Jump to content

Skrbništvo nad djeteom


Cobra1505

Preporučene objave

Poštovani,

Prijateljica se nalazi u vrlo nezavidnoj situaciji. Majka je 4 godine starog djeteta i od bivšeg muža se razvela prije 2 godine. Liječena je od depresije (bila hospitalizirana) i u tom periodu se odvio i razvod braka i bivši suprug je dobio skrbništvo nad djetetom. Ona je sada dobro, ima dobar posao (plaća cca 8000 kn), ima svoj stan i jedno vrijeme je uspjele dogovarati da dijete dolazi kod nje svaki dan poslije posla i da svaki drugi vikend dijete bude kod nje. Zadnja epizoda koja se dogodila je da joj je bivši suprug prijetio i za malo fizički napao i to sve pred djetetom. Sad joj više ne dopušta da vidi dijete niti da dijete dolazi kod nje. U planu skrbništva navedeno je da može dijete vidjeti svaki drugi vikend pod nadzorom budući da je razvod bio u vrijeme kada je ona bila na liječenju. On je ovisan o lakim drogama (marihuana) i kada nije pod utjecajem marihuane izrazito je psihički nasilan. Ona se boji ići prijaviti to u CZSS budući da ju svi savjetuju da ako što prijavi da se može dogoditi da i on i ona ostanu bez skrbništva te dijete može završiti u udomiteljskoj obitelji.

Što napraviti? Kakve su šanse budući da je bila na psihijatrijskom liječenju dobije skrbništvo nad djetetom u slučaju pokretanja sudskog postupka?

Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li podobna za brigu o djetetu, kao i je li otac podoban, može utvrditi samo medicinski vještak vještačenjem medicinske dokumentacije. Stoga je nama medicinskim laicima teško procijeniti kakve su šanse za majku, a kakve za oca; međutim, trebalo bi biti govora o puno težem zanemarivanju i zlostavljanju djeteta (a ne majke i ne glede njihovih narušenih odnosa) da bi dijete bilo oduzeto roditeljima i da bi bilo smješteno u udomiteljsku obitelj, to Vam mogu reći.

Ako se otac ne pridržava sudske odluke o održavanju osobnih odnosa djeteta s majkom, majka ga može kazneno prijaviti za kazneno djelo neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta, te možda kazneni postupak bude pozitivno utjecao na njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija