Jump to content

Opomena pred utuženje


ToBlue

Preporučene objave

Pozdrav svima i unaprijed zahvaljujem na odgovorima i ispričavam se, ako odgovori postoje, no toliko sam uzrujan da što više čitam, manje razumijem.

 

Situacija je sljedeća. Dobio sam opomenu pred utuženje od Leke i partnera jer nisam plaćao Master Card račune. Opomena je u iznosu 30.800 kn. Ostao sam bez jednog dijela prihoda kojim sam plaćao Master račune i ne plaćanjem i njihovom kamatom iznos je došao do te cifre. Ne bježim od plaćanja i odgovornosti za plaćanje, ali trenutno nemam izvora za platiti cijeli iznos, niti minimalne iznose revolvinga koji su bili.

 

Sada imam rok od 8 dana da uplatim račun u cijelosti, za što nemam novaca, a ako to ne učinim oni će prijedlog utuženja proslijediti javnom bilježniku. (Što to znači?)

 

U tekstu dalje piše:

 

"Napominjemo da će - ukoliko naplatu ne izvršite na gore opisani način - naše društvo pokrenuti postupak za naplatu navedenog potraživanja iz vaše plaće/mirovine, odnosno iz vaše ostale cjelokupne pokretne i nepokretne imoavine, za koje postupke raspolažemo preciznim podacima i imamo sva potrebna ovlaštenja" - od kuda ima podaci i što imam od imovine? Samo sam podstanar i to je to u stanu apsolutno ništa nije moje...

 

Nadalje:

 

"Kako biste izbjegli daljnje troškove i neugodnosti na vašem radnom mjestu, odnosno mjestu stanovanja, još jednom vas molim o vaše dugovanje podmirite prije pokretanja postupka prisilne naplate potraživanja..." - neugodnosti??? Kakve neugodnosti??? Što namjeravaju napraviti???

 

I zadnje:

 

"Također vas obavještavamo da će od strane našeg ureda, a sukladno strogoj uputi naše stranke u slučaju propuštanja ostavljenog roka za uplatu dugovanja s vaše strane protiv vas usljediti kaznena prijava radi kaznenog dijela prijevare prema odredbi čl.224 KZ RH"

 

Što mi je činiti sada? Tražiti zaštićeni račun u FINI? Molim vas savjete. Trenutno nemam od kuda platiti toliki iznos :(

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je klasična špranca opomene kojom se želi prestrašiti dužnika i prijetiti mu svime i svaćime a na kraju i kaznenom prijavom ne bi li se dug što prije naplatio.

No situacija je slijedeća:

Ukoliko u određenom roku ne platite dugovanje ovrhovoditelj će pokrenuti Ovršni prijedlog na temelju vjerodostojne protiv Vas (otvorene stavke dugovanja) i ako ne uložite prigovor na rješenje o ovrsi u roku od 8 dana (ne vidim razloga za ulaganje prigovora jer če prouzročiti dodatni trošak) rješenje će postati pravomoćno i nakon toga ga ovrhovoditelj šalje na naplatu u FINU. Plijeniti Vam se može 1/3 plaće ili sve iznad 3671,33 kuna ako imate plaću veću od prosjeka RH (5507 kn).

Pokušajte kontaktirati Master Card (pismeno sa povratnicom) i zatražiti otplatu duga na rate, jer če Vam 0vrha prouzročiti dodatne troškove: osim glavnice, zatezne kamate, sastav ovršnog prijedloga, JB nagrada itd. i na taj način če Vam se povećati dužni iznos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

 

Već sam ih kontaktirao mailom za otplatu na rate, na što nisu odgovorili pisanim putem, već su me zvali telefonski. Ja sam inzistirao na tome da mi odgovor koji su dali (uplata1.800 kn na što sam rekao da ne mogu taj iznos plaćati) da mi pošalju odgovor mailom, odgovor je bio da oni nemaju vremena svakome odgovarati pisanim putem itd. Vrlo su neugodni.

 

Pokušat ću sutra poslati pismo s povratnicom s prijedlogom mjesečnog iznosa koji im mogu uplaćivati. Da li je to ok?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavezno dopise šaljite preporučeno sa povratnicom. Mislim da Vam je bolje prihvatiti bilo kakvu nagodbu i otplatu na rate jer ukoliko ovrhovoditelj pokrene ovrhu imati ćete dodatne troškove a i naplaćivati će se iz djela Vaše plaće. Pošaljite im prijedlog otplate duga s Vašim prijedlogom i mogućnostima pa vidite što će Vam konkretno ponuditi. Jer ovrha je za Vas najlošija opcija s obzirom na dodatne troškove koji će nastati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija