Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
bozza

dug za mirovinsko i zdravsveno

Preporučene objave

Poštovani

 

molim pravni savjet u vezi opomene koju sam jutros primio za dug po kontu za mirovinsko i zdravstveno.

Imao sam obrt koji je zatvoren 2001.godine, te sve do danas nisam primio nikakvu opomenu osim uplatnica za uplatiti za mio i zdrav.Kako piše u opomeni dužan sam ukupan dug podmiriti u roku od 8 dana ili će Porezna u protivnome pokrenuti postupak ovrhe.Pitanje: mogu li se pozvati na zastaru potraživanja pošto sam u vrlo lošoj financijskoj situaciji, ili barem otpis kamata koje za duplo premašuju glavnicu?

 

Pošto imam rok od 8 dana da napišem žalbu molio bih Vas hitan odgovor

 

Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovo je što se tiče mirovinskog:

 

Relativna zastara nastupa istekom pet godina, a svakom službenom radnjom tijela nadležnog za obračunavanje i naplatu doprinosa, u tom razdoblju, rok zastare počinje ponovo teći. Apsolutna zastara nastupa istekom deset godina nakon godine u kojoj su doprinosi trebali biti plaćeni, tj. nakon dana kada je zastara počela prvi put teći.

Važno je napomenuti da je zastara počela teći od 01.01.2002., a ako su oni nešto pokrenuli po tom pitanju, recimo, 01.07.2006., kada ste možda dobili te uplatnice, onda zastara počinje teći od novog datuma, a relativna bi nastupila 01.01.2012.

Vrlo teško da će vam otpisati kamate, jedino ako imate poznanika u PU. Rješenje ovrhe biti će dostavljeno vašem sadašnjem poslodavcu, koji će biti dužan obustaviti vam taj dio plaće.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam sličan problem.Dug za mirovinsko i zdravstveno ostao mi je od obrta za period 1997-2001.godina.Nedavno je donešeno rješenje o ovrsi. Pošto nemam nekretnina i pokretnina, sjeli su mi na plaću. Sada sam pred otkazom i ne znam što će biti dalje.Ako sam nezaposlen, da li vrijedi član 135. Opće poreznog zakona i kakva je daljna procedura.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da mislite na članak 137.Općeg poreznog zakona (od 01.01.2009.je na snazi novi OPZ). :misli:

 

Prema navedenom članku, stavku 3.tražbina s osnove poreza koja se ne može naplatiti ni u postupku ovrhe, otpisuje se kao nenaplativa:

"(3) Ako bi izvršenje naplate poreznog duga dovelo u pitanje osnovne životne potrebe ovršenika i članova njegova kućanstva, porez se može iznimno, na zahtjev poreznog obveznika, otpisati u cijelosti ili djelomice."

 

Nadležnoj ispostavi porezne uprave podnesite zahtjev u kojem tražite otpis pozivajući se na spomenuti članak,te obrazložite detaljno svoju situaciju, a oni će nakon što prikupe sve podatke o vašoj imovini kompletirati zahtjev i proslijediti ga u Središnji ured koji će o njemu odlučiti te donijeti rješenje kojim se vaš zahtjev uvažava ili odbija.

 

:namiguje:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×