Jump to content

Kredit


Floki1

Preporučene objave

Poštovani,

 

Radi se o sljedećem. Pokojni brat od moje žene je na svoje ime digao kredit za traktor. Za taj kredit mu je bila jamac nekakva agencija i još 5-6 jamaca. Brat kredit nije otplatio u potpunosti, agencija je otplatila 2/3 kredita , odnosno svoj dio. Kako je brat umro 2004. godine , a nije bio oženjen i nije imao djece, moja žena je jedan od nasljednika. Zanima me da li kredit moraju otplatiti jamci , odnosno čitao sam da ako glavni dužnik(u ovom slučaju ženin pokojni brat) ne otplati kredit, da se banka onda naplaćuje od jamaca. Znači, moja žena nije bila jamac na tom kreditu nitko od njegovih nasljednika, već druge osobe. Tko u ovom slučaju mora otplatiti kredit i na koju pravnu osnovu se može pozvati. Na sudu se za taj kredit vodi postupak i sad su se već troškovi nagomilali, kamate i ostalo, pa me zanima tko treba platiti.

 

Lijep pozdrav :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

platiti je dužan glavni dužnik, u ovom slučaju vaša supruga i drugi nasljednici. čak i u slučaju da umjesto njih plate jamci, jamci imaju pravo regresa od vaše supruge i drugih nasljednika, tako da će u konačnici dug opet snositi oni. koji je redoslijed naplate ovisi između ostaloga i u kojem su statusu jamci, jesu li jamci ili su jamci-platci, jer kod jamaca se naplaćuje od njih ako se ne može naplatiti od glavnih dužnika, a kod jamaca-plataca svi odgovaraju solidarno pa je na vjerovniku izbor od kojega će se naplatiti (najvjerojatnije od onoga tko najbolje stoji).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija