Jump to content

godišnji odmor prije rodiljnog dopusta


ValerijaJ

Preporučene objave

Poštovani,

u radnom sam odnosu na određeno vrijeme od 2.10.2018.g. Imam pravo koristiti 8 dana G.O. iz 2018.g. te još uvijek neutvrđeni broj dana G.O. za 2019.g.

9.7.2018.g. počinje mi obvezni rodiljni dopust (45 dana prije termina poroda). Ugovor o radu prestaje sve dok se ne vrati radnica koju mijenjam, a to je negdje 12/2019 ili 1/2020, dakle za vrijeme trajanja rodiljnog dopusta.

Zanima me imam li ja pravo iskoristiti u komadu godišnji za 2018.g. i 2019.g., a prije odlaska na rodiljni dopust? Posodavac kaže da ne mogu, da je to previše, a ostale radnice su rasporedile godišnji odmor na način da se nikome ne poklapa, što ne utječe na organizaciju rada. Obzirom na specifičnost situacije (prestanak radnog odnosa tijekom trajanja rodiljnog dopusta), ne bih htjela da me oštete, nego želim iskoristiti sav godišnji odmor na koji imam pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po zakonu poslodavac određuje kada ćete koristiti godišnji odmor. Iznimka je da "jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegova korištenja, koristiti kada on to želi, osim ako posebno opravdani razlozi na strani poslodavca to onemogućuju" , ili ako je drugačije ugovoreno kolektivnim ugovorom.

Isključivo je volja poslodavca hoće li Vam dati godišnji prije odlaska na rodiljni. Međutim, sukladno čl. 82. ZOR poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora., što znači da ako Vam ugovor prestane do 31.12.2019., mora Vam platiti preostali god. iz 2018. i čitav za 2019. u kešu.

Tako da se poslodavci većinom odlučuju dati godišnji......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija