Jump to content

Izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nekretnina - idu na Sabor


Bodul

Preporučene objave

Vlada RH je na 99. sjednici od 23.12. 2010. usvojila konačni prijedlog navedenog Zakona i uputila ga Saboru RH na usvajanje s prijedlogom da se donese po hitnom postupku.

Cijeli material se može nači na webu Vlade RH, sjednice, 99. sjednica, dokumenti, ad 1.2. dn.reda. Ima tu više izmjena, a mene je zaintrigirala izmjena točke 8. članka 11.

 

Postojeća odredba Zakona:

 

Članak 11.

Porez na promet nekretnina ne plaćaju:

……..

…….

8. osobe koje stječu određene posebne dijelove nekretnine razvrgnućem suvlasništva ili pri diobi zajedničkog vlasništva nekretnina, do iznosa vrijednosti njihovog suvlasništva,odnosno zajedničkog vlasništva prije razvrgnuća.

 

Prijedlog izmjene navedene odredbe je da glasi:

 

„8. osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili pri diobi zajedničkog vlasništva na nekretnini stječu posebne dijelove te nekretnine pri čemu omjer stečenog posebnog

dijela odgovara omjeru idealnog suvlasničkog dijela na toj cijeloj nekretnini prije razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva,“

 

Obrazloženje navedene izmjene je sljedeće:

“Intencija sadržajnog proširenja, a time i pojašnjenja odredbe koja se odnosi na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina u slučajevima razvrgnuća suvlasništva ili pri diobi zajedničkog vlasništva, također s namjerom ne izbjegavanja plaćanja poreza, usmjerena je i primjenjiva isključivo u slučajevima kada osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili pri diobi zajedničkog vlasništva na nekretnini stječu posebne dijelove te nekretnine pri čemu omjer stečenog posebnog dijela odgovara omjeru idealnog suvlasničkog dijela na toj cijeloj nekretnini prije razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva.”

 

Šta ovo sad znači? U postojećem Zakonu u toč.8. se radi o množini, dakle može razvrgnuće istih suvlasnika više nekretnina jednim ugovorom, a sad odjednom se govori o jednini, tj. jednoj nekretnini? Naime do sad su napr. tri suvlasnika, idealni svaki po 1/3 svake nekretnine mogli razvrgnut suvlasničku zajednicu napr. na 21 čest.zemlje pa da primjerice svatko dobije po 7 čestica s vlasništvom 1/1, a da eventualni porez plati samo onaj koji je dobio tim razvrgnućem veću vrijednost od vrijednosti ranije 1/3 na svim česticama.

 

Sad izgleda više toga nema?! Sad se govori samo o razvrgnuću na jednoj nekretnini. To bi značilo da bi na 7 čestica koje bi dobio razvrgnućem morao platiti porez za svaku česticu umanjen za 1/3 za koliko si ranije bio suvlasnik.

 

Ja li tako ili se varam?

Lijepo bih molio znalce ove problematike za komentar.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija