Jump to content

braniteljska mirovina


optanicus

Preporučene objave

Postovani, hrvatski sam branitelj. Interesira me da li cu moci steci pravo na braniteljsku mirovinu buduci da u R.Hrvatskoj Imam 12 god. staza, a u inozemstvu ostatak koji ce mi trebati da ostvarim prvo na mirovinu, odnosno da li ce mi se staz u Hrvatskoj obracunati po opcim uvjetima, ili cu moci steci pravo na najnizu braniteljsku mirovinu. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema dosadašnjim spoznajama u Hrvatskoj imate pravo na minimalnu braniteljsku mirovinu kad ostvarite uvjete za nju.

Hrvatski državljanin starosnu mirovinu može ostvariti kad umanjite dane borbenog sektora od 65.g. života, bez obzira na mirovinski staž.

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Staz iz RH i staz iz inozemstva se zbrajaju kako bi imali dovoljno staza za priznanje mirovine iz RH ali i zemlje gdje ostvarujete ocito vecinski dio staza.

Iz svake zemlje gdje ste radili odredit ce vam se razmjerni dio mirovine za navrseni staz iz te zemlje, iz RH izracunati i dodjelit ce vam se mirovina za tih spominjanih 12 godina radnog staza i to nikako nemoze biti najniza mirovina nego mirovina za koju ste uplacivali mirovinska davanja.

Sto se tice umanjenja starosti koju spominje postovani prof, to moze eventualno priznati RH ali to ne priznaje druga drzava u kojoj je stekao vecinski dio staza, pa ce ionako morati odraditi do punih 65 ili 67 godina zivota (zavisi od temlje u kojoj sad radi).

Koliko imate vremena provedenih u DR.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Inace, pravo na mirovinu, ( prijevremenu ) sticem kad napunim 40 g. mirovinskog ( hrvatskog i inozemnog ) tj. s navrsenih 62 godina. Buduci je po hrvatskom zakonu propisana dob od 65 g. , zanima me da li cu na ostvarivanje prava na hrvatski dio mirovine morati cekati dob od 65 g. , ili ce hrvatsko mirovinsko priznati inozemno rjesenje o umirovljavanju, te mi slijedom tog rjesenja poceti isplacivati proporcionalni dio za godine osiguranja ostvarene u Hrvatskoj, od 62. godine starosti? LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U RH u prijevremenu starosnu mirovinu mozete sa navrsenih 60 godina zivota i 35 godina navrsenog staza (RH + inozemnog) ali se takva mirovina penalizira 0,30% po mjesecu prijevremenog umirovljenja do navrsenih godina potrebnih za starosnu mirovinu (65 godina).

Znaci ako cete zeljeti da vam se po ZOMO-u i iz RH isplacuje razmjerni dio mirovine kad navrsite 62 godine starosti (kao sto kazete da je uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu u toj zemlji, ako nije tajna kojoj) onda ce vam taj razmjerni dio (za 12 godina + 5 mjeseci za vrijeme provedeno u DR) biti penalizirana - umanjena za 10,8% , ako cete cekati do 65 godina starosti pa onda zatraziti isplatu razmjernog djela mirovine iz RH (za 12 godina + 5 mjeseci za vrijeme provedeno u DR) i  onda vam ona nece biti penalizirana.

HZMO RH ne priznaje inozemno rjesenje, vec ce ta zemlja poslati obrazac o potvrdi stecenog staza u toj zemlji HZMO-u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija