Jump to content

E-mail kao dokaz na sudu


anonimno

Preporučene objave

E-mailovi se salju preko nekog servera. To moze biti preko T-com, Vodatel, Iskon, Carnet i dr. (vazno je da su registrirani u RH). Osoba koja ima registriran korisnicki racun na nekom od servera, dobiva u trenutku prikljucivanja na internet poseban identifikacijski broj ili IP. Taj broj se zabiljezi, kao i vrijeme pristupa te radnje koje su poduzete preko toga servera (slanje mailova) i ostane zabiljezen u logovima servera. Svaki posluzitelj (CarNet, Voodatel, T-com...) zna preko kojeg korisnickog racuna je pristupila osoba s tim IP-om, jer se oni mogu otvoriti nakon sto korisnik potpise ugovor s posluziteljem - dakle, identitet mora biti poznat.

 

Osoba koja koristi taj korisnicki racun za pristup internetu, ne mora slati mailove, vec recimo, poslati nesto inkriminirajuceg sadrzaja (uvreda, prijetnja i sl.) putem e-mail forme na nekoj web stranici ili na nekoj web stranici koga klevetati na forumu i sl. Naravno, svi posluzitelji i te stranice moraju biti registrirani u RH.

 

Da bi se to koristilo u sudskom postupku kao dokaz, treba traziti od suda nalog da se ucini uvid u server posluzitelja i da se, sukladno otkrivenom IP-u predoci sudu identitet korisnika. Tako se dokaze da je osoba uputila neki e-mail drugoj osobi.

 

Naravno, biti ce potrebno uskladiti podatke. Dakle, ako je ostecena osoba zaprimila prijetnju od druge, vremena se moraju poklapati u oba slucaja - osumnjiceni je morao slati poruku u isto vrijeme kada je tu poruku osteceni zaprimio. Odjel za organizirani kriminalitet PUZ ima sjajne informaticare koji sve ove probleme mogu vrlo uspjesno rijesiti.

 

E sad, neki problemi nisu lako rjesivi:

 

1. ako je pocinitelj imao otvoren korisnicki racun na nekom stranom posluzitelju; svi e-mail korisici Yahoo-a, Hotmaila; Googlea i dr., gdje ne moraju perdociti dokaz o identitetu ili potpisivati ugovor prilikom otvaranja racuna, problematicno je otkriti - sudski nalog bi trebalo upucivati drugoj zemlji.

 

2. ako pocinitelj koristi javno racunalo

 

3. ako pocinitelj koristi tudji korisnicki racun; pristupne kodove je dobio na povjerenje ili ih je ukrao.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija