Jump to content
makix

Potreban savjet vezan uz StartUp

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Imam pitanje vezano uz jedan hrvatski startup. Naime zanima me koliko velika sam budala ispao. Znaci situacija je sljedeca. Prije jedno dvije godine prijetelj i ja smo pokrenuli manji startup. Ideja je bila moja, a on je pribavio pocetni kapital i na njegovo ime je otvoren d.o.o. jer puno toga ne ide ako d.o.o. nije registriran, tako da je taj d.o.o. bio forme radi. Usmeni dogovor je bio da onog trenutka kada se ostvari  neka znacajnija investicija, da se otvori nova firma u kojoj dijelimo vlasnistvo na pola. poprilicno velika investicija je sada tu, no investitor (privatni) je inzistirao da se investicija prenese na postojeci d.o.o. jer je njemu bilo tako lakse nego ulaziti u neko otvaranje nove firme. Tako da je sada ispalo da investitor daje novac u firmu koja sluzbeno nije vlasnik ideje ni proizvoda. I sada se desavaju neke cudne stvari gdje investitor dovodi vlaste ljude sa ciljem da ih ja osobno educiram kako bi zajedno mogli skalirati  trenutni proizvod i zatim ga zastiti. Investitor je potpisao ugovor iskljucivo sa postojecim d.o.o.-om sto znaci da ja oficijalno nemam nista s time a time ni moj proizvod.  Sto mi je jako sve cudno. Da li ima itko kakav savijet sto napraviti a da ne izvisim u cijelom procesu. Jos uvijek sam ja jedini taj koji zna kako sve funkcionira (produkt nije moguce samo tako replicirati jer ima dosta novih rijesenja koja jos nisu vidjela svjetlo dana ni u obliku patenta ni u nekoj open source/znanstvenoj formi,  a rijeseva dosta veliki problem u IT sektoru) . U principu ne znam koliko usmeni dogovori uopce vrijede i koji bi moj sljedeci korak trebao biti jer ovako nesto bas nije skolski primjer onoga kako bi to trebalo biti.

Svaki savijet je dobrodosao

 

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Usmeni dogovor danas u praksi malo vrijedi. Pola danas poznatih IT korporacija nastala je nečasnim radnjama jednih suosnivača prema drugima. Moj savjet u toj branši je ne vjerovati nikome, osim papiru kod ovlaštene osobe. Drugi dojam je da je investitor neprofesionalan, čega sam se dosta nageldao i naslušao u našoj regiji.

Bitno je da li postoji pismeni trag, ugovor, email korespodencija koja dokazuje vaše suvlasništvo itd. Ne želim se miješati u tuđe odnose ali ja bih zaustavio sve aktivnosti prije nego vrlo precizno odredim suvlasničke odnose, obveze i omjere suvlasništva. Pri tome mislim da službenu ovjeru kod za to ovlaštenih društava

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Obrisan ti je naziv društva, jer reklame nisu dozvoljene. Ako želiš savjetovati drugog korisnika u konkretnom smjeru, možeš to napraviti kroz privatne poruke. Zahvaljujem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tako je, bilo kakav ugovor o partnerstvu, odnosno ortakluku s prijateljem bi bio dobrodošao, a i sada možete podijeliti postojeći poslovni udjel u firmi na dva dijela tako da uđete u vlasničku strukturu postojećeg društva na pola (pretpostavljam da bi prijatelj to dopustio da bude i za kunu), te možete obojica biti imenovani za direktora. Dakle, takva statusna promjena trgovačkog društva je moguća i nema nikakve zapreke da bude provedena, prije ili u tijeku razvoja proizvoda, samo ako postoji volja suosnivača. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×