Jump to content

Neaktivan dalekovod od 10kv na mom zemljištu, izmještanje


Slavonac2018

Preporučene objave

Pozdrav. Kupili smo kuću i iza garaže i prostorija za živad je dalekovod od 10 kV, na četiri drvena stupa ,piramida, i kažu da je neaktivan

 

Pitao sam HEP za dokumente i kažu da imaju građevinski dozvolu i da je građen 1960.

 

Nije upisano pravo služnosti u knjige niti postoji dokaz da je netko primio naknadu za dalekovod

 

Oni ga ne žele maknuti jer je stajalište firme da ono što imaju zadrže .

 

Koje su moje opcije s obzirom da mi stup smeta vockama i nakaradno izgleda a ionako nema funkciju?

Koliko su uopće te naknade za takve manje dalekovodne stupove?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

ako je zemljište u vašem vlasništvu onda HEP ili druga fizička/pravna osoba koja je postavila svoj objekt mora imati pravnu osnovu za stavljanje svoje pokretnine na vašu nekretninu. Dakle, ako nemaju nikakvu pravnu osnovu, a to ne žele maknuti, vi kao vlasnik zemljišta možete zahtjevati micanje istoga te podredno naknadu štete nastale na vašoj nekretnini.

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , advokatus je napisao:

Pozdrav,

ako je zemljište u vašem vlasništvu onda HEP ili druga fizička/pravna osoba koja je postavila svoj objekt mora imati pravnu osnovu za stavljanje svoje pokretnine na vašu nekretninu. Dakle, ako nemaju nikakvu pravnu osnovu, a to ne žele maknuti, vi kao vlasnik zemljišta možete zahtjevati micanje istoga te podredno naknadu štete nastale na vašoj nekretnini.

Lp!

Hvala na odgovoru. Da li je ta građevinska dozvola dovoljna njima da je to sada zakonito posto je gradjeno 1960. Ili trebaju imati i pristanak bivšeg vlasnika ili još nešto? Zvali su me da dodjem vidjeti cjelokupnu dokumentaciju u HEP pa da znam što da gledam . Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, da bi mogli imati građevinsku dozvolu ili legalizirati nezakonito izgrađen objekt kao prvi najvažniji uvjet jest da su VLASNICI ZEMLJIŠTA. Jedna stvar je legalnost objekta izgrađenog na nekretnini, a sasvim druga stvar je vlasništvo nad nekretninom kao jedno od 5 stvarnih prava na nekretnini. Na vašem mjestu bi najprije vidio stanje zemljišnih knjiga čestice na kojoj se nalazi njihov objekt te im to pokazat, a njihovu dokumentaciju možete pogledati informativno. Moguće je da im je od bivšeg vlasnika dopuštena služnost, ali to ne može biti bez naknade i besplatno. Ako je riječ o nekretnini u vašem vlasništvu, a oni nemaju nikakvu osnovu za svoj objek, odredit im rok za micanje objekta te ako ne maknu u tom roku pokrenuti postupak pred sudom.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadati se da će Elektra ili onaj čije je vlasništvo dalekovod, da će dalekovod da ukloni je kod nas nerealno. Pored toga što je zakon na Vašoj strani ništa ne znači. Jer Elektra je država u državi. Primjer -  na kuću u kojoj nikad nije bilo električne instalacije Hep je davno postavio nosač žica. Nasljednik je htio kuću da ruši i gradi novu  zatražio je uklanjanje nosača .Već 6 godina traje  borba vlasnika s administracijom Hepa- ali rješenje se još ne nazire. Toliko o funkcioniranju pravne države , poštivanju  vlasništva i kooperativnosti Hep-a.

Napominjem da postoji odluka suda za uklanjanje  nosača

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo bih napomenuo dvije stvari - prvo, treba točno vidjeti kako je bivši vlasnik uredio to pitanje sa HEP-om, i drugo, ovakve stvari, nažalost, sa lokalnom ekipom nećete nikad riješiti, biti će potrebno to rješavati u Zagrebu.

Ne vidim smisla u zadržavanju objekta, koji se ne koristi već godinama (ako i imaju namjere danas-sutra staviti ga opet u uporabu, onda bi ga definitivno trebali održavati svake godine, a jel rade to), plus - čak i da se radi o služnosti, jedan od zakonom propisanih načina prestanka služnosti jeste gubitkom njene razumne svrhe odnosno ukinućem po odluci suda.

Bit priče - provjerite kako sa bivšim vlasnikom, tako i u Gruntovnici, stanje potencijalne služnosti, onda ćete biti pametniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo vas informiraju. Legalizirati možete objekt a da niste vlasnici zemljišta- ja sam to legalno napravio! Nije pošteno, al je tako-možete čak legalizirati na svoje ime tuđi objekt na tuđoj zemlji- bilo je i takvih slučajeva!!!!!

Što se tiće HEP-a tu ćete svakako izgubiti pravnu bitku. Neki objekti infrastrukture sagrađeni u SFRJ imaju dokumentaciju upisa prava služnosti i davala se vlasnicima nekava naknada- uglavnom sredinom sedamdesetih i osamdesetih godina, no ako je dalekovod izgrađen 1960. godine, velika je vjerojatnost da nije u zemljišne knjige upisano ništa- tada se pozivalo na opći interes društva. Za stare  infrastukturne objekte imate posebni zakon koji uvažava stanje stvari, čini mi se do 1993. godine. Koliko ja znam- a radim u HEP-u 34 godine- nitko slično vašem slučaju nije sudski dobio naknadnu odštetu za stare objekte HEP-a. Razlog je vrlo jednostavan- kada bi to postala sudska praksa, HEP sa knjigovodstvenom vrijednošću od oko 25 milijardi kn više ne bi postojao- morao bi se cijeli rasprodati da se nadoknade sve neisplaćene naknade. Isto vrijedi i za ostale infrastrukture-HŽ, plinovode, vodovode....

I danas se dalekovodi grade bez kupovine zemljišta na kojima su stupovi- radi se NEPOPTUNO IZVLAŠTENJE   i ishodi se  pravo služnosti za svaku česticu gdje je stup ili prolaze vodiči preko čestice, sve uz novčanu naknadu koju odrede sudski ili ovlašteni vještaci. Ako se napravi bilo kakva materijalna šteta kasnije prilikom održavanja objekta, svaka se šteta treba nadoknaditi vlasniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno, u pravu ste. Ako  stari dalekovod nije u upotrebi i trasa odnosno to stupno mjesto više neće biti u doglednoj budućnosti korišteno, bilo bi fer da netko iz HEP-ODS-a ukloni piramidu. Ja sam u svojoj praksi imao nekoliko takvih slučajeva gdje sam vlasnicima izašao u susret i uklonio 30-metarske stupove, kada su postali nepotrebni, bez njihove intervencije. Samo smo ih obavjestili da dolazimo u posjed ukloniti stup (demontaža čelično-rešetkaste konstrukcije, razbijanje betonskih temelja do dubine 80 cm i odvoz šute, dovoz humusa, sve o našem trošku). U jednom takvom slučaju sam čak uklonio upisano pravo služnosti iako vlasnik nije ni znao što se događa.

To je pitanje odgovornih osoba u HEP-u i njihovog općenitog stava prema okolišu i prostoru- građevine koje su izvan funkcije, i izvjesno je da nikad neće ni biti u funkciji- samo nagrđuju prostor. Osim toga, vlasnik (napuštene) građevine  je odgovoran za bilo koju štetu koju ta, u pravilu neodržavana građevina, može prouzročiti (npr. ako se od starosti sruši).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Rupac je napisao:

Osim toga, vlasnik (napuštene) građevine  je odgovoran za bilo koju štetu koju ta, u pravilu neodržavana građevina, može prouzročiti (npr. ako se od starosti sruši).

Eto još jednog argumenta, kojim se može "udobrovoljiti" odgovorne da se stvar pozitivno riješi. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija