Jump to content

Snižavanje dobne granice za mirovinu


Damir1963

Preporučene objave

Ljep pozdrav.

 

Čitajući zakon o mirovinskom nikako ne mogu saznati kako se računa dobna granica za odlazak u mirovinu za osiguranike koima se staž racuna s povečanim trajanjem.

Da pojasnim.

30 godina radim kao ronioc i imam pravo na benificirani staž 18 za 12. Za takav staž ostvarujem smanjene dobne granice za 10 godina (na 3 god. 1 god. starosna). Imam 54 god.

Pitanje je tako jednostavno a niko mi ne daje konkretan (argumentiran) odgovor- kad mogu u mirovinu i dali mogu u prijevremenu mirovinu ?

Unaprije se zahvaljujem na odgovoru.

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemozete u prijevremenu starosnu mirovinu jer se zakon odnosi na "Snižavanje dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu".

 

U starosnu mirovinu kao sto ste napisali mozete 10 godina ranije prema "snižavanju dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu" ako ste kao ronioc proveli na radu vise od 30 godina i sav staz vam se racunao sa povecanim trajanjem 12/18, znaci sa navrsenih 55 godina starosti (uvijet za redovnu starosnu mirovinu je 65 godina).

 

Za napomenuti je da se pri snižavanju dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu uzimaju samo navršene godine na radnim mjestima odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon kaže -Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu, zbog dugogodišnjeg osiguranja ima osiguranik kada navrši 60 godina života i 41 godina staža osiguranja. U tu 41 godinu može ući , uračunava se, radni staž i benificirani staž, dakle staž na koji su plaćeni doprinosi Ova mirovina je prijevremena, ali kod nje nema nikakve penalizacije....... - citat-Vera Turčić-novi lisr

Znači da se ovo ne može primjeniti u mom slučaju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morali bi cekati jos 6 godina da navrsite 60 godina zivota, jer se on striktno odnosi na 60 godina starosti i 41 godinu uplacenog radnog staza.

Najava ove vlade je da ce izmjenom ZOMO-a "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" vrlo brzo dignuti (vjerojatno sa 01.01.2018.god.) na 61 godinu zivota i 41 godinu uplacenog staza te da se benificirani staz nece uracunavati u ovih 41 godinu radnog staza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači da moram još pričekati. Zavraga mi sve moje benificije kad s njima nemogu ništa.

Hvala ljepo malicovjek

 

Poštovani Damir1963 ,

 

Na Vašu sreću niste u pravu, za dosadašnjih 30. godina efektivnog rada na poslovima sa beneficiranim stažom 12/18 ostvarili ste pravo na smanjenje dobne granice za 10.g. za odlazak u PUNU starosnu mirovinu, sa 65.g. na 55.g. života.

 

Tako se u 2018.g. na svoj 55. rođendan možete počastiti odlaskom u PUNU starosnu mirovinu po općem propisu ZOMO sa 46.g. i 6.mj. ukupnog mirovinskog staža.

 

Zaboravite na PRIJEVREMENU starosnu mirovinu, nju nikad nećete koristiti makar radili do 60.g. (jedan od uvjeta za ostvarivanje PRIJEVREMENE starosne mirovine), ona bi Vam bila manja od PUNE starosne mirovine.

 

Tablica u privitku Vam može koristiti za informativni izračun Vaše PUNE starosne mirovine koju možete najprije ostvariti na 55. rođendan u 2018.g.

 

Navršavanjem 55.g. života i ako zatražite PUNU starosnu mirovinu, možete nastaviti raditi (ako Vas zdravlje bude služilo) na pola radnog vremena i primati puni iznos PUNE starosne mirovine.

 

Nastavkom rada (bez umirovljenja) do 60.g. pa i kasnije ostvarujete pravo na bonus – uvećanje svoje PUNE starosne mirovine za 0,15 % za svaki mjesec rada nakon Vašeg 55. rođendana, maksimalni bonus je 9 %.

 

Za informativni izračun iznosa Vaše PUNE starosne mirovine sa 60.g. života upišite 54.g. ukupnog mirovinskog staža i dobiveni iznos pomnožite sa 1,09.

 

Dobiveni broj je iznos Vaše PUNE starosne mirovine sa 60.godina.

 

Radi provjere da Vaše beneficije nisu zavraga, umjesto 54.g. ukupnog mirovinskog upišite 37. efektivnog staža.

 

Dobiveni iznos umanjite za 18 % i to bi bila Vaša PRIJEVREMENA starosna mirovina sa 60.g. bez beneficija.

 

Slobodno pitajte za sve nejasnoće.

 

 

Lijep pozdrav

 

 

PS

 

Odmah provjerite u mirovinskom (HZMO) jeli Vas poslodavac prijavljivao na beneficirani staž 12/18 svih dosadašnjih 30.g. efektivnog staža i plaćao odgovarajući mirovinski doprinos.

Invalidska ili starosna po općem propisu - ZOMO - 11.03.2017.xls

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani prof,

 

Hvala na korisnim informacijama. Sve ovo što sam poduzeo u vezi odlaska u mirovinu je zbog toga što sam jako umoran od ovog posla kojeg inače jako volim. Moram "stati na loptu" da nebi doveo zdravlje u pitanje. Nije lako danas sa 54 godine tražiti drugi posao, slažete se , a od nečeg se mora živiti.

Na HZMO-u su mi dali ispis staža gdje se vidi da imamneprekinuti staž do danas. Dali su mi i drugi dokument kem u naslovu piše- 125.PRIJAVE M-1 -STAŽ S POVEĆANIM TRAJANJEM u kome se vidi da sam prijavljen od prvog dana zaposljenja (07. 07. 1987) . Sada trenutno nisam mislioo visini mirovine več samo o danu kad ču poč u mirovinu.

Dali mi treba još koji dokument ili je to sve što mi treba. Za sada.

ljep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Damir1963 ,

 

Sada znadete prvi mogući nadnevak Vaše PUNE starosne mirovine, to je na Vaš 55. rođendan u 2018.g.

 

Vrijeme je da se počnite brinuti i o iznosu mirovine.

 

Koristite li e-građanin, imate li zaporku i lozinku.

 

 

Lijep pozdrav

 

 

PS

 

Mislim da je sve u redu ali obavezno morate raditi najmanje do 07.07.2017. na radnom mjestu sa beneficiranim stažom 12/18 da bi ostvarili uvjet za odlazak u PUNU starosnu mirovinu na 55. rođendan u 2018.g.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija