Jump to content

Stvarni i formalni vlasnik


dlabas

Preporučene objave

Molio bih ako mi netko može pomoći objasniti razliku između stvarnog i formalnog vlasništva.

Naime kada imam hipotekarni stambeni kredit na stan tko je vlasnik tog stana? Ja ili banka? Jesam li ja stvarni ili formalni ili kakav drugi vlasnik? Kako je to riješeno s gledišta prava? Hvala najljepša :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Vlasnik nekretnine je osoba koja je uknjižena u ZK kao vlasnik , sve dok se ne dokaže suprotno .

Hipotekarnim kreditom je ta nekretnina opterećena , i u slučaju ne vraćanja kredita vjerovnik može ići u ovrhu ,i namiriti svoju trežbinu prodajom te nekretnine .

 

Ima slučajeva kada je više suvlasnika uknjiženo na jednu nekretninu u ZK , a kao posjednici u katastru registrirane su druge osobe koje su posjed stjecale nasljeđivanjem kroz dugi niz godina i te su osobe vanknjižni vlasnici , a svoje pravo vlasništva mogu dokazati presudom suda (posjednik podnese tužbu za utvrđenje prava vlasništva dosijelošću i nasljeđivanjem

.To znači da će na temelju presude u tom postupku biti dokazano da su osobe uknjižene u ZK kao suvlasnici bili samo formalno uknjiženi kao suvlasnici a stvarni vlasnici su osobe koje su dugi niz godina bile u zakonitom posjedu .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala najljepša na odgovoru. Vrlo detaljno i profesionalno. Jos samo dva pitanja. Ukoliko ne placam kredit banka mi nekretninu moze uzeti i prodati sukladno hipotekarnom ugovoru. Tada ja vise nisam vlasnik.

1. Nakon toga da li sam ja ustvari ikada bio stvarni vlasnik te nekretnine? Da li se na to tada gleda kao na otuđenje nekretnine (mojom krivicom) sukladno hipotekarnom kreditu?

2. Ukoliko sam ja stvarni vlasnik nekretnine (sve dok plaćam kredit) zasto nemam ista prava kao stvarni vlasnik, odnosno zasto ne mogu nekretninu prodati i prebaciti kredit na kupca bez dozvole banke (budući da je kredit osiguran hipotekom) ?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Jeste. Kod hipoteke radi se o tome da je vlasništvo, ajmo reć "okrnjeno" odnosno uvjetovano redovnim podmirivanjem rata kredita. Kada to padne u vodu, založni vjerovnik ima pravo da iz tog vašeg vlasništva sebi naplati dugovano.

 

Možda mala analogija - gledajte na kredit i njegovo plaćanje kao lijek koji je neophodan za normalno svakodnevno funkcioniranje organizma, ako ga uzimate (plaćate kredit) vi normalno funkcionirate, ako ga ne uzmete (prestanete plaćati kredit) dolaze ozbiljni problemi sa zdravljem koji mogu završiti i fatalnim slučajem.

 

2. Vi imate apsolutno pravo da i hipotekom opterećenu nekretninu otuđite prodajom, darovanjem ili slično. No, u tom slučaju hipoteka i dalje ostaje na nekretnini i stjecatelj "kupuje" ili dobiva i hipoteku. No, šanse da nađete kupca takve nekretnine su vrlo male, osim što biste mogli naći kupca koji bi bio spreman, u trokutu "on-vi-banka" da uplati dio ili cijelu cijenu na ime zatvaranja kredita, kako bi stekao "čistu" nekretninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija