Jump to content

Suglasnost na ishođenje lokac. dozvole


Maun

Preporučene objave

Problem je slijedeći:

Ktastarski vlasnik jedne čestice koja je formirana još prije 1966. godine sam ja.

Gruntovno se ta jedna sastoji od dvije gdje sam ja vlasnik 86 % od katastarske, a u drugoj koja je 14 % od katastarske Grad Zgb.

Od Zagreba sam dobila načelnu suglasnost na ishođenje lokacijske, no njom se ne stječe pravo na gradnju niti na zemljište tj upotrebiva je samo u postupku ishođenja lokacijske.

Da li bi netko mogao reći što moram poduzeti dalje da bi stekla pravo na gradnju a pozivam se na tu načelnu suglasnost. Što ona konkretno znači? Od kuda krenuti?

Unaprijed zahvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što zapravo namjeravate graditi? Ako se radi o zgradi do bruto površine 400 metara trebat ćete ishoditi rješenje o uvjetimas građenja. Kaže Zakon o prostornom uređenju i gradnji sljedeće:

 

Članak 214.

Dokazom da investitor ima pravo graditi u smislu ovoga Zakona smatra se osobito:

– izvadak iz zemljišne knjige iz kojeg je vidljivo da je investitor vlasnik ili nositelj prava građenja na građevnoj čestici ili građevini na kojoj se namjerava graditi,

– ugovor ili odluka nadležne državne vlasti na temelju koje je investitor stekao pravo vlasništva, pravo građenja ili pravo služnosti,

– ugovor o ortakluku sklopljen s vlasnikom nekretnine, čiji je cilj zajedničko građenje ili rekonstrukcija,

– ugovor o koncesiji kojim se stječe pravo građenja,

– pisana suglasnost vlasnika postojeće građevine u slučaju rekonstrukcije te građevine ako posebnim zakonom nije drukčije određeno,

– pisana suglasnost fiducijarnog vlasnika dana dotadašnjem vlasniku nekretnine koji je investitor.

 

Budući da nije baš jasno kakav dokument posjedujete od Grada Zagreba (meni najbliže djeluje onom pod podtočkom drugom), najbolje će biti da pitate Gradskom uredu za prostorno uređenje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isprika zbog nejasnog pitanja.

Naime ja jesam u fazi izdavanja lokacijske dozvole koji sam zahtjev predala po starom zakonu.

U postupku je utvrđeno da ZK stanje ne odgovara katastarskom. Naime u katastru se vodi jedna čestica u kojoj sam samo ja upisana kao posjednik, a u gruntovnoj su to dvije čestice te se kao vlasnik manje izjasnio grad Zagreb.

Gradski ured je zatražio od grada Zgb (kao stranke u postupku) načelnu suglasnost za zahvat u prostoru kojim se gradi obiteljska kuća do 400 m2.

Načelna suglasnost je odobrena, no ona sama po sebi ne znači da sam stekla pravo građenja.

Kad dobijem lokacijsku koji je daljnji postupak?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ETo što sam uspojela pročitati u Zakonu,a mislim da je bitno za vas

 

Članak 328.

(1) Načelna suglasnost izdana na temelju ranije važećih zakona u skladu s kojom do dana stupanja na snagu ovoga Zakona nije izdana niti jedna građevinska dozvola prestaje važiti danom stupanja na snagu ovoga Zakona.

 

Članak 327.

 

 

(1) Građenju građevine za koju je izdana lokacijska dozvola na temelju Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine«, br. 30/94., 68/98., 61/00., 32/02. i 100/04.), a za građenje koje do stupanja na snagu ovoga Zakona nije podnesen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, može se pristupiti na temelju glavnog projekta kojeg je potvrdilo nadležno upravno tijelo prema ovom Zakonu.

 

Ako sam ja dobro shvatila, vi imate samo načelnu suglasnost na temelju koje nije izdana građevinska dozvola. Nemate ni lokacijsku dozvolu. Mislim da ste na samom početku i da trebate ishoditi rješenje o uvjetima građenja o čemu više možete pročitati u člancima 213. do 222. Zakona o prostornom uređenju i gradnji NN76/07.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Objekt će se graditi na mojoj čestici, a ona koja je u vlasništvu Grada Zgb je ta preko koje ostvarujem pristup prometnici. Navodno je krucijalni problem taj što se u gruntovnoj vode dvije čestice (jedna moja na kojoj će biti građevina i jedna manja koja graniči sa prometnicom te da bi ostvarila pristup na svoju parcelu moram proći preko njihove), a u katastru je sve to jedna čestica u kojoj sam samo ja upisana kao posjednik. Dakle nije usklađeno.

 

Nakon primitka lokacijske bi trebalo:

ako sam dobro shvatila, sklapanje ugovora o pravu građenja sa Zagrebom koji se upisuje u gruntovnicu tj grad mi zbog činjenice da je izdao načelnu suglasnost mora na neki način dati mogućnost da steknem pravni osnov građenja te ovjerim glavni projekt i pristupim gradnji??

 

Milly lokacijsku ću dobiti uskoro, nije ona problem, nego kad ju dobijem trebam ovjeriti glavni projekt da bi mi bila omogućena gradnja. A kako nisam vlasnik te druge čestice za koju je izdana načelna suglasnost zanima me koji je daljnji postupak za rješavanje tog pitanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija