Jump to content

EU bi uskoro mogla zabraniti uporabu klasičnih žarulja


Mrljavac

Preporučene objave

BRUXELLLES,12. listopad 2008.(Hina) - U zemljama Europske unije uskoro bi mogle biti zabranjene klasične žarulje s užarenim nitima zbog njihove energetske neučinkovitosti jer samo pet posto od utrošene energije koriste za rasvjetu, a ostalih 95 posto odlazi na toplinu.

 

Ministri zaduženi za energiju zemalja članica EU-a pozvali su krajem prošlog tjedna Europsku komisiju da do kraja ove godine izradi prijedlog uredbe o "postupnoj zabrani uporabe žarulja s užarenim nitima, kao i drugih svjetiljke koje neracionalno troše energiju".

 

Zabrana bi se počela uvoditi od 2010. godine. Ministri su se u zajedničkoj izjavi složili oko zabrane, budući da postoje štedljive žarulje, koje troše oko 75 posto manje energije od klasičnih.

 

Povjerenik za energiju Andis Piebalgs najavio je da će Komisija u prosincu izići s prijedlogom uredbe o postupnoj zabrani uporabe klasičnih žarulja.

 

Zemlje članice Europske unije dogovorile su cilj da za 20 posto povećaju energetsku efikasnost do 2020. godine..

 

(Hina)

 

2rwu9ah.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

EU uvodi postupnu zabranu klasičnih žarulja

 

ZAGREB/BRUXELLES, 9. prosinca 2008. (Hina) - Stručnjaci zemalja članica EU podržali su ovoga tjedna prijedlog Europske komisije o postupnom prestanku korištenja klasičnih žarulja sa žarnom niti i uvođenju novih koje znatno štede energiju i manje emitiraju stakleničke plinove, priopćeno je iz Bruxellesa.

 

Prema odluci, klasične žarulje od 100W trebale bi se povući s tržišta od 1. rujna 2009., a do 2012. postupno bi se povlačile sve žarulje sa žarnim nitima.

 

Klasične žarulje samo pet posto energije koju utroše iskoriste za rasvjetu, a ostatak se rasipa na toplinu. Štedne žarulje su pet puta efikasnije.

 

Kada se sve klasične žarulje zamijene štednima, u Europskoj uniji bi se trebalo uštedjeti između pet i deset milijardi eura, a emisija stakleničkih plinova trebala bi se smanjiti za 15 milijuna tona CO2 godišnje. Prosječno europsko kućanstvo uštedjeti bi trebalo između 25 i 50 eura godišnje na računu za struju, procjenjuje Europska komisija.

 

"Ova važna mjera upućuje jasnu poruku o predanosti EU-a ciljevima na području energetske učinkovitosti i zaštite klime. Zamjenom svjetiljki iz prošloga stoljeća naprednijim tehnologijama, europski domovi zadržat će jednaku kvalitetu svjetla, štedeći istodobno energiju i novac i smanjujući emisiju CO2", rekao je europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs.

 

Mjera je dio tzv. klimatsko-energetskog paketa na kojem se trenutačno radi u EU, a koji među ostalim predviđa uštedu energije za 20 posto do 2020. godine.

 

Odluku još treba razmotriti Europski parlament, a formalno bi trebala biti usvojena do ožujka 2009.

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija