Jump to content

Ovrha i na mene kao radnika i na poslodavca


sonj

Preporučene objave

Pomoć!!

Zatvorio sam obrt jel su mi se nakupili dugovi i blokiran mi je račun. Zaposlio sam se i šef uredno uplačuje plaču i fina uredno skida 1/3 (naplačuje se mirovinsko i porezna)..

Sada je mom šefu došla opomena od jednog dobavljača (njegovog odvjetnika) koji potražuje svoje da šef uplačuje i njima na račun 1/3 ili če oni blokirati račun mog poslodavca... Drže se neke izmjene zakona iz 2014... šef mene prisiljava da potpišem izjavu da se slažem da 1/3 plače uplačuje i tom dobavljaču... šta raditi? 1/3 uzima fina, 1/3 potražuju ti dobavljači i ja bi trebao raditi za 1/3 plaće ili 850 kn.. Ili letim iz firme... Zaima me kako se postaviti i šta raditi.. Ovrha sjela u 5 mj 2014 i oni se ne mogu naplatiti jer prvenstveno se naplačuje država i šta sad?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonski Vam se moze plijeniti po osnovi rjesenje o ovrsi (osim alimentacije do 1/2) najvise 1/3 primanja ili vise ukoliko Vam je placa veca od hrvatskog prosjeka koja mislim da je trenutno 5.706 kn. U tom slucaju moze se plijeniti sve iznad 3.804 kune. Znaci ako imate placu npr 7500 knmoze Vam se plijeniti u tom slucaju 3.696 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada je mom šefu došla opomena od jednog dobavljača (njegovog odvjetnika) koji potražuje svoje da šef uplačuje i njima na račun 1/3 ili če oni blokirati račun mog poslodavca... Drže se neke izmjene zakona iz 2014... šef mene prisiljava da potpišem izjavu da se slažem da 1/3 plače uplačuje i tom dobavljaču..

 

Poštovani, a po kojim člancima oni to argumentiraju, 201, 202 OZ?.

 

Nekako mi se čini da je dotični odvjetnik jako kreativan a ova opomena u stilu app. Naime, ovrhovoditelj (ali u ovom slučaju porezna) može predložiti da sud u ovršnom postupku rješenjem naloži poslodavcu da mu isplati sve obroke što ih je propustio obustaviti i isplatiti prema rješenju o ovrsi, pa zato kao od vas traže izjavu o suglasnosti da vam zaplijene 1/3 iako vam poslodavac već "skida" 1/3 FINI. To zakonski baš i nije moguće jer Ovršni zakon u odredbama čl.202 jasno kaže,

 

(1) Dužnik može privatnom ispravom potvrđenom kod javnog bilježnika dati suglasnost da se radi naplate tražbine vjerovnika zaplijeni njegova plaća, odnosno drugo stalno novčano primanje, osim u dijelu u kojem je to primanje izuzeto od ovrhe. Suglasnost kojom se dopušta pljenidba plaće, odnosno drugog stalnog novčanog primanja za iznos koji je izuzet od ovrhe, ne proizvodi pravne učinke.

 

A čl.173 OZ (za vaš slučaj, ako dobro svatih 2550kn) u st.2 kaže,

 

(2) Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine plaće ovršenika, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini jedne polovine netoplaće ovršenika.

 

Imate li pravnu službu u tvrtci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Nema pravne službe u firmi.. nas smo trojica, a šef je i poslovođa i vlasnik i alfa i omega... udjelio mi je otkaz, papire još nisam dobio, tako da neznam ni zbog čega sam dobio otkaz (neznam šta je naveo)... rekao mi je da će njega zgleda ovšiti zbog moga duga i da će morati platiti sve obroke koliko ja radim (oko 3 godine)... nisam ni papire dobio ali vć dobivam od njega poruke tipa "šta ćemo sa tom ovrhom".. kad je dobio opomenu od njihovog odvjetnika odmah mi je to uvalio i rekao da dok to ne riješim da ne radim, a šta ja tu mogu??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija