Jump to content

POSLODAVAC VS. RADNIK


anonimno

Preporučene objave

Prije dvije godine zaposlio sam radnika s 15-ogodišnjim radnim stažom. Početkom srpnja uzima godišnji odmor. U ugovoru o radu nismo odredili točan dan godišnjih odmora, pa me zanima na koliko dana godišnjeg odmora moj radnik. On tvrdi da ima pravo na više od 18 dana koliko je propisano Zakonom o radu, s obzirom na to da je kod prijašnjg poslodavca skupio staža koliko je skupio. Molim za pomoć. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom o radu propisano je samo najmanji broj dana godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo. Zakon ostavlja mogućnost da se trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćeg propisanog odredi kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. Pri tome se kao osnove za određivanje većeg broja dana godišnjeg odmora od zakonom propisanog minimuma određuju npr. ukupan radni staž, godine života, stručna sprema i dr.

Očito je da ugovorom o radu niste predvidjeli veći broj dana od minimuma (18 dana).

Ako isto tako nije predviđeno pravilnikom o radu (ako ga uopće imate) ostaje samo 3 mogućnost – da je već broj dana predviđen kolektivnim ugovorom. Stoga se treba informirati postoji li neki kolektivni ugovor koji vas obvezuje. Ako vas ne obvezuje kolektivni ugovor ili to pitanje nije njime riješeno radnik ima pravo na samo 18 dana godišnjeg odmora.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija