Jump to content

Trebam savjet


Suzana Jurić Perić

Preporučene objave

Suprug ranjen u ročnom sastavu 1993.g.-nema niti status branitelja,već HMVI....Kako netko može biti mirnodopski vojni invalid dok je rat bjesnio u Hrvatskoj??? Moram li pisati da-iako je bez osobne krivnje trajno narušeno zdravlje u redovnoj vojsci(60%)-nema gotovo nikakva prava-kao da sa vojskom nema nikakve veze... :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suprug ranjen u ročnom sastavu 1993.g.-nema niti status branitelja,već HMVI....Kako netko može biti mirnodopski vojni invalid dok je rat bjesnio u Hrvatskoj??? Moram li pisati da-iako je bez osobne krivnje trajno narušeno zdravlje u redovnoj vojsci(60%)-nema gotovo nikakva prava-kao da sa vojskom nema nikakve veze... :/

 

Ako je 1993 god. bio ročni sastav HV-a onda mora imati status branitelja.

Da li je na osnovu tog ranjavanja mogao i morao dobiti stastus HRVI-a to je pitanje pod kojim okolnostima je nastalo isto ranjavanje.

 

Moj savjet neka se javi jednoj od brojnih braniteljskih udruga koje većinom imaju u svom sastavu pravnike pa nek se raspita kod njih konkretno na osnovu svoje vojne knjižice i ostale dokumentacije što , kako i zašto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovana,

iskreno, žao mi je zbog vaše situacije, ali mislim da je tu teško nešto ostvariti. Da li se može dobiti neka naknada štete od MORH-a zaista neznam. Samo mi padne na pamet onaj slučaj kad su onu gospođu na polju pogodili dijelovi morhova aviona, a oni joj ni ispriku nisu dali. Sad su na sudu. Što se sve može ostvariti po zakonu o civilnim invalidima, ni to neznam, zaista nisam upućen.

 

Reći ću vam ono što sigurno znam (jer sam dugo godina radio u civilnom dijelu MORH-a),

 

- prvo, imate sreću u nesreći jer ste uspjeli dokazati i civilni invaliditet uz pomoć nalaza koje posjedujete. Viđao sam ljude koji nisu uspjeli niti doći do liječničkih nalaza iz perioda kad su na neki način stradali kao ročnici. Nisam primjetio da netko namjerno uništava liječničke nalaze iz doba rata , ali zbog čestog seljenja, možda i malo nemara, neke stvari su se jednostavno zagubile, a to je osnov za bilo što pokrenuti.

-drugo, nije točno da svi ročnici (mislim na ročnike za vrijeme rata) imaju status branitelja, niti je to propisano zakonima, odlukama itd. Status branitelja su mogli ostvariti samo oni ročnici koji su bili u borbenim postrojbama HV i za vrijeme rata bili na borbenim položajima. O tome su zapovjednici tih postrojbi vodili evidenciju te bili dužni sačiniti popis istih. Istina, neki su bili pripadnici tih borbenih postrojbi, i nisu bili na terenu ali ih je zapovjednik stavio na popis pa su mogli ostvariti status branitelja. Isto tako se jedan dio ljudi koji su stvarno bili na terenu nije našao na tim popisima (greškom ili namjerom, neznam), pa su kasnije imali velikih problema u dokazivanju svog statusa.)

 

Dakle da bi ročnik dobio status branitelja morao je biti u sastavu ratne postrojbe i trebao je biti na terenu u obnašanju dužnosti (da skratim, morao se u konačnici naći na službenom popisu pripadnika postrojbe koji su sudjelovali u Domovinskom ratu) To je jedino bitno, a nakon toga su se ti popisi ubacivali u onaj famozni registar branitelja.

 

Da bi netko dobio status HRVI, morao je biti hrvatski branitelj. I to je to.

 

Što vam je raditi? Možda da pokušate doći do ročnika koji su bili s vašim suprugom (neznam u kakvom je stausu postrojba u kojoj je bio kao ročnik), pa da vidite dali je netko možda od njih ostvario status branitelja u toj istoj postrojbi (VP). To bi možda bio neki početak. Ako nitko nema status branitelja iz te postrojbe, sve vam je ostalo uzalud, mislim što se tiče statusa branitelja (a kasnije možda i statusa HRVI). Pokušajte otići i u najbliži područni odsjek za obranu, oni imaju podatke o postrojbama.

 

Moj savjet je u ovom slučaju da zaboravite razno razne savjetnike po udrugama, općinama, županijama, samo će vas izvozati i na kraju će vas netko opet uputiti u odsjek za obranu.

 

To mi se sve čini kao nemoguća misija, ali pokušajte.

 

Da li je to sve pošteno, netko je sjedio 200 km od ratišta, u kancelariji, i ima status branitelja (među njima i pomoćno osoblje po bolnicama, orkestri, glumci, sportaši..) i sve po zakonu, a vaš suprug je bio doduše ročnik (ali ipak u uniformi), i stradao je kako kažete, ali po tom istom zakonu nemože biti branitelj. Pa naravno da nije pošteno, al je po zakonu.

 

 

Pokušajte sve što se može, nemate što izgubiti.

 

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

suzana,to što je medeni napisao,mislim da je u potpunosti točno......ja ću malo skratiti (neće se medeni naljutiti :))

1.probaj naći nekoga od tih ročnika i vidjeti da li je ostvario status branitelja,...ako da onda imaš neke šanse...pa i za hrvi...

2.pošto je točno što je medeni napisao oko tih ročnika tko ima pravo,a tko ne,znaći automatski se ne dobija status,nego ovisi od postojbe do postrojbe...

3.ako ne uspiješ u tome i ja mislim,ali nisam u to upućen u to,možda se može tražiti neka odšteta od vojske ili renta i slično,...moj ti je savjet dobar advokat (možda koji radi na postotak,ako nemaš odmah novac).....od onih koji besplatno rade (udruge i sl.) u principu više saznaš ovdje nego tamo.....(bar moje iskustvo)...iako vrijedi i to pokušati,možda ima i pozitivnih iskustava....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija