Jump to content

problem parcelizacije i etažiranja?


anonimno

Preporučene objave

pozdrav ljudi!

 

Situacija je slijedeća : dva brata kupe zemlju i odluće gradit kuću, izvade dozvole (rješenje o odobrenju uže lokacije za izgradnju porodične stambene zgrade od 11.2.1967., rješenje o odobrenju za građenje obiteljske stambene zgrade od 28.3.1968.). Kuća izgrađena i u istočnoj polovicu sa svojom familijom živi jedan a na zapadnoj drugi i oba dvije strane su identične. Ispred kuće je taraca koja je isto tako odijeljena zidom i iza kuće mali vrtovi također podijeljeni zidom.

E tu dolazimo do problema jer kuću nikad nisu ucrtali u z.k.knjige i nakon smrti jednog od braće u z.k.izvatku na toj čestici zemlje su ukniženi drugi brat za 3/6 i troje djece od pokojnog brata za po 1/6.

Kako sada ucrtati kuću, odnosno podijeliti česticu zemlje i nakon toga jednu polovicu etažirati (dogovor među djecom postoji). Raspitali smo se na nekoliko mjesta, pa su nas šetali kao pitajte geodete, a ovi pitajte urbaniste, pa oni opet nazad, neki bi uradili ovo pa ono, drugi bi ono pa ovo, jednima je nemoguće, drugi bi to lako....

Interesira me kako što bezbolnije (mislim na zdravlje i živce) proći i naravno što jeftinije.

P.S. Svaka polovica kuće, odnosno obitelji koje tu žive imaju posebni kućni broj, posebni ulaz, posebne priključke od vode i struje i nemaju nikakvih zajedničkih elemenata osim središnjeg zida kako kuće tako i prostora ispred i iza nje (ovo pišem jer su neki upravo tu vidjeli problem)

Unaprijed zahvalan!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro je znati da ukoliko Vam parcelacija ne prođe etažiranjem i međuvlasničkim ugovorm možete postići potpuno čistu i jasnu pravnu situaciju kako Vama tako i budućim eventualnim pravnim sljednicima (tržišno bitno u slučaju prodaje).

 

Parcelacija je već zanimljiv problem u Vašem slučaju, i uz skromno poznavanje ove tematike vidim da će ju biti vrlo teško provesti (i uz uvjet da imate dovoljnu površinu novih parcela za poluugrađene građevine).

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mislim da tu nema nekog spora. Pozvati geodeta da izradi geodetski elaborat i izvrši parcelaciju. On po službenoj dužnosti o tome obavješćuje zemljišnoknjižni odjel. Može Vam trajati vrijeme predaje elaborata od strane geodeta na potvrdu Katastru, gdje ovlaštena osoba iz katastra potvrđuje da su podaci ispravni pa tek onda ide službeno na gruntovnicu. Parcelacijom će obje parcele dobiti svoj zaseban broj kao 1/1. S obzirom da je nekretnina zemljište zajedno sa zgradom (načelo cjelovitosti nekretnine), odnosno sve što je ispod i iznad površine neodvojivo je povezano sa zemljištem, automatski sa parcelacijom zemljišta imate i diobu zgrade. Iza toga treba sastaviti diobni ugovor gdje navedete koji dio, odnosno koja čestica pripada jednom, koja čestica drugom zajedno sa pripadajućim objektima, pa možete detaljnije navesti kvadraturu, makar smatram da nije potrebno. Ako djeca žele svoj dio dobiti zasebno, onda vrše iza ovoga etažiranje. Znači evidentira se vlasništvo svakog stana posebno, ali je suvlasnički povezano na tu zasebnu parcelu ispod kuće. Vi ste i dalje na svojoj čestici vlasnik 1/1. Radi orijentacije, radili smo elaborat samo da uskladimo stanje katastra sa zemljišnom knjigom jer je u z.k. bila upisana drugačija površina na štetu jedne parcele. Platili smo 4.500 kn. Izrada diobnog ugovora je 7.000 kn, ali mislim da ga možete i sami sastaviti. Uglavnom, treba geodetu reći što trebate i on radi prijavne listove i uputit će Vas dalje. Dobar geodet je ŽUTIĆ DRAŽEN, tel. 095/8057-847

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pomoć Kupio sam etažu kuće koja je etažirana po starom zakonu, tj. okućnica je zajedničko nedjeljivo vlasništvo. Bruto površina kuće je 97 m-2 a parcele 250 m-2. Investitor ujedno i suvlasnik kuće prisvojio je cijelu okućnicu te na istoj izgradio mali objekt od 50 m-2. dva zida su izgrađena na međi s okolnim parcelamaŠto čoniti.

havla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što čoniti pardon činiti!

 

Komunisti su 80tih godina donijeli takav zakon da se ukinulo privatno vlasništvo građevinskog zemljišta. U Zg je zakon proveden odlukama tadašnjih općina. Po tom zakonu samo su zgrade i stanovi u njima mogli biti i dalje privatni. Dvorišta su bila dana na privremeno korištenje vlasnicima zgrada.

Nažalost po nas mnoge (i za vas) takova svijest živi u hrvata još i danas. Čovijek hini da je vama prodao samo stan a ne i dvorište (jer se njemu tako dopada hiniti).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima

Imam sličan problem.

Kupio sam stan u okolici Poreča tj. stan u južnom krilu jednokatnice s potkrovljem. budući da je dvojni ojekt na jednoj k.č. parcela je ravnomjerno podjeljena. Svi vlasnici posebnih dijelova su i suvlasnici zemljišta. Svi suvlasnici sjevernog krila zgrade koriste okućnicu, međutim vlasnik stana u prizemlju južnog krila zgrade prisvojio je svu okućnicu za sebe te izgradio apartman u dvorištu. Pošto sam odlučio to rasčistiti molim za savjet od kud krenuti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija