Jump to content

Prijedlog za ovrhu


anonimno

Preporučene objave

Kako se zaštiti da ovršenik ne proda nekretninu za vrijeme dok sud ne donese rješenje o ovrsi na nekretnini i odredi zabilježbu ovrhe?

Pitam iz razloga jer vidim da Ovršni zakon ne predviđa mogućnost da se prijedlog za ovrhu na nekretnini tj. pokretanje ovršnog postupka zabilježi u zemljišnim knjigama kao što je to kod zabilježbe spora na koji način bi ta zabilježba čuvala prvenstveni red rješenju o ovrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, uistinu to netko moze uciniti. Posebno ako zna druga strana nece ici korak dalje. Medjutim ...

 

Ne trebate se bojati. Sve ako i proda nekretninu, Vas odvjetnk ce sa zadovoljstvom pokrenuti tuzbu kojom ce se dokazati namjera ovrsenika da izbjegne ovrhu radnjom koju ste opisali, a to onda vise nije samo ovrsni postupak, nego kazneni, a sve radnje provedene takvim postupanjem ovrsenika sud ce ponistiti, time da ovrsenik riskira dodatnu kaznu (zatvor u trajanju od 3-6 mjeseci... uvjetno ...). Takvu tuzbu odvjetnici zovu "Paulijanska" ili Paulijanova tuzba.

 

U svakom slucaju, angazirajte odvjetnika. Odvjetnik takodjer moze traziti da se do donosenja rjesenja o ovrsi stavi zabrana raspolaganja i prodaje ili otudjivanja nekretnine do konacnog rjesenja sudskog postupka upisom takve zabrane u ZK-ulozak, cime ce se u kratkom roku ista staviti u ZK-ulozak (a tek potom ovrsenik dobiva rjesenje o upisu), te se onemoguciti bilo kakova prodaja ili otudjenje nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija