvrdi novcana sredstva? Javni biljeznik zna broj stednje knjizice i kod koje Banke se nalaze.

 

Razlog zasto nisam mogla doci na rociste: ja zivim u inozemstvu i moj punomocnik je imao drugu obvezu (javio je on to meni), pa sam ja trebala javitit kod javnog biljeznika ili si pronac drugog punomocnika.

 

Sve je malo spletano i zato bi se ja htilja odriciti. Na pocetku nisam bila ni dobila poziv (kao i drugi sunasljednici) za rociste niti je bila nekretnina navedena u smrtovnici ili kod javnog biljeznika. Jedan nasljednik je vec prije rocista rekao, da ce dati svoj dio drugom sunasljedinku, ali ono sto se nejavi, nemoze se ni nasljediti, tacno? I ono sto se nenasljedi, nemoze se ustupiti sunasljedniku. Ako se nejavi nekretnina, onda ne mora ni biti rociste, ja sumljam. To mi je sve malo bezveze i za mene to sve nije po zakonu ili bilo kako bilo. Ja cu biti sretna kad necujem nista visa od ostavine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nije istekao rok, žalite se i zatražite ponovnu raspravu, ali osigurajte da se netko u Vaše ime pojavi na novom ročištu.

 

Jedna meni bliska osoba imala je tako posla s imovinom koju je djelomično naslijedila i druga osoba iz inozemstva. Iako ta osoba u inozemstvu (kao što ste Vi) nije htjela ništa od nasljedstva, činjenica da je bila zabilježena u raznim dokumentima je prilično komplicirala život ostalim suvlasnicima, a na kraju i njoj.

 

Zato mislim da je vrlo dobro da želite to raščistiti odmah, i za Vas i za druge uključene osobe.

 

Ako se želite odreći nasljedstva u korist drugog nasljednika (tj. ustupiti svoj dio), možete dati takvu izjavu ali i ona osoba kojoj to dajete se mora suglasiti s tim.

 

Stvar je svih nasljednika da točno navedu svu imovinu koja je predmet nasljeđivanja, jer sud odnosno javni bilježnik ne mogu to znati sami od sebe, pogotovo ako je riječ o pokretninama i novcu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima za odgovor.

Prica jos nije posve gotova. Rok jos traje 1 dan. Ja se nebrinem toliko za sebe, vec za osobu, kojoj je se ustupilo nasljedni dio. Radi se o osobi, koja se nemoze briniti o svojem pravu, zato sto nikad nedobije pozive ili rjesenje u svoju ruku; adresa nije tacna, postu prima osoba koja je raspolagal u vezi ostavine. Je neznam gdje se osoba nalazi, kojoj je se ustupilo nasljedni dio. Brinem se, ako nedobije na primjer racun od porezne uprave, i tako dalje, da ce imati velike probleme, sve da nema vjerovinka.

Ja neznam sta da radim. Na jednoj strani, nevolim nista vise cuti od toga, na drugoj strani, dali sam ja duzna javiti kod suda, da jedna adresa nije tacna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate još jedan dan, možete se žaliti tako da predate žalbu na poštu do ponoći, pošaljete faks ili slično. Računa se dan otpreme pošte.

 

Ako ne dostavite sudu točne podatke, teško da će Vam se išta desiti, jer sud i ne može znati da li ih znate ili ne, a zapravo niti za Vas ne zna, ako sam dobro shvatio.

 

Dakle, hoćete li ispuniti svoju moralnu obavezu, ako tako osjećate, ovisi isključivo o Vašoj savjesti.

 

Ako sam dobro shvatio, postoje dugovi iza pokojnika.

 

Nasljednik odgovara za dugove pokojnika samo do visine iznosa vrijednosti nasljednog dijela koji je naslijedio. Dakle, ako je dug veći od nasljedstva, nitko zbog toga neće stradati, samo neće ništa naslijediti, a možda će se još malo vući po sudovima i uredima dok se dug ne isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče novčanih sredstava u neutvrđenom iznosu, ako su u banci, onaj tko naslijedi dostavit će rješenje, kad bude pravomoćno, banci i ona mu je dužna dati podatke o stanju na računu i predati mu ta sredstva.

 

Iznos ne mora biti točno utvrđen, ali mora biti točno navedena banka i broj računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se jos jednom!

1. Nemora biti da ima trazbine prema ostavini. Ali tesko je bilo dobiti dodatne informacije, kamo za nasjlednika, koji ne dobiva postu.

2. Moze biti, da nasljednik za dugove pokojnika odgovara samo do visine iznosa vrijednost. Ali ko kaze koliko je iznos vrijednost. Ja sve sumljam, da nekretnina ne vrijedi vise toliko kao na ono vrijeme, kad je se kupila (zato ste se nitko nije brinio za nekretninu). Kazemo naprimjer, da je vrijednost u ugovoro 20.000 Euro, a sada vrijedi samo pola to. Do koliko odgovara onda naslijednik, ako vriednost nije navedena u rjesenju?

 

3. Ja zato nisam sigurna, sta je tacno, zato sto nebi htijela stetit osobi, koja je dala netacne informacije, ali ja isto nebi htijela stetiti osobi, koja ne dobiva postu. Tko zna diplomatsku soluciju?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekretnina će vrijediti onoliko po koliko se bude morala prodati kad eventualni vjerovnik "sjedne" na nju, ili koliko ju tada procijeni sudski vještak ili...

 

Mislim da previše komplicirate i da Vam je prošao rok za žalbu. A nakon što je prošao rok, ionako Vam je sve svejedno.

 

A diplomatska solucija je da vodite računa o svojim interesima, a druge pustite da vode računa o svojim.

(To se "diplomatski" zove "nemiješanje u unutarnje stvari" protustranke.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da zakljucim:

1. Hvala za odvijet u vezi vrijednost. Rok jos traje par sati.

2. Nisam ja koja komplicira, to je osoba koja nije dodala potrebne (i poznane) informacije kod Maticnog Ureda, Suda i javnog biljeznika; to je javni biljeznik, koji nas (nakon sto je dobio nase adrese), nije pozvao na rociste. Tek kad sam predala odvijetniku, dobili smo poziv. Za mene to nisu "unutarnje stavri", zato sto ona stranka, koja se nemoze briniti za svoje pravo (osoba je bezkucna i iztjerana iz kuce gdje je ostavilac zivio) je vlasnik od polovice od nekretnine i ima pravo na odredeni dio druge polovice. Ali da nisam pristupila, ta polovina (ostavina) nebi se javila kod javnog biljeznika - sto se nejavi, nemoze se nasljediti; sto se nemoze nasljediti, nemoze se ustupiti naprimjer to bezkucnoj osobi. Siromasi isto imaju pravo na pravo; ako potrebno, treba nekoga ko se mjesa u unutarnje stvari - onda nemozem biti diplomatski. Hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija