Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Preporučene objave

Poštovani,

                Moja majka živi u kući koja je u gorskom kotaru proglašena povijesnom baštinom zbog svoje starosti. Ta kuća je u raspadnom stanju i treba se renovirati. Prije početka renovacije iz grada nam je javljeno da ne smijemo renovirati ništa što bi na neki način promijenilo izgleda te kuće. (Trebali smo zamijeniti krov, zamijeniti sve podove koji su drveni i truli, staviti nove prozore koji puštaju, napraviti WC jer ga nema - takav prostor nije adekvatan za staru ženu u 80-oj., promijeniti namještaj i sl…)

                Zbog toga Vas molim za pravni savjet jer mi je nelogično da bi ta kuća trebala biti ostavljena da propadne i uruši se. Isto tako, čuo sam da država daje neku vrstu otkupnine pa bi u tom slučaju to bila najbolja opcija (selidba).

 

Hvala na izdvojenom vremenu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Niste napisali tko je vlasnik kulturnog dobra. No pretpostavimo da je to majka (uglavnom, u privatnom vlasništvu) te bi za ovo što ste napisali trebali glavni projekt. Prije toga za obnovu iste bi trebali odobrenje nadležnog konzervatorskog odjela. U toj fazi konzervatori daju posebne uvijete  zaštite kulturnog dobra na temelju kojih projektant izrađuje glavni projekt. Kada konzervatori daju potvrdu glavnog projekta, tada se može pristupiti radovima.

Što se tiče prodaje, ako je u privatnom vlasništvu, RH, županija ili JLS tu ima samo pravo prvokupa prema čemu bi se prvo navedenima trebalo ponuditi kupnja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×