Jump to content

Vojni rok i staz (konkretni primjer i pitanje za savjet)


anonimno

Preporučene objave

Postovani,

 

Imam jedno pitanje vezano za moj slucaj. Trenutno sam civilni rocnik, pred malo zapoceo sa sluzbom. Kako mora doci do mirovanja radnog odnosa za vrijeme sluzenja civilnog vojnog roka, moja firma je ucinila sljedece:

 

1. urucili mi papir na kojem pise sljedece:

 

"Danom xx otkazujemo ugovor o radu na neodredeno vrijeme, zbog odlaska na civilno sluzenje, te ga stavljamo na mirovanje"

 

2. vratili mi zakljucenu radnu knjizicu, u kojoj je pecat firme i upisano do dana odlaska na odsluzenje koliko je bilo staza.

 

Buduci da:

- u zakonu stoji da se ugovor o radu ne otkazuje, vec se radniku samo staz stavlja na mirovanje (odjava sa zdravstvenog i mirovniskog osiguranja)

 

- a na meni dostavljenom papiru pise OTKAZUJEMO,

 

- ja kod sebe imam zakljucenu radnu knjizicu

 

STO TO ZNACI? Firma je ucinila prekrsaj i dala mi otkaz? Mislim, nedozvoljeni otkaz?

 

Molim savjet.

 

Najljepsa hvala,

 

Vojnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAKON O RADU

Utjecaj vojne obveze na radni odnos

Članak 244.

(1) Za vrijeme služenja vojnog roka i obavljanja civilne službe (vojna obveza) prava i obveze iz radnog odnosa miruju.

(2) Radnik koji nakon završetka vojne obveze želi nastaviti rad kod istoga poslodavca, dužan je, čim sazna dan kada će mu prestati vojna obveza, a najkasnije u roku mjesec dana od dana prestanka vojne obveze, priopćiti svoju namjeru poslodavcu.

(3) Radnika koji je dao izjavu u smislu stavka 2. ovoga članka, poslodavac je dužan rasporediti na poslove na kojima je radio prije stupanja u vojnu obvezu, a ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

(4) Ako u slučaju iz stavka 3. ovoga članka poslodavac ne može vratiti radnika na rad, dužan mu je isplatiti naknadu plaće za razdoblje propisanoga ili ugovorenoga otkaznog roka, te ako su za to ispunjeni uvjeti, pripadajuću otpremninu.

(5) Poslodavac je dužan primiti radnika iz stavka 1. ovog članka na rad u roku mjesec dana od dana dostave izjave o namjeri nastavljanja rada kod istoga poslodavca.

(6) Radnik kojega nije moguće vratiti na rad u smislu prethodnih stavaka ovoga članka, ima tijekom godine dana od dana prestanka vojne obveze prednost pri zapošljavanju kod istoga poslodavca.

(7) Vojna obveza nije dopušteni razlog za otkaz ugovora o radu.

(8) Za vrijeme vojne obveze poslodavac ne može redovito otkazati radni odnos.

(9) Ako poslodavac otkaže radni odnos protivno odredbama ovoga članka, radnik ima sva prava koja su ovim Zakonom predviđena za slučaj nedopuštenog otkaza.

 

U Vašem slučaju trebala je biti donesena odluka o mirovanju prava i obveza iz radnog odnosa. možete podnijeti poslodavcu zahtjev za zaštitu povrijeđenog prava u roku od 15 dana od dana dostave Odluke. Ali čini mi se da je učinak isti. U svakom slučaju nakon završetka vojnog roka uputite dopis poslodavcu da želite nastaviti raditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani.

 

A sto ako, recimo ne zelim jer sam naisao na bolju ponudu za posao? Sto je onda sa nekakvim zasebnim Ugovorima o skolovanju (tecajevima) koji imaju vremensku i novcanu klauzulu? Za novcanu mi je jasno (vratiti), a sto je sa vremenskom?

 

Da li je onom rjecju OTKAZUJEMO to i dalje valjano?

 

Zahvaljujem,

Vojnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija