Jump to content
ljubica5

Sluznost puta

Preporučene objave

Postivani, imam kucu od roditelja napravljenu prije 30 godina. Drugi smo od ceste i prilaza. Koristimo put preko donje cestice koji nije ucrtan i privatno je vlasnistvo. Nitko nikad nije smetao i stopirao. Sirina prilaznog puta hvata i dio cestice drugog vlasnika. Vrijeme je da papirnato rijesimo put bez kojeg nista nemozemo u smislu gradnje i obnove. Sto nam je ciniti i imamo li pravne osnove za prilaz, drugog nacina do kuce nemamo. Duzina koju prolazimo do svoje cestice je oko 10m. Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima,

čl.191

(1) Nužni prolaz je služnost puta koju je osnovao sud na zahtjev vlasnika nekretnine do koje nema nikakve ili nema prikladne putne veze s javnim putom.

(2) Na nužni se prolaz primjenjuju pravila koja vrijede za služnosti puta, ako glede nužnoga prolaza nije što posebno propisano.

Iz navedenog je određeno na koji način se osniva služnost putem suda ako do nekretnine nema nikakve ili prikladne veze s javnim putom. Eventualno bi se moglo ići i sa dosjeločću prava služnosti no koja je opcija realnija za uspjeh valjalo bi vidjeti sa punomoćnikom pravne struke koji bi vam bio potreban za rješavanje vašeg problema. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×