Jump to content

Dio plaće koji vam "ne smiju dirati"


Marina123

Preporučene objave

Osim ako ovršenik prima plaću manju od porsječne mjesečne netoplaće isplaćene u pravnim ososbama u RH, u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos od 2/3 njegove plaće. Također, ovrhe radi određenih tražbina postavljaju ovu granicu još niže ( npr. kod ovrhe radi zakonskog uzdržavanja djeteta izuzet je iznos od 1/4 prosj.mj.plaće u rh, dakle sve iznad je ovršivo).

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

@ Mario1969;

Ukoliko se radi o tražbinama s osnove poreza i drugih davanja čiji je nadzor i naplata u nadležnosti Porezne uprave, kod ovrhe na novčanim sredstvima ovršenika primarno se primjenjuje odredba čl. 142. Općeg poreznog zakona koja među ostalim određuje da se u postupku ovrhe ne mogu plijeniti ovršenikove tražbine po osnovi plaće do iznosa minimalne plaće u RH, a koja za razdoblje do od 1.06.2010. do 31.05.2011.g. iznosi 2.814,00 kn. Minimalna plaća je najniži mjesečni iznos bruto plaće koji pripada radniku za rad u punom radnom vremenu i na koju svi radnici koji rade u RH imaju pravo. Kako provedbu nadzora nad ovim obavlja i porezna uprava, bilo bi u najmanju ruku smiješno da ista koja bi se trebala brinuti o tome da svi radnici dobiju barem ovaj minimum, "zahvati ovrhom" i ovaj iznos.

Prema tome, Vama se ne bi vršio iznos veći od 2/3 Vaše plaće, već iznos koji prelazi ovaj zakonski minimum.

Također, s obzirom na visinu Vašeg duga, te iznos koji bi se eventualno "skidao" s Vaše plaće putem ovakve ovrhe, isto bi jedva moglo pokriti kamate. Vaše najbolje rješenje bi možda bilo pokušati s nagodbom kod PU odnosno na drugi način pokušati riješiti ovaj dug.

 

Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, nisam sigurna na koju temu da postavim pitanje pa se ispričavam ako sam na krivu.. Riječ je tome što moja mama ima dug (prema telekomunikacijskim poduzećima) dok je još imala d.O.o Ona se sada seli u Egipat te najvjerojatnije neko vrijeme neće platiti dug. Nema na sebi nikakvu imovinu, niti plaću, a stan će prepisati na mene putem darovnog ugovora. moja alimentacija dolazi na njezin tekući račun. Zanima me dali će moći potencijalni ovršitelji sjesti na tekući račun te me na takav način lišti alimentacije, i dali se može ovršiti kuća ili stvari u njoj ako darovnim ugovorom pripada meni. nije to neki veliki iznos (oko 2000kn) ali ipak bi htjela znati dali sam ja sigurna kako mi nebi uzeli alimentaciju ili došli ovršitelji u kuću i počeli uzimati stvari. hvala vam na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija