Jump to content

koliko sve to traje...?


anonimno

Preporučene objave

Sporazumna rastava ne traje dugo. Obicno je potrebno jedan susret u CZSR gdje se usaglasite oko svega, da se slazete da se je brak prestao egzistirati, kome ide malodobno dijete na povjeru, koliko ce se placati uzdrzavanje,termini susreta djeteta i roditelja s kojim nece zivjeti, sve to ce vam djelatnici centra srociti na zapisnik sa posredovanja i oboje se potpisete. S tim zapisnikom srocite zahtjev za sporazumnu rastavu braka sa svim podacima ( mozda da posjetite zajedno odvjetnika i rijesite jos sve nedoumice vezane za OZ) i to predate u Opcinski sud u vasem mjestu i cekajte poziv za raspravu. Obicno dobijete poziv ubrzo, a sama rasprava traje najduze pola sata, ako ste sve detaljno utanacili i dogovorili se.

Pazite na to da se stvarno u svemu usglasite jer sve sto dobijete u rjesenju tesko cete kasnije promijeniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno na brzom odgovoru :-)

 

sporazumjeli smo se oko svega osim oko imovine, ali koliko cujem to je ionako eventualno zasebna parnica ako se u meduvremenu ne dogovorimo, i oko iznosa alimentacije.

 

visinu alimentacije je on predlozio, ali ja ne znam koliko je to realno.

 

na koji se nacin utvrduje visina alimentacije? na vasem sam forumu procitala vise razlicitih odgovora. o cemu to ovisi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud će zatražiti potvrdu o mjesečnim primanjima za supruga i vas (ako radite). Uzet će se u obzir i sva ostala imovina. Ako je dijete predškolske dobi mjesečni iznos za dijete je 1400 kn a za dijete školske dobi 1600. To trebaju doprinjeti oba roditelja, ali roditelj kod kojeg dijete ostaje brine za dijete i na druge načine pa se njegov dio umanjuje. U praksi, obično se uzima postotak od 30-35% od plaće uzdržavatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u nasem je slucaju velika razlika izmedu tih 30-35% njegove place i 1400 kn (predskolsko dijete), odnosno polovice tog iznosa.

 

da li mi mozemo sudu podnjeti zahtjev za sporazumni prekid braka bez da smo se dogovorili oko visine alimentacije? i da li tu odluku mozemo prepustiti sudu? koliko to komplicira stvari i oteze cijeli proces?

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da to bi vam moglo poprilicno otegnuti proces. Pokusajte se dogovoriti oko visine uzdrzavanja za dijete. Kako niste naveli koliko je dijete i o kolikom se prihodima radi, ne mogu vam reci tocno kliko bi to moglo od prilike biti u iznosu, ali odvjetnik koji se bavi rastavama obico zna koliko se dosudi ( ne mislim da zna do u lipu, ali u grubo bi vam mogao reci pa se onda lakse mozete i dogovoriti).

 

Ove vrijednosti od 1400kn/mj i 1600 kn/mj su samo okvirne prosijecne vrijednosti ( dakle ne radi se o nikakvim fiksnim iznosima ) koje su odredjene na temelju prosijecnih primanja u Republici Hrvatskoj. Kako jedan dio gradjana ima manja primanja od tog prosijeka ( znaci nemoze niti placati toliko), a isto tako ima i onih koji imaju primanja iznad i dosta iznad tog prosijeka ( koji mogu izdvojiti i vise od toga), visina uzdrzavanja se odredjuje prema prosijeku primanja roditelja koji treba uzdrzavanje placati, prema potrebama djeteta, prema tome da li taj roditelj ima jos uzdrzavanih clanova, opcenito sveukupno imovinsko stanje i zivotne potrebe uzdrzavatelja+ njegova mjesecna primanja i jos sve ovisi o sucu koji dobije slucaj na razmatranje.

 

U OZ-u lijepo pise kako se to odredjuje i sto se sve uzima u obzir. Procitajte si clanak. od 232 do 236 u OZ-u. Posjetite odvjetnika, svakako, i dogovorite se u vezi te visine.Ako vam nesto nije jasno oko toga onda pitajte neka vam objasni o cemu se tocno radi.Bolje izgubite dan ili dva oko dogovora nego da se kasnije povlacite po sudovima mjesecima da biste rijesili nesto sto treba ici u paketu, zajedno sa rastavom i skrbnistvom. Vjerujte, potrosit cete jako puno vremena, novca i zivotne energije ako to prepustite da odredi sud, jer time riskirate da netko od vas bude nezadovoljan, a onda kad krenu zalbe tome nece biti kraja. Takodjer riskirate da bivsi suprug ne placa uzdrzavanje jer mu se sudski odredjeno nece svidjeti, pa onda dok to rijesite mogu proci i godine.

Radije to vrijeme provedite u miru sa svojim djetetom.

 

Sretno!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija