Jump to content

Kaznena djela prije/u stečaju


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

da li je počinjeno kazneno djelo (281 pogodovanja vjerovnika) ako je nekoliko dana prije podneska prijave za otvaranje stečaja uprava svu preostalu pokretnu i nepokretnu imovinu predala (kupoprodajni ugovor) u vlasništvo najvećem vjerovniku (90%) smanjujući njegovu tražbinu za cca 20% i ostavljajući u stečajnoj masi samo sitni iznos na žiro računu. BTW 100% vlasnik najvećeg vjerovnika je i većinski vlasnik dužnika. Stečajni upravitečj i stečajni sudac se prave TOŠE i smatraju da je sve OK. Ostali vjerovnici upozoravaju na navedene radnje i traže poništenje i kazneni progon uprave obiju firmi. Također su utvrdili da je uprava dužnika prešutila u prijavi stečaja znatnu imovinu. Jel to kažnjivo po 282 KZ?

Stečajni upravitelj tvrdi da nema sredstava da ispita valjanost stečajne mase i zbog mizernih sredstava na žiro računu predlagat će na 1. ročištu zatvaranje stečaja. Što ućiniti?

Državno odvjetništvo?

Izuzeće stečajnog upravitelja i suca zbog ignoriranja kaznenih djela?

Žalba po zatvaranju stečaja?

VTS?

MEdiji?

 

 

Help

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za odgovoriti na ova pitanja potrebno je puno više podataka, a ponajprije uvid u dokumentaciju...

ja ću vam samo uopćeno odgovoriti-

pazite, za čl. 281. KZ postupak se ne pokreće po službenoj dužnosti već samo na prijedlog oštećenika (u vašem slučaju, nekoga od vjerovnika), i zastarni rok je kratak - 2 godine za pokretanje postupka, koji rok se računa od dana eventualnog počinjenja djela, a to će biti dan/datum sklapanja tog kupoprodajnog ugovora kojeg spominjete..

Za čl.282. KZ bi bilo više elemenata, ali i to govorim sa određenom zadrškom..

Moguće da bi tu bilo neke zlouporabe, jer spominjete da je 100% vlasnik vjerovnika i većinski vlasnik dužnika, što bi bilo "pretakanje" ili "izvlačenje" novca iz jednog društva u drugo a ljudi koji sjede u upravama su vrlo vjerovatno iste osobe..

Ništa vas ne spriječava da se sa dokumentacijom koju imate obratite DO..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skupština vjerovnika može naložiti stečajnom upravitelju, ako vjerovnici postignu većinu (50%+1 glas) da pokrene parnicu radi pobijanja pravnih radnjih prije stečaja. Problem je međutim u novcu - tko će snositi troškove stečaja ako novca na računu nema a nema niti imovine iz koje bi se ti troškovi (prodajom) mogli namiriti. Nitko naime, pa niti stečajni upravitelj, nije dužan raditi besplatno. Nažalost, ali tako je. Moguće rješenje je da vjerovnici, ili netko od njih, predujme potreban iznos troškova za vođenje parnice - za poništenje ovih pravnih radnji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijedlog za progon po čl. 281 sam predložio DO, no reaktion so far. Također sam predao i obje kaznene prijave kao podnesak Trgovačkom sudu na poslovni broj stečaja kako bi upoznao i službeno stečajnog upravitelja i suca o poduzetim radnjama.

Osim navedenog tražim i izuzeće suca i upravitelja jer nisu ništa poduzeli po očitoj kongruenciji u iznosu cca 9 mil kn. (navedena čak i u rješenju o otvaranju stečaja)

Sutra podnosim tužbu za pobijanje pravnih radnji stečajnog dužnika jer sve govori da će se stečaj zatvoriti na prvom ročištu što mi i stečajni upravitelj govori da će to biti njegov prijedlog. Sindikalni pravnik mi kaže da je tužba oslobođena sudskih pristojbi. Sve tvrdnje (281 i 282) mogu vrlo lako dokazati.

Vaša razmišljanja i savjeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija