Jump to content
RFRI

Ovrha za dug koji je moguce zastario?

Preporučene objave

Pozdrav svima! Dobio sam rješenje o ovrhi za jedan iznos, uključujući i zatezne kamate, kao i troškove ovrhe, zajedno s predvidivim budućim troškovima...naravno, rješenje je stiglo od agencije za naplatu potraživanja koja je moje dugovanje preuzela od jedne banke jos prije cca. 2 godine.

Kako nisam uopće bio u kontaktu do sada s agencijom za naplatu potraživanja, tj. kako ni na koji način s njima nisam komunicirao, a oni su mi u nekoliko navrata samo slali pisane obavijesti, ja sam isto zanemarivao. S obzirom da se predmetno dugovanje ( a radi se o predmetu duga u obliku dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, koji je dospio na naplatu po zadnjoj plaći tada (04/2013)) nije mrdnulo s mrtve točke nakon spomenute zadnje plaće tada, banka je dug prodala agenciji. Nisam siguran ima li elemenata zastare u mom slučaju, i ako ima, kako reagirati.

Dal mi banka može uopće izdati potvrdu kada je dug dospio na naplatu iako su potraživanje prodali agenciji (dakle moja pretpostavka je da je banka ugasila moj račun, jer obavijesti ne primam vise nikakve)? 

Hvala puno!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Borbena7 je napisao:

U rješenju o ovrsi i prilozima treba pisati što čini glavnicu duga i kada se taj dug smatra dospijelim. A od dospijeća bi se onda računala zastara.

 

Vjerovali ili ne, ne stoji 😊 znaci u ovršnom prijedlogu sastavljen od odvjetnika stoji samo podatak dospjele glavnice i iznos zakonske zatezne kamate, koja je pak obračunata do datuma sastavljanja prijedloga. 

Datum dospijeća glavnice se nigdje ne spominje, apsolutno nigdje. Na koji način mogu dokazati datum dospjele glavnice, a da ostanem u roku za žalbu na rješenje, jer koliko shvacam, samo na taj način mogu pobiti ovrhu ako dokažem da je nastupila zastara, zar ne?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Od kojeg datuma su naveli da se računa zakonska zatezna kamatna stopa? I kojeg datuma je taj ovršni prijedlog dostavljen javnom bilježniku? Ovdje zastara nastupa u roku od 5 godina od dospijeća tj. od dana kada ste bili dužni podmiriti minus na kartici. Pokretanjem ovršnog postupka zastara je prekinuta, a banke vrlo rijetko naprave propust u smislu zastare.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Navedeno je samo da je zakonska zatezna kamata obračunata do 15.03.2019., te se meni kao ovršeniku nalaže platiti i zakonsku zateznu kamatu na osnovicu koja teče od 16.03.2019., ništa drugo se u prijedlogu ne spominje izuzev ta dva datuma, te iznos glavnice i zakonske zatezne kamate do 15.03.2019.

Ovrsni prijedlog dostavljen je vršitelju dužnosti javnog bilježnika, koji je ovrhu i sastavio, dana 01.04.2019. 

Moje saznanje je da tada dug po tekućem računu, tj. po dozvoljenom prekoračenju nije bio podmiren u travnju 2013., ali neznam sada kako to dokazati, i imam li elemenata se pozvati ma zastaru, s obzirom da se od tada po tom računu nije ništa dogodilo. Kako postupiti, imate li možda savjet? Hvala puno

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 5 minuta, Borbena7 je napisao:

Uvijek se Vi u prigovoru možete pozvati na zastaru, samo je pitanje kako dokazati da je nastupila zastara. U protivnom si samo gomilate troškove postupka.

A upravo to i mene muči, na koji način obrazložiti u prigovoru zastaru po tom računu. Ja znam naravno, ali kako to dokazati kad ti banka kaže da nema evidentirano nijedno moje dugovanje prema njima. Zar mogu napisati prigovor da osporavam sve, te da tražim da agencija za naplatu potraživanja predoči točan datum dospijeća dugovanja osnovice, s obzirom da je isto skriveno u prijedlogu za ovrhu, tj. da obrazloži specifikaciju od kada teku kamate? Jel to dovoljan argument i razlog da prebacim lopticu na njih, pa da sudom oni dokazuju postojanje duga? Jer samim time na ročištu bih odmah mogao pobiti argumentom zastare, i zahtijevati naknadu sudskih troškova...jel to mislite da je izvedivo?

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možete u prigovoru samo spomenuti zastaru, a potom Vas sud šalje u parnični postupak da dokažete svoje tvrdnje. Problem je što ukoliko oni dokažu svoje tvrdnje, uz postojeći dug, kamate i troškove ovrhe dobivate i nove troškove parničnog postupka koji su nastali po Vašem prigovoru. Tako da treba procijeniti, isplati li se ulaziti u raspravljanje ili ne.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovršni prijedlog ovjeren od javnog bilježnika 18.12.2009 radi se o tekučem računu ZABE,dug je prodan 29.05.2017 nekom Češkom društvu APS Delta koja je ustupila Svei ekonomi,koja uporno maltretira,e sad dali ako bude sreče mogla doći i zastara,jer ima neki zakon Ovrha do 2014 god.gdje te agencije baš nemogu nešto posebno.Moraju samo preko suda.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 22 sati , Milena Antić je napisao:

Moraju samo preko suda.

Sa urednom dokumentacijom o ustupu dugovanja mogu pokrenuti ovršni postupka na bilo kojem odabranom predmetu ovrhe.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×