Jump to content

ostavina i ovrha


udovac

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Novi sam na forumu i potreban mi je savjet.Supruga mi je preminula, a u vlasništvu je imala osobni automobil koji sam joj ja poklonio darovnim ugovorom, te dijeli pola stana sa svojom sestrom nakon smrti svoje majke.Bila je u mirovini, i na njoj je imala ovrhu, te su joj uzimali trečinu mirovine.Molim za savjet što da radim i što mi po zakonu pripada.Želja joj je bila da svoju polovicu stana daruje svojoj unuci, ali to nigdje nema napismeno.Ja sam se spreman odreči polovine stana u korist unuke.Sada me zanim još i kako ide sa osobnim vozilom.Da li joj mogu to vozilo uzeti radi naplate potraživabnja, i što da radim da do toga ne dođe, jer sam i ja star i bolestan i bez vozila sam bespomočan, pošto živim dalje od bilo koje bolnice.

Hvala na odgovoru i savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska rasprava još nije bila, jer mi je supruga umrla prije 6 dana.Osobni automobil je bio moj, a ja sam ga prepisao na suprugu darovnim ugovoriom.Dakle, u knjižici vozila stoji i moje i njezino ime.

Stan je supruga naslijedila od svoje pokojne majke, t.j., pola ona a pola njezina sestra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad se provede ostavinska rasprava na njoj mozete izjaviti da je zelja supruge bilo da njena polovica stana pripadne unuci i to je to. i usmena oporuka moze biti vjerodostojna, osim ako je netko nece pobijati, a pravni interesi jedino imaju djeca vase pokojne supruge i njihova djeca (tj. unučad).

Auto ide vama, ali i dalje ovrhovoditelj moze sjesti na njega iz razloga koji sam naveo.

moja sućut zbog supruge!

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo zahvaljujem se na izrazima sučuti.Hvala Vam i na konkretnom odgovoru.Suprugina želja je i bila da njezina polovina stana pripadne unuci, i tu želju sigurno nitko neče pobijati.Samo me brine auto, jer sam jako bolestan i bez njega sam nepokretan.U svakom slučaju hvala Vam na odgovoru.

S štovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz činjenice da nitko neće pobijati želju pokojnice uopće ne znači da se ta želja može smatrati usmenom oporukom. Usmena oporuka je valjana kao oporuka samo ako je dana pod posebnim okolnostima i uz prisustvo dvaju valjanih svjedoka.

 

Javni bilježnik koji bi izjavu nasljednika o želji ostavitelja prihvatio kao usmenu oporuku bi doista gadno pogriješio u primjeni Zakona o nasljeđivanju.

 

Međutim, ako sam dobro shvatio, vi ste jedini nasljednik, a unuka jedina moguća nasljednica iza vas. U tom slučaju možete se odreći nasljeđivanja u svoje ime, pa pravo nasljeđivanja prelazi na vaše potomke po redu nasljeđivanja. Morate naglasiti da se odričete u svoje ime, inače se odričete i u ime potomaka.

 

Naravno, unuka bi trebala prihvatiti i dugove, a za auto se možete s njom nakon toga dogovoriti. Vi ostajete suvlasnik auta u svom dijelu (jer, ako sam dobro shvatio, oboje ste bili suvlasnici auta nakon darovanja) i nad tim dijelom se ne može provesti ovrha (što u biti odnosno u praksi znači - budući da je auto nedjeljiv - da se uopće ne može provesti nad autom), a predmet nasljeđivanja je samo polovina koja je pripadala supruzi, pa kao suvlasnik možete auto nastaviti koristiti i bez prijenosa drugog dijela na vas, ako se unuka s tim složi.

 

Druga je mogućnost da prihvatite nasljedstvo i odmah ga darujete unuci, s tim da u darovnom ugovoru izričito ugovorite i preuzimanje dugova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam dali sam ja jedini nasljednik, jer imam i dvije kčerke koje će se također odreći svega u korist moje unuke, kako je i supruga željela.Moram i napomenuti da je unuka još maloljetna, pa ne znam kako to onda ide.Osobni automobil sam ja prepisao darovnim ugovorom supruzi, ali u knjižici vozila je upisano i njezino i moje ime.Sve me to malo zbunjuje.

Hvala na ostalim odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovnim ugovorom ste darovali auto i on je u cijelosti pripao vašoj supruzi, nema veze što piše u knjižici vozila. ona je naknadno upisana kad ste joj darovali auto, a vaše ime nije brisano iz nepoznatih razloga.

 

Što se tiče usmene oporuke, istina je da postoje posebne okolnosti koje nisu striktno definirane i nikome nije zabranjeno da da usmenu oporuku pred dva svjedoka - bilo koja, da su punoljetna i poslovno sposobna. u praksi je jako rijetka, ne pruža veliku pravnu sigurnost i zato je jb gledaju sa skepsom. međutim, ako su vaše kćeri i vi znali za želju vaše pokojne supruge - eto vam više nego dovoljno svjedoka.

 

Nema veze što je unuka maloljetna, to ne spriječava da naslijedi imovinu, samo ne može sama njome raspolagati dok ne navrši 18 godina već preko skrbnika tj. roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sepolco je napisao:

...

 

Što se tiče usmene oporuke, istina je da postoje posebne okolnosti koje nisu striktno definirane i nikome nije zabranjeno da da usmenu oporuku pred dva svjedoka - bilo koja, da su punoljetna i poslovno sposobna. u praksi je jako rijetka, ne pruža veliku pravnu sigurnost i zato je jb gledaju sa skepsom. međutim, ako su vaše kćeri i vi znali za želju vaše pokojne supruge - eto vam više nego dovoljno svjedoka.

 

...

 

Besmislica. Pročitati Zakon o nasljeđivanju. Nasljednici ni bliski srodnici ne mogu biti svjedoci usmene oporuke. Inače bi sve vrvilo od usmenih oporuka, svaki nasljednik bi imao jednu u svoju korist.

 

Ako se odreknete nasljeđivanja u svoje ime, vaše kćeri stupaju na vaše mjesto. Ako se majka unuke odrekne nasljeđivanja u svoje ime, na njezino mjesto stupa unuka (pretpostavljam da je unuka njezino jedino dijete), te ona postaje nasljednik. Druga kćer može ustupiti svoj dio nasljedstva sunasljedniku, a to u ovom slučaju postaje unuka, pa će sve završiti kako želite i to na jednom ročištu.

 

Uz ovakvo nasljeđivanje ostaje problem automobila, ako je on doista samo suprugino vlasništvo, budući da odricanje ne može biti djelomično pa će on postati vlasništvo unuke.

 

Malodobnost nasljednice donekle otežava raspolaganje automobilom. No, da biste vozili automobil, on ne mora biti u vašem vlasništvu. Naravno, pretpostavka je da se dug plati drugim sredstvima tj. da ne dođe do ovrhe nad automobilom.

 

Naglašavam da sve navedeno ima smisla ako između svih vas postoji puno povjerenje, inače navedeni koraci ne moraju proći ovako kako je opisano jer se netko od osoba koje opisanim putem postaju nasljednici može predomisliti i doći do dijela nasljedstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...

 

Nasljednici ni bliski srodnici ne mogu biti svjedoci usmene oporuke.

 

 

Tko radi taj i griješi, ja priznajem pogrešku, kada je zaista ima. Sve ostalo što sam naveo je ispravno i stoji.

 

Što se tice auto, za nesmetano korištenje treba vam punomoć unuke, budući da je ona maloljetna punomoć se daje preko njenih roditelja. U praksi vam punomoć zapravo treba samo ako idete preko granice i ako vas zaustavi policija da nemate nepotrebnih objašnjavanja čiji je auto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam svima na odgovorima i savjetima.Mi smo se svi u obitelji složili da se postupi po želji moje pokojne supruge, i nitko neće pobijati bilo što.Imam ja četvero unučadi, ali su oni jako mali, pa mislim da tu problema ne bi trebalo biti.I moja druga kčerka se slaže sa željom pokojne supruge.

 

Još jedamputa svima hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, moja najstarija unuka ima još dva brata i sestričnu , kčerku od moje druge kčeri.Sada sam sve zakomplicirao.

Pojasniti ču ponovno.

Iz braka sa mojom suprugom imam dvije kčerke od koje jedna ima jedno dijete, a ova starija ima troje djece, čija je i unuka kojoj sam mislio prepustiti nasljedstvo po želji moje pokojne supruge.Za to znaju obadvije kčerke i one se slažu sa tom odlukom.

Automobil koji sam prepisao na pokojnu suprugu je kupljen na povlasticu od pokojnog sina koji je bio dragovioljac domovinskog rata i poginuo je 1991.Bio je u postrojbi Tigrovi.

Ne znam dali to ima ikakve veze ali da se zna.

Oprostite mi malo sam smeten i mislim da sam sada napisao sve i malo bolje špojasnijo.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije nego što nastavimo, razjasnimo još jedan detalj.

 

Napisali ste da iz braka sa suprugom imate dvije kćeri. Da li ovo naglašavanje "iz braka" znači da je supruga imala i druge potomke osim te dvije kćeri koje su iz njezinog braka s vama?

 

Znam da je pitanje pomalo nekorektno, ali nema smisla da nastavimo prije nego što razjasnimo sve okolnosti.

 

Da li su braća unuke koja bi trebala naslijediti imovinu punoljetna?

 

Što se tiče automobila, bitno je samo tko je bio vlasnik automobila u trenutku smrti supruge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, supruga nema drugih potomaka osim naše dvije kčeri.Druga brača i sestra od moje unuke nisu punoljetna, odnosno jedan unuk ima 8 godina, drugi ima 15 mjeseci, i od moje druge kčerke koja također ima dijete odnosno i to je moja unuka ima 13 mjeseci.Druga kčer se odriče nasljedstva u korist moje najstarije unuke koja ima 16 godina.

Vlasnik aitomobila je bila moja supruga, kojega sam joj darovao darovnim ugovorom.

Hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako biste se vi i vaša kćer odrekli nasljedstva u svoje ime, kao što sam opisao, nasljednik ne bi bila samo unuka nego i njezina braća. Nije se moguće odreći nasljedstva u korist samo jednog potomka. Budući da su maloljetni, mislim da bi za njihovo ustupanje nasljedstva sestri kako bi ona postala jedina vlasnica ostavine trebala suglasnost centra za socijalnu skrb. Iako, s obzirom na okolnosti, tu suglasnost vjerojatno ne bi trebalo biti teško dobiti, to bi ipak zakompliciralo postupak.

 

Budući da ste izravni nasljednici vaše pokojne supruge vi i vaše kćeri, čini mi se najjednostavnijim da vam u ostavinskom postupku kćeri ustupe svoje nasljedne dijelove tako da vi naslijedite sve. Nakon toga vi možete darovati nekretninu unuci, a automobil zadržati. U tom slučaju biste naslijedili i dugove, a to biste mogli regulirati u darovnom ugovoru odnosno s roditeljima unuke da oni preuzmu dugove.

 

Isto se može izvesti i tako da nasljedstvo ustupite kćeri koja je majka unuke tako da ona postane jedina nasljednica, a da ona nakon toga daruje naslijeđeno unuci tj. svojoj kćeri. U tom slučaju ona bi postala vlasnica automobila, a naslijedila bi i sve dugove. Mali nedostatak ovog rješenja je da bi braća unuke, jednog dana kad to dođe na red, mogla tražiti da se darovanje učinjeno sestri uključi u ostavinu iza njihove majke. Znam da ovakvo razmišljanje može djelovati neugodno, ali život je nepredvidiv a brojni primjeri na ovom forumu to i pokazuju.

 

Nažalost ne postoji način da netko naslijedi imovinu, a da pri tome ne preuzme odgovornost za dugove. Doduše, čitao sam mišljenja da postoje dugovi koji se nasljeđuju i oni koji se ne nasljeđuju, ali u taj dio se ne razumijem. Potražite takve primjere na Legalisu ili se infrmirajte drugdje.

 

Morate se sami odlučiti koji postupak vam više odgovara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija