Jump to content

Neuredni susjed


Agadio

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam pitanje vezano uz susjeda koji blizu nase kuce ima rusevnu kucu u kojoj nitko ne zivi ali propada tocnije otpao je zid do nase medje te se vidi unutrasnjost kuce, krov propada unutra, po tom pitanju iako smo ga molili nije napravio nista jos se podsmjehuje i veli da nece ona jos past, a dijeli nas svega 2 metra od naseg ulaza u kucu i dvoriste, napravili smo i ogradu sa svoje strane medje koju je on zapravo trebao napraviti kako bi zastitili svoju djecu da nisu blizu rusevine i stakora, te da nam njegove ovce ni kokosi ne setaju po dvoristu, upozorio nas je da na nasem ulazu ne ostavljamo auto ako slucajno kuca padne, napominjem da nam je to jedini ulaz u dvoriste i kucu tako da nam je svaki dan doslovno ugrozen zivot i zdravlje.

Na parceli se jos nalazi i hrpa smeca, starih stvari, azbestnih ploca, pas koji zivi u strasnim uvjetima te koji po citave noci laje i vije pa se i djeca boje, a ujedno je i staja gdje su ovce blizu samog naseg ulaza u kucu siri se nesnosni smrad, staro sijeno, gnojnica, muhe, komarci itd....

Dolaze i stakori pa smo na nasoj strani medje prisiljeni stavljati otrov nismo htjeli staviti s njegove strane jer ima kokosi i ovce pa da se njima nesto ne dogodi.

Ali ni to nije sve citavom duzinom medje od 50 metra nalaze se stara stabla cije grane se lome i pucaju te padaju u nase dvoriste, a veca su od 5 metara jedan dio tih stabala mu sluzi kao potporanj za navedenu rusevinu.

U slucaju padanja kise ili snijega grane odpadaju u nase dvoriste i ulaz, a iz rusevine se vide svakodneno sve veci procijepi, vodu sa krova rusevine usmjerio je prema nasem ulazu cijevima, te je tu leglo komaraca.

Pokusali smo na sve nacine da razgovorom se dogovorimo cak smo se ponudili da mu pomognemo da se to pocisti ali njega nije briga.

Sada Vas molim za savjet sto da poduzmemo, da li ga mozemo negdje prijaviti i gdje jer zelimo biti sigurni za nasu djecu, kucu smo renovirali stavili novu fasadu, sredili smo okucnicu, napravili nove ograde naravno sve kreditom takodjer se bojimo da ako padne njegova kuca da ce nam napraviti materijalnu stetu zbog male udaljenosti izmedju objekata.

Nadam se da sam Vam donekle stvorila sliku okruzenja u kojem odrastaju moja djeca, sada smo vec na rubu snaga i borbe s doticnim susjedom pa Vas zato molim za pomoc.

Unaprijed se zahvaljujemo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom na navedeno postoji više adresa kojima se možete obratiti. Glede opasnosti od rušenja zgrade, ukoliko su stvari kakvima ih opisujete, imate osnovu u čl. 111. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Moguće i građevinska inspekcija.

 

Glede životinja, nadležna adresa vam je veterinarska inspekcija. A obzirom na stanje dvorišta, ukoliko u vašem Gradu/Općini postoji formirano komunalno redarstvo, tada se obratite komunalnom redaru.

 

Dakle, puno adresa, ali imajte na umu da je sve to procedura koja će potrajati, pa sve dok se doista stvari ne saniraju kak spada, morat ćete biti na povećanom oprezu, pogotovo glede malaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo bih se nadovezao, ako sve ovo što je G-man napisao ne urodi plodom, učinci zaštite od opasnosti od rušenja zgrade mogu se ostvariti ne samo stvarnopravnoj, nego i na obveznopravnoj razini na temelju odredaba članka 1047. ZOO, koja ima preventivnu funkciju. Naime, prema odredbma čl. 1047 st. 1 ZOO-a svatko može zahtijevati od drugoga ukloniti izvor opasnosti od kojega prijeti znatnija šteta njemu ili drugome, kao i suzdržati se od djelatnosti od koje proizlazi uznemirivanje ili opasnost štete, ako se uznemirivanje ili šteta ne mogu spriječiti odgovarajućim mjerama. Sud će na zahtjev zainteresirane osobe narediti poduzimanje odgovarajućih mjera za sprječavanje nastanka štete ili uznemirivanja ili uklanjanje izvora opasnosti, na trošak posjednika izvora opasnosti, ako ovaj sam to ne učini, čl.1047 st. 2 ZOO.

 

U skladu s navedenim odredbama ZOO-a susjed čija je nekretnina u opasnosti

zbog ozbiljne opasnosti da se susjedna zgrada ili drugi objekt potpuno ili djelomično

sruši može popularnom tužbom iz članka 1047 ZOO-a zahtijevati poduzimanje svih

potrebitih mjera za otklanjanje izvora opasnosti.

 

Btw, zanimljivo je da nepopravljanje ruševne zgrade uz ispunjenje pretpostavki određenih posebnim propisom može dovesti do presumpcije gubitka vlasništva. Naime, takva ruševna zgrada može se smatrati napuštenom nekretninom i postati vlasništvo Republike Hrvatske čl. 133 st. 2 ZVDSP. Međutim da bi se neka nekretnina smatrala

napuštenom nekretninom posebnim propisom moraju biti propisane pretpostavke

za prestanak prava vlasništva zbog nepopravljanja zgrade iz čl. 133 st. 3 istog zakona. Takav poseban propis nisam siguran da je RH još donijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija