Jump to content

OPG i više djelatnosti


zecky

Preporučene objave

Uh, ovo izgleda dosta jednostavno... :)

 

Da opišem cijelu situaciju u kojoj se nalazim. Prijavljeni sam kao fizička osoba u sustavu PDVa (OPG). Bavimo se tovom junadi i poljoprivrednim uzgojem hrane ( kukuruza) za ishranu istih. Ako se ne varam prijavljena djelatnost je tov junadi. E sad kako ja imam doma strojeve koje koristim u vlastite svrhe za npr oranje, sijanje... prema Vašem odgovoru znaći da mogu vršiti i usluge i uredno ih fakturirati.

 

Prvotno pitanje sam postavio iz razloga što me knjigovođa uvjeravao da ne mogu raditi usluge jer nemam prijavljenu tu djelatnost.ČAk i više od toga, da kao OPG mogu imati prijavljenu samo jednu djelatnost što u mom slučaju i jest - tov junadi. Prema njegovim tvrdnjama morao bi biti obrt da bi mogao raditi usluge.

 

Dakle, ako ja imam prijavljenu samo jednu djelatnost, onda se ne mogu baviti ni uzgojem npr. kukuruza jer je to druga djelatnost a isto tako ne bi mogao ni prodavati utovljenu junad jer je to več onda treča djelatnost - trgovina. Jesam li u pravu?

 

A da li moram možda prijavljivati dodatne djelatnosti da bi mogao legalno poslovati i naplaćivati usluge?

Da li mogu trgovati na veliko?

 

Nadam se da ne postavljam glupa pitanja. 8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uopće ne postavljate glupa pitanja već niste dobili pravu informaciju svog knjigovođe.

 

Kao navedeni opg sa osnovnom djelatnošću-tov junadi dobro ste definirali uzgoj kukuruza i prodaju junadi.Svi opg-i mogu se osim osnovnom djelatnošću (koja je upisana kao osnovna radi lakšeg financijskog i poreznog praćenja), baviti i ostalim poljoprivrednim djelatnostima u manjem obimu od osnovne djelatnosti.

 

Znači,s tim da vam je tov junadi osnovna djelatnost,možete uzgajati i prodavati poljoprivredne kulture,vršiti usluge u poljoprivredi i prodavati sve proizvode iz vlastite poljoprivredne proizvodnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha

 

A dajte mi molim Vas recite što znaći da se drugim djelatnostima osim osnovne mogu baviti u manjem obimu. Vjerojatno da iznosi za te djelatnosti ne prelaze iznos osnovne djelatnosti a da li je to nećim određeno, postoji li neka fiksna granica ili prema nekom postotku od nečega...?

 

Znaći trgovinom na veliko se ne bi smjelo baviti? Konkretno, preprodajom junadi ili kukuruza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji granica,postotak, bitno je upravo ono što ste sami zaključili:da vam ne budu isključivi primici od prodaje kukuruza ili slično, mada obzirom da je poljoprivredna djelatnost u zadnje vrijeme prilično trusna, ni Vi sami ne možete garantirati što će ove godine donijeti primitak:stočarstvo ili ratarska kultura.I sami najbolje znate da to ovisi o mnogo faktora a na neke od njih sami ne možete utjecati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav,

 

Roditelji mi imaju OPG. Zanima me što sve moram napraviti da bih mogla izdati račun, da li postoji neka procedura?

 

Željela bih da to bude sve po zakonu, a nikako ne mogu doći do osobe koja bi me točno znala uputiti?

 

(U županijskom uredu, koji je navodno zadužen za to, su mi rekli da kao OPG ne mogu izdavati račun).

 

Unaprijed hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Naravno da možete izdati račun i to ste i obvezni,pogotovo ako isporučujete dobra ili usluge drugom poduzetniku.

 

Kao opg,možete imati paragon blok,otkupni blok ili izdati R-2 račun.Ukoliko niste u sustavu PDV-a,na računu ne smijete iskazivati PDV i obavezno morate staviti naznaku:izdavatelj računa nije obveznik PDV-a po čl.22.Zakona o PDV-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Puno hvala na odgovoru;

 

Zanima me kako se prihodi OPG-a (koji je izdao R2 ili paragon račun) evidentiraju u poreznoj upravi?

Je li potrebno slati neke prijave ili izvještaje?

Kako se evidentira da prihodi nisu prešli 85 000 kn (rekli su mi da ne rebam voditi knjige)?

Kada se govori o granici 85 000 kn, je li se radi o prihodima - razhodima ili samo o prihodima?

 

Da li mi možete reći u kojemu zakonu mogu to pročitati (ili na što se mogu pozvati)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ukoliko ne vodite poslovne knjige (Knjigu primitaka i izdataka), morate voditi najmanje evidencije o tražbinama i obvezama.Temeljem njih, na kraju poslovne godine podnosite poreznoj upravi,godišnju prijavu poreza na dohodak (obrazac DOH).Uz njega prilažete pregled primitaka i izdataka u kojemu se evidentiraju Vaši primitci.Ako su oni u godišnjem iznosu veći od 85.000,00 kn (znači,samo naplaćeni primitci), ulazite u sustav PDV-a po sili zakona (čl.22 Zakona o PDV-u).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav... imam opg od 2003 g. i znam nekakve osnove o tome, ali zanimalo bi me sljedeće. Prijavljena djelatnost je uzgoj gljiva - gljivarnik i nisam u sustavu pdv-a. Zanimalo bi me da li se mogu baviti kupnjom ogrijeva, cijepanjem i prodajom na lokalnoj razini na osnovu tog opg-a. Tj. da li se taj rad može progurati kroz opg, a da sve bude po propisima. Nadam se da sam bio jasan i molim odgovor ukoliko netko zna. Poz...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Mislite na otvaranje te druge djelatnosti u okviru postojećeg opg-a (dodavanje te djelatnosti uz ovu postojeću ili zamjena djelatnosti) ili otvaranje novog opg-a ili otvaranje obrta ili slično. Unaprijed hvala na odgovoru i na tome što pomažete nama neupućenima. Pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav.. Evo mene opet. Javio sam se u naš ured drž. up. odjel valjda gospodarstva ili sl., te su mi tamo rekli da u opg-ima nema raznih djelatnosti, već da je djelatnost poljoprivreda. Stvarno gledam u rješenju o upisu nigdje nema nikakve djelatnosti, pa ni poljoprivredne. Dakle izgleda da se ne mogu ni dodavati druge djelatnosti. Da li Vi više znate o tome, da malo pojasnite? I na kraju šta mi preporučujete? Još jednom zahvaljujem na uloženom trudu i vremenu. Pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbezbolnije Vam je u toj situaciji da otvorite zadrugu.Zadruga može registrirati sve djelatnosti,od šumarstva i sječe drva (što Vas zanima)preko uzgoja usjeva,stoke,prijevoza,ugostiteljstva,građenja,proizvodnje...

Morate imati najmanje 3 zadrugara (mogu i iz obitelji)a ne morate zasnivati radni odnos( plaćati doprinose HZZO/HZMO).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovanje , uz posao bavim se hobi gljivarstvom već dugi niz godina , poznajem uzgoj , tj. proizvodnju gljiva i supstrata od samog početka do kraja , trenutna proizvodnja mi je 6 – 9 tona supstrata gljive bukovače po turnusu , planiram proizvodnju proširiti , napraviti novi pogon za uzgoj gljiva i proizvodnju supstrata , uzgajam i neke male količine shii-take na umjetnom supstratu , pošto nemam sredstva za proširivanje pitanje bi bilo , da li imam pravo na kakva poticajna sredstva , ako bih otvorio obrt ili opg , u biti kako mogu doći do nekih sredstva a da ne odlazim u neku od banaka , pošto su kamate za mene malo prevelike , u biti kako krenuti dalje ? Lijepo bih Vas zamolio za pomoć , informacije vezane za moje pitanje , jer bi mi stvarno bilo šteta odustati od svega , Sale iz Međimurja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost,danas početnici poduzetnici jako teško dolaze do financijskih sredstava.I kada imate dobro razvijeno poslovanje,dobar dohodak,bonitet žiro računa, poslovni kredit u banci je moguće ostvariti samo temeljem vrlo dobrog i temeljno analiziranog investicijskog elaborata.

 

Samim otvaranjem obrta ili opg-a nećete ostvariti nikakve poticaje.Ukoliko nakon nekog vremena poslovanja ostvarite dobar rezultat,ulažete u kupnju opreme,strojeva,zapošljavate..možete se prijaviti na neki od natječaja za poduzetnike početnike koji dijelom subvencioniraju navedeno.

 

Trenutno su aktualni natječaji Ministarstva gospodarstva,rada i poduzetništva pa otiđite na njihovu stranicu gdje su Vam pojašnjeni uvjeti za prijavu na neki od projekata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija