Jump to content

Nemogu iskoristiti oslobodjenje poreza na prvu nekretninu??


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam par pitanja, pa ako netko moze pomoci, bio bih zahvalan!

Situacija je sljedeca; trenutno sam u postupku kupnje svog prvog stana, uskoro potpisujem kupoprodajni ugovor. Raspitivao sam se malo oko poreza i koliko sam vidio trebao bi biti oslobodjen placanja poreza do 50 m2. Ali problem je u tome, sto sam prije koju godinu nasljedio od oca vikendicu u Lici (koja ima oko 60 m2, u katastru upisana tlocrtna povrsina 52 m2), na koju sam bio oslobodjen placanja poreza po osnovi nasljedstva. Sada ispada da nemogu biti oslobodjen poreza (kao prve nekretnine) na stan koji kupujem, jer kao imam rjeseno stambeno pitanje. Da li se to moze rijesiti i kako? Da li mogu darovati tu vikendicu majci, bez da ona placa porez i da li u tom slucaju mogu biti oslobodjen placanja poreza na stan? Ako napisem u prijavi da vikendica ima manje od 50 m2, jesam li onda oslobodjen placanja poreza na stan jer nemam rijeseno stambeno pitanje, da li oni to prihvacaju, traze neki dokument ili salju svoje procijenitelje? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo ne možete u prijavi napisati manje kvadrata jer uz prijavu za oslobođenje poreza morate donijeti dokumente koji imaju podatke o m2 (znači onog što ste naslijedili, a to se vidi iz ostavine).Ne šalju procjenitelje, ali traže dokumente iz kojih je vidljivo gdje ste do sada i s kim živjeli i što dotični ima u svom vlasništvu.Znači ne možete ih prevariti.Isto tako , čim sklopite kupoprodajni ugovor morate otići u policiju koja će vam dati potvrdu da ste od - do živjeli na toj adresi i da ste sada promijenili adresu.Sa novom adresom odlazite na poreznu i tamo im predajete sve dokumente koje traže.Možete otići informativno kod njih i tražiti obrazac pa ćete vidjeeti o čemu se radi. Jedno od pitanja je i od čega kupujete nekretninu (moja kćer je navela dar od majke).

Vaša majka ima imovinu (pretpostavljam ) i znači morala bi platiti porez (ne može biti oslobođena).

Upisano u katastru i stvarno stanje ne igra ulogu, naročito vama.Za poreznu bi trebali predati rješenje o nasljeđivanju, a tamo je se navedeno..

Poreznu možete i nazvati telefon om i raspitati se o svom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima! Neki dan sam zvao kontakt centar u poreznoj i nisu mi znali nista konkretno reci, samo su ponavljali sta stoji u zakonu, a to i sam znam. Obrazac sam nabavio i sve mi je to jasno.

Malo sam gledao zakon i ne shvacam zasto bi se morao platiti porez, ako ja darujem tu vikendicu svojoj majci. U zakonu pise:

"Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju: 1. bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja." Sto bi znacilo da mogu majci nesto darovati bez poreza, jer je ona moj predak?

Druga stvar, u ostavinskoj ne pise nista o kvadraturi te vikendice, pise samo "k.č.broj okučnica sa pripadajućom kućom", to je stara vikendica na nekom selu i ne postoji sluzbeni dokument u kojem pise kvadratura te kuce (nema ni gradjevinsku). Ne znam na koji nacin mogu dokazati da ta vikendica ne rjesava moje stambeno pitanje? . Imam dvije opcije, jedna je da tvrdim da ta vikendica ne rijesava moje stambeno pitanje. Ako netko ima iskustva, kakav je onda procedura, koje uvijete moram zadovoljiti? Druga opcija je, da darujem vikendicu majci. Dali u tom slucaju placam porez na darovanu nekretninu? Te, dali zadovoljavam sve uvijete pod tockom 9. , tamo pise da samo nesmijem imati trenutno u posijedu neku drugu nekretninu, te da samo jednom mogu iskoristiti oslobodjenje po toj tocki, nigdje ne pise da nisam smio imati u proslosti neku nekretninu u posjedu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija