Jump to content

Preporučene objave

Poštovani,

                Moja majka živi u kući koja je u gorskom kotaru proglašena povijesnom baštinom zbog svoje starosti. Ta kuća je u raspadnom stanju i treba se renovirati. Prije početka renovacije iz grada nam je javljeno da ne smijemo renovirati ništa što bi na neki način promijenilo izgleda te kuće. (Trebali smo zamijeniti krov, zamijeniti sve podove koji su drveni i truli, staviti nove prozore koji puštaju, napraviti WC jer ga nema - takav prostor nije adekvatan za staru ženu u 80-oj., promijeniti namještaj i sl…)

                Zbog toga Vas molim za pravni savjet jer mi je nelogično da bi ta kuća trebala biti ostavljena da propadne i uruši se. Isto tako, čuo sam da država daje neku vrstu otkupnine pa bi u tom slučaju to bila najbolja opcija (selidba).

 

Hvala na izdvojenom vremenu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Niste napisali tko je vlasnik kulturnog dobra. No pretpostavimo da je to majka (uglavnom, u privatnom vlasništvu) te bi za ovo što ste napisali trebali glavni projekt. Prije toga za obnovu iste bi trebali odobrenje nadležnog konzervatorskog odjela. U toj fazi konzervatori daju posebne uvijete  zaštite kulturnog dobra na temelju kojih projektant izrađuje glavni projekt. Kada konzervatori daju potvrdu glavnog projekta, tada se može pristupiti radovima.

Što se tiče prodaje, ako je u privatnom vlasništvu, RH, županija ili JLS tu ima samo pravo prvokupa prema čemu bi se prvo navedenima trebalo ponuditi kupnja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×