Jump to content

Uvjetna osuda sa zaštitnim nadzorom


anonimno

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Stručnjaci objašnjavaju da se uvjetna osuda sa zaštitnim nadzorom treba izricati osobama koje teško mogu odoljeti iskušenjima tijekom roka provjeravanja, a on može iznositi do pet godina. Osim za zloporabu droga, zaštitni nadzor može se izreći i za nasilje u obitelji, zanemarivanje maloljetnika, imovinska kaznena djela, izazivanje prometnih nesreća.

U Središnjem uredu kažu da se najčešće izriče mjera liječenja od ovisnosti od alkohola. Upozoravaju da trenutačno nema dovoljno specijaliziranih ustanova u kojima bi se provodila psihosocijalna terapija nasilnika. Zbog toga se nasilnici često šalju psihijatrima u domovima zdravlja, ali i u obiteljska savjetovališta.

Jedan od problema kod zaštitnog nadzora je nedostatak povjerenika koji nadgledaju ispunjavanje obveza i moraju osuđeniku dati pomoć, koja se često proteže i na rješavanje raznih egzistencijalnih pitanja, ishođenje dokumenata i slično. Povjerenici moraju biti visokoobrazovani, ali i imati sklonost za taj posao. Moraju proći dodatnu edukaciju u Centru za izobrazbu, nakon koje se svi ne uključuju u izvršavanje zaštitnog nadzora jer ocijene da im je to prezahtjevan posao.

U Uredu kažu da se mali broj zaštitnih nadzora opoziva jer se obveze ispunjavaju. Trenutačno se izvršava 173 uvjetnih osuda sa zaštitnim nadzorom, a 54 osobe čekaju na izdržavanje te sankcije. Od 2002. do 2005., zaprimljen je 381 takav predmet.

Ističu pritom da bi se alternativne sankcije, pa tako i zaštitni nadzor, trebale češće primjenjivati jer su, uz ostale prednosti, niži i troškovi nego kod izdržavanja zatvorskih kazni. Povratne informacije o izvršavanju zaštitnog nadzora su odlične, pa je za očekivati da će se europski trend gdje se promiču takve kazne uspostaviti i kod nas, kažu u Središnjem uredu

 

..evo to sam ti našla na netu pa se nadam da sam ti barem malo pomogla s time..

a i vidjela sam da je na stranici min. pravosuđa jedan dio site-a odnosi na upravu za zatvorski sustav kojeg je dio Centar za izobrazbu..odi malko tamo pa si pročitaj..

 

pa pa :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija