Jump to content
DrAnte

Rekonstrukcija kuće bez dozvole

Preporučene objave

Imam staru kamenu kuću koji bi htio obnoviti. Zaštićena je skupno, nije pojedinačno. Ali svejedno konzervatori traže da se napravi projekt ukoliko se mijenja dotrajala međukatna konstrukcija.

Mene zanima slijedeće:

Htio bi uštedjeti na radovima tako da ne stavljam puste slojeve toplinske izolacije i kojekakve druge stvari jer bi se kuća koristila samo ljeti. Ali ne znam što će reći građevinska inspekcija i konzervatori kad prijavim projekt i tražim građevinsku dozvolu. Da li zakon propisuje da se kod obnove kuće mora stavljati toplinska izolacija na podove i zidove sa točno određenim materijalima, debljinama, indeksom toplinske provodljivosti... da li treba hidroizolacija ispod kupatila i kuhinje, treba li to raditi samo zato što sam prijavio projekt?

Ovo mi je bitno da znam hoću li rušiti stare drvene podove ili ću ih pokušati nekako reparirati pa da izbjegnem ishođenje građevinske i konzervatorske dozvole i da izbjegnem ogromne troškove.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prije same izrade glavnog projekta traže se posebni uvjeti od konzervatorskog odjela prema čijim će se smjernicama i raditi glavni projekt a nakon toga će se isti slati na potvrdu konzervatorima pri čemu će se utvrđivati je li u projektu predviđeno ono što je dano smjernicama u posebnim uvjetima. Što li će tražiti u posebnim uvjetima ovisi o tome što bi sve radili. U biti u posebnim se uvjetima uglavnom detaljno traži i opisuje što treba i kako raditi ako se zadire u vanjski izgled zgrade, a ostalo ako podovi kao takovi nemaju nekakovu posebnu povijesnu važnost, po pravilima struke (građevinske).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, ali mene zanima ovo zadnje: "po pravilima gradjevinske struke". Da li to znaci da ja ne mogu staviti samo nove daske na pod i preko njih pvc podne obloge (stan bi se koristio samo ljeti kao apartman pa nije bitna toplinska izolacija) ili to znaci da ce mi propisati da trebam stavljati toplinsku izolaciju, zvucnu, hidro i ko zna kakve stvari koje ce mi nabiti racun za gradjevinske radove.

Moze li se uopce dobiti uporabna dozvola ako nisam stavio te puste izolacije? Struju bi stavio na jednu vertikalu pa bi razvlacio produzne kabele po podu. Moze li gradjevinska inspekcija traziti da razvucem kabele unutar zidova da bi dobio uporabnu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mozda da pojasnim. Stare kuce cesto nemaju hidroizolaciju ispod kupatila. Kod novih gradnji zakon propisuje (koliko znam) da se mora staviti hidroizolacija ispod kupatila ako dolje ima jos etaza. Znaci ako rekonstrukciju kuce ne radim potajno nego trazim gradjevinsku dozvolu, tada projekt mora sadrzavati stavljanje hidroizolacije ispod kupatila.

Ukoliko projekt ne sadrzi ovu stavku, tada nece biti odobren. Ako je projekt odobren, tada ja moram obaviti sve sto pise u projektu jer inace ne mogu dobiti uporabnu dozvolu.

Mene zanima da li je ista stvar priposana za termo izolaciju podova, vanjskih zidova i pregradnih zidova? Dakle, da li postoji zakonska obveza da se kod rekonstrukcije kuce mora napraviti termo izolaciju sa nekim minimalnim indeksom toplinske provodljivosti?

Da li je propisana minimalna razina zvucne izolacije?

...ili ja mogu staviti nove nosive grede i novi pod od dasaka i gotova stvar?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam kamenu kuću sa trulim drvenim podovima i starim krovom. Htio bi skinuti stare drvene podove i staviti nove, promijeniti krovište (bez promjene gabarita).

Sada je to troetažni stan (na prvoj etaži kupatilo, na drugoj kuhinja, a na trećoj sobe). Ja bi htio napraviti 3 kupatila, na svakom katu po jedno pa da mogu etažirati kao 3 stana.

Nikakve vanjske gabarite ne bi mijenjao. Ne bi dirao nikakve nosive zidove niti utjecao na statiku.

Treba li mi za ovo građevinska dozvola ili samo glavni projekt?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Za preuređenje, odnosno prilagođavanja prostora novim potrebama kojima se mijenja organizacija prostora treba vam glavni projekt potvrđen od strane JP tijela, posebno konzervatora. Za izmjenu krovišta, dakle ako se ne radi samo o letvama i crijepu, treba vam dozvola za rekonstrukciju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bio sam u konzervatorskom odjelu, oni kazu da za sve ovo navedeno, ukljucujuci krov, treba samo glavni projekt - ali misle za njih, konzervatore. Ne znaju da li ce gradski ured za urbanizam traziti gradjevinsku dozvolu. U uredu za urbanizam je bio neki zivcani sluzbenik pa mi nije nista odgovorio. S konzervatorima se moze razgovarati, a s ovima drugima malo teze.

 

Pretpostavljao sam da ne treba dozvola za promjenu krovista, zamjenu podova i izgradnju dodatnih zahoda jer ne mijenjam vanjske gabarite niti nagib krova.

 

Ali ne znam da li je to tocno ili neki od tih radova ipak zahtijevaju gradjevinsku dozvolu i tehnicki pregled iako promjene gabarita nema.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 13 sati , DrAnte je napisao:

Bio sam u konzervatorskom odjelu, oni kazu da za sve ovo navedeno, ukljucujuci krov, treba samo glavni projekt - ali misle za njih, konzervatore.

Sasvim točno i korektno od njih. Što se toga tiče, trebaju vam njihovi posebni uvjeti koje bi odredili projektom, taj projekt bi dobio potvrdu i to je to što se njih tiče. No, sanacija krovišta prema onome što ste opisali može se tumačiti na nekoliko načina. Ako bi mijenjali samo letve i pokrov, ne treba vam ništa. Ako bi mijenjali i dotrajale rogove, glavni projekt. Međutim, ako bi mijenjali kompletno krovište prema današnjim standardima, znaći i vijenčanice, grede, podrožnice, rogove, daska, letva, kontraletva bojim se da bi u tome slučaju ovi iz upravnog odjela to protumačili kao zadiranje u statiku cijele građevine uz minimalnu ali ipak izmjenu gabarita krovišta i tražili ishodovanje GD. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Promjena gabarita vjerojatno neće biti moguća jer konzervatorski odjel u pravilu ne dopušta promjenu gabarita. Moraju biti isti gabariti krova, iste kučice iznad prozora, isti nagib, orjentacija krova... Krovni prozori se ne smiju stavljati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×