Jump to content

Prava iz radnog odnosa


Maja974

Preporučene objave

Molim pomoć, trebam potpisati ugovor o radu na dva mjeseca do otvaranja natječaja na upražnjeno radno mjesto edukator rehabilitator, voditelj skupine u Centru za autizam. Završila sam tri godine na PMF-u u Splitu i dvije godine diplomskog studija na Sveučilištu Hercegovina u Međugorju, te stekla naziv magistra defektologije (edukacijske rehabilitacije). Diploma mi je priznata od AZVO, a Ministarstvo prosvjete je priznalo obrazovnu kvalifikaciju u privremenom rješenju u kojem traže kao dopunsku mjeru polaganje određeni broj ispita kako bi se priznala i stručna kvalifikacija prema Zakonu o reguliranim profesijama. Odradila sam stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u osnovnoj školi kao edukator rehabilitator- učitelj posebnog razrednog odjela. Škola me je prijavila za polaganje stručnog ispita ( sve sam obaveze ispunila i platila trošak polaganja). Ministarstvo prosvjete je stopiralo stručni ispit jer je bilo u tijeku donošenje već spomenutog privremenog rješenja o priznavanju stručne kvalifikacije po kojem bi trebala položiti ispite prije dobivanja konačnog rješenja. Pravilnik još nije donešen, Eduk.- reh. fakultet još nije organizirao cijelu proceduru, a na rješenje čekam već 2,5  godine. Mnoge moje kolege su se ranije zaposlili na neodređeno i priznat im je stručni ispit kao učiteljima ( jer su prethodno završili učiteljski studij, a zatim dvije godine defektologije). Ja nemam nikakav stručni ispit. Rečeno mi je da se mogu zaposliti na određeno vrijeme. Problem je kako će me prijaviti. S obzirom da sam već odradila godinu dana osposobljavanja, vjerujem da ne mogu biti dva puta pripravnik, a s druge strane kažu da sam pripravnik dok ne položim stručni ispit. Neki kažu da mi je privremenim rješenjem priznato zvanje magistra defektologije i da bi me trebali prijaviti kao defektologa početnika. Ima li razlike između pripravnika i početnika, a pogotovo s obzirom na koeficijent plaće? Kako bi me trebali prijaviti i kako bi ugovor trebao glasiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odradili ste pripravnički staž u trajanju od godinu dana. Nakon tog ste početnik. Tehnički ste sve dok ne položite str. ispit pripravnik. Škola Vam je morala platiti prijavu ispita a ne Vi. HZZ inzistira na tome.

Agencija Vam je priznala diplomu odnosno dala dopuštenje da se zaposlite u hrv  i ne vidim razloga da Vas se ne zaposli na neodređeno vrijeme, ne razumijem što Ministarstvo trabunja..

Koeficijent plaće je u školama 1,124 za početnika tj pripravnika, a sa str. ispitom 1,325.

 

Ne razumijem pitanje kako bi Vas trebali prijaviti. Na što? Prijava na mirovinsko nema veze s koeficijentom odnosno jeste li početnik. U ugovoru Vam se stavi klauzula iz čl. 109. st. 2. i 3.  ZOOOSŠ.

 

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Radi se o tome da od ulaska Hrvatske u EU je donešen Zakon o reguliranim profesijama ( tu spadaju npr. pravo, medicina, edu. rehabilitacija...). Prilikom zapošljavanja priznata mi je obrazovna kvalifikacija, pa se mogu zaposliti tamo gdje samo traže VSS, ali ako želim pružati usluge kao edu.rehabilitator tada Ministarstvo i Komora edu.rehabilitatora moraju priznati stručne kompetencije. Kada sam od Ministarstva prosvjete zatražila rješenje o priznatoj reg. profesiji, dali su nam da položimo 15 ispita ( trošak konzultacija i polaganja iznosi 12600 kuna, bez putnih troškova do Zagreba). Na to sam rješenje pokrenula upravni spor, jer ne stoji činjenica da se studijski program ERF-a u tolikoj mjeri razlikuje od onog od Fakultete druš.znan.dr.Milenka Brkića. Sveučilište Hercegovina ima sve akreditacije od svoje nacionalne agencije i primljeni su u Međunarodnu asocijaciju sveučulišta u Parizu. Nije logično ni to da je Ministarstvo davalo pozitivna rješenja za one koji su na fakultetu u BIH završili svih pet godina, što znači da ne priznaju Bolognu. Neki su išli 3+2 godine , a neki su završili 5 god.Učiteljskog fakulteta pa zatim 2 god. diplomskog studija. Pravilnik još nije donešen, a u međuvremenu su se mnogi zaposlili na neodređeno vrijeme. Neke su zaposlili na određeno kao nestručne zamjene. Meni su stopirali stručni ispit i najvjerojatnije će dozvoliti izlazak na stručni kad položim ispite ili ako se sudski drugačije ne rješi. U međuvremenu želim raditi, pogotovo što rehabilitatora nema, a u Zakonu o reg.profesijama je osim ispita predviđena mjera razdoblje prilagodbe pod mentorstvom do 3 godine (i to je predviđeno da sami izaberemo koju mjeru želimo, a to nam u rješenju nisu dali). S obzirom da sam osposobljavanje već završila kao edu.rehsbiltator, logično je da me prijave kao edu.rehabilitatora početnika, najvjerojatnije na određeno. Čudno je da u mojoj ustanovi ima osoba koja je ti radila nekoliko godina kao zamjena, završila je u BIH kao ja, ali ima stručni ispit kao učitelj i ovog ljeta je bilo hoće li dobiti otkaz jer nema stručni kao edu.rehabilitstor i odlučili su je primiti na neodređeno uz aneks ugovora po kojem se priznaje stručni ispit za učitelja. To je zato jer nema tko raditi i odlučili su je zadržati. Centar za autizam spada pod Ministarstvo obrazovanja, osnivač je Grad Zagreb, čini mi se da je koeficijent za učitelja- stručnjaka edu-reh. profila bez položenog str.ispita 1,164. Čula sam da one ustanove koje spadaju pod Ministarstvo soc.skrbi imaju veće plaće. Eto pokušala sam nekako objasniti, iako je vidljivo da svatko radi što hoće, jer Pravilnika nema, a Komora i Eduk.reh fakultet žele zadržati monopol jer je ERF jedini u Hrvatskoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija