Jump to content

Akcija ciscenja auto-olupina


anonimno

Preporučene objave

Prije desetak dana dignuto mi je vozilo s parkiralista ispred zgrade nalogom komunalnog redara, a vezano uz akciju ciscenja auto-olupina i dr. s javnih povrsina (kao što je i parkiraliste) sto se ovih dana provodi u Zagrebu. Vozilo je neregistrirano pa sam time ucinio prometni prekrsaj koji se po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (ima clanak, ne znam tocno koji je, no to i nije upitno) kaznjava s 300 kn kazne. Na moj zahtjev da mi se objasni po kojoj zakonskoj osnovi je to ucinjeno dobio sam nedavno dopis iz Gradskog poglavarstva (ono je nadlezno za akciju) u kojem pise da je redar postupio u skladu s clankom 68. tocka 10. i clankom 121. Odluke o komunalnom redu (Sluzbeni glasnik 17/04). Navodim ih dolje u tekstu;

 

Članak 68.

 

Na javnim se površinama ne smije ostavljati ili na njih bacati bilo kakav otpad ili ih se na drugi način onečišćivati, a osobito se zabranjuje:

 

1.

2.

...

....

10. ostavljati vozila bez registarskih tablica, odnosno neregistrirana vozila, lake teretne prikolice, kamp-prikolice i druga priključna vozila, plovila i olupine plovila, vozila oštećena u sudaru i olupine vozila dulje od 15 dana;

 

 

Članak 121.

 

Na javnim se površinama ne smiju ostavljati vozila koja se ne upotrebljavaju u prometu zbog dotrajalosti (oštećena u sudaru, neregistrirana i sl.).

 

Komunalni redar naredit će vlasniku vozila uklanjanje vozila iz stavka 1. ovoga članka. Ako vlasnik u ostavljenom roku ne ukloni vozilo, uklonit će se na trošak vlasnika.

 

Ako vlasnik vozila nije poznat, vozilo će se ukloniti na trošak grada.

 

 

S obzirom da u clanku 121. pise da ce komunalni redar naredit (znaci. obavijestiti) vlasniku vozila da vozilo sam ukloni, i da ce mu ostaviti rok da to ucini, a ja niti sam bio obavijesten, niti mi je ostavljen rok, trazio sam povrat vozila, ili cu u suprotnom prijaviti policiji otudenje vozila od strane poznatog pocinitelja. Naravno poglavarstvo je uvjereno kako oni cine sve u skladu s zakonom. Ja ne negiram tvrdnju da sam nacinio prekrsaj, no zakonsko slovo govori da mi se trebalo dati vremena da uklonim vozilo sam, tek onda ide mjera uklanjanja paukom. No sad nisam siguran u tumacenje ovih dvaju clanaka, jer ih se moze intepretirati na dva nacina. Da li je fraza "u ostavljenom roku" (u clanku 121.) onaj rok od 15 dana o cemu govori clanak 68., pa po tome ja jesam bio obavijesten, jer valjda gradanin osim sto mora postovat zakon, treba ga i znat (moje neznanje vjerojatno nije neka pravna osnova za tuzbu), ili je ipak tih 15 dana vrijeme u kojem legalno mogu drzati vozilo na povrsini, a nakon isteka toga roka komunalni redar ce me obavijestiti (nekako, pismeno, usmeno..to je recimo isto pitanje kako se gradani obavijestavaju zakonski?!), i dati mi rok da ga uklonim sam. Znaci malo mi je nejasno, a bez toga ne mogu uc u neku pravnu bitku s poglavarstvom. Ako netko ima kakvu ideju sto je tocno, slobodno neka komentira.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iščitavanjem članaka vidi se da do 15 dana možete držati vozilo bez neke sankcije...

U to vrijeme je , pretpostavljamo, i komunalni redar (ako je obavljao savjesno svoj posao u svom dijelu grada) trebao uočiti vozilo, zapamtiti/zapisati koliko dugo tamo stoji, raspitati se o tome tko je vlasnik, kontaktirati ga i dati mu određeni rok da vozilo ukloni..

Ćim su stavili ovaj dio tko snosi trošak, jasno je da će se (trebao bi) kom. redar potruditi naći vlasnika, jer ako ga ne nađe ide na trošak grada...znači iz džepova svih , pa i njega samoga...

 

Što je bilo u vašem slučaju sa tim troškom??

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija