Jump to content
Uljevicka

Povrat pozajmice EU Turska

Preporučene objave

Poštovanje,
U travnju ove godine dala sam pozajmicu ( fizička osoba fizičkoj osobi) u iznosu od 10.000 eura.
Osoba koja je pozajmicu primila moj je poznanik sa boravištem u Bruxellesu, no u vrijeme isplate bio je poslovno u Istanbulu kamo je novac i uplaćen, no ne na njegov račun, nego na bankovni račun druge osobe, turskog državljanina jer je tvrdio da ne može primiti novac na svoj račun. Naziv transakcije je "Loan - ime stvarnog dužnika"
Uz to u nekoliko navrata izvršene su pozajmice u ukupnom iznosu od 2.100€ opet putem drugih osoba preko WU. Ne posjedujem ugovor o pozajmici, ali čitav dogovor je unutar WhatsApp komunikacije koji čuvam. Vidljive su sve zamolbe s njegove strane radi komplikacija na projektu, poslani podaci osoba kojima da uplatim, svi dogovori, zahvale, datumi i sl, sve je na engleskom jeziku.
Dogovor je bio da mi 10.000€ bude vraćeno do 1. svibnja, no do toga nije došlo, a osoba se javila zadnje u srpnju zamolivši za još malo vremena, nakon toga više ne odgovara na pozive, e-mail i sl.

U srpnju sam poslala podsjetnik za povrat na ime osobe kojoj je iznos uplaćen putem računa, no uplate još uvijek nema, kao ni odgovora stvarnog dužnika.
Da li je temeljem svega navedenog moguće izdati EU platni nalog stvarnom dužniku ( američka putovnica, belgijski rezident) ili je neophodno podnijeti tužbu? Te da li je moguće tužiti stvarnog dužnika ili zbog isplate na račun druge osobe, trebam tužiti tu osobu iz Turske? Ispalo je da je i toj osobi navedeni dužnik dužan određenu svotu i sad nitko ne može doći do njega. Što mi je činiti?
Zahvaljujem i lijepo Vas pozdravljam.
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×