Jump to content

Oporuka i nuzni dio


anonimno

Preporučene objave

Ujak je necaku vlastorucno pisanom oporukom kod javnog biljeznika ostavio sve sto je posjedovao. Zena, koja ga je nadzivjela (djece nisu imali), nakon javnog citanja oporuke je zatrazila ponistenje iste i svoj nuzni dio. Za zivota, po smrti svoga oca, ujak i njegova zena uselili su u roditeljsku kucu u kojoj je takodjer, do svoje smrti, zivjela i njegova majka. Ujak i zena tek rijetkim zahvatima su odrzavali manji dio nasljedstva (nasljednici/suvlasnici su takodjer i njegov brat i sestra koji se svog dijela imanja nisu niti odrekli niti se njime koristili), dok im je bracna stecevina ili nepostojeca ili neznatna. Ima li ujakova zena pravo na svoj nuzni dio iako tomu nije nista doprinijela vec se jedino koristila ujakovim vlastitim (nasljedjenim) vlasnistvom? Ulazi li u sudsku odluku njezin moralni karakter, odnosno cinjenica da ga niti jednom nije posjetila u bolnici (bolovao je od karcinoma) vec mu je poslala tek jednu razglednicu (?!) tokom dva ili tri mjeseca tretmana, a poznato je da nije bila pritisnuta niti obvezama niti psihickom, fizickom, ili novcanom nemoci koja bi joj onemogucila posjete? Duguje li nesto ujakovom bratu i sestri zbog koristenja njihovog dijela imanja duzi niz (15-tak ili vise) godina? Koja su prava necaka navedenog u oporuci? Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ona moze utvrdjivati da je ona suvlasnik na toj imovini kao bracnoj stecevini.

dakle ovisno kada je stecena imovina i na koji nacin to ce biti ili bracna stec. ili vlastita imovina.

nadalje, ista moze traziti nuzni dio naravno ako ne pobija oporuku.

smatram da nece mocii pobiti oporuku vec jedino samo moze osporavati da neka imovina koju on ostavlja nije samo njegova vec i njezina.

to au dugotrajni postupci pa se preporuca da se dogovorite i date joj nesto jer inace cete 10tak godina imati sudjenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, zakljucno, parnicno joj je moguce izboriti se za svoj nuzni dio i to jedino od dijela imovine koji bi se utvrdio bracna stecevina dok, suprotno tomu, zakonski je nezasnovano ikakvo njezino potrazivanje dijela pokojnikove vlastite imovine?Zamolio bih Vas da navedete pertinentne zakonske tocke u nasljednom zakonu kako bih bolje istrazio ove odrednice. Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Netocno.

 

Bracna stecevina je suvlasnistvo bracnih drugova na jednake dijelove i to temeljem zakona, pa ona ne mora traziti nikakav nuzni dio na njoj kad joj polovica pripada po sili zakona. Naravno, ako bracna stecevina postoji.

 

Vlastita imovina (sve sto ne spada u gore spomenutu kategoriju) je relativno nevazan pojam u nasljdjivanju (daleko bitnija kod rastava) jer je njegova supruga temeljem zakona njegov nasljednik na njegovoj imovini, osim ako ostavitelj nije drugacije naznacio u svojoj oporuci. U tom pak slucaju ona ima osnov traziti nuzni dio ili osporavati oporuku. BIt ce upucena u parnicu u kojoj vi mozete dokazivati da se radi o nedostojnom nasljedniku.

 

Nedostojnost nasljednika opisana je Zakonom o nasljedjivanju, a o njoj, kao i svim ovim vasim pitanjima, vec se pisalo na forumu pa malo prosurfajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija