Jump to content

Nasljedstvo i dozivotno uzivanje


Tea241

Preporučene objave

Imamo problem nasljedjivanja..naime moja mama ima dozivotno uzivanje na kuci bivseg muza a vlasnik kuce je njegov sin koji je nedavno preminuo. Inace nasljednici bi trebala bit njegova djeca ali oni su maloljetni i u domu a njemu i zeni je sudski oduzeto roditeljsko pravo tj liseni su..i razveli su se..e sad mamin bivsi muz zivi u toj kuci sa novom zenom i sad neznamo kome ide uopce kuca jel kad mu je sin preminuo mama nije dobila poziv za ostavinsku nit ikakve inf.. sve sto je dobila je racuni koji su bili na njegovom sinu sada glase na nju i sad nam nista nije jasno ko tu kakva prava ima potrazivanja i nasljedja i ko je tu duzan placat racune??? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka ima pravo osobne služnosti, te kao nositelj tog prava nije odgovorna za dugove/obveze proizašle iz prava vlasništva (osim ako je tako ugovoreno, a nije). Obveze proizašle iz prava vlasništva terete vlasnika.

 

U ovom slučaju, po smrti vlasnika, neovisno o činjenici maloljetne djece, ista bivaju zakonskim nasljednicima, a obzirom je njihova majka lišena poslovne sposobnosti, a maloljetna djeca nemaju poslovnu sposobnost (osim iznimno), njihovim nasljedstvom upravljat će skrbnik. Doduše, on ne odgovara za obveze. Zašto su računi prebačeni na majčino ime, to treba provjeriti temeljem čega je to učinjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija