Jump to content

Nasljeđivanje nakon prekida izvanbračne zajednice


bebili11

Preporučene objave

Poštovani,

Prije par dana umro je čovjek s kojim je moja majka bila u izvanbračnoj zajednici nekih 22-23 godine u našoj obiteljskoj kući. Prije nekih 5 godina on je odselio u vlastiti stan i prijavio tamo i prebivalište. Svo to vrijeme oni su bili u kontaktu, dolazili jedni drugome, moja majka je o njemu brinula u smislu da mu je otišla oprati rublje, zavjese, prozore, vozila ga je gdje god je trebalo, zajednički su radili vinograd koji je njegovo vlasništvo (ima i vikendica uz vinograd). Dakle, oni su i dalje bili u vezi, ali nisu živjeli više zajedno.

Taj čovjek ima dvoje djece - sina i kćer - s kojima godinama nije bio u kontaktu niti su djeca za njega marila. Nije ostavio nikakvu oporuku niti su imali ugovor o uzdržavanju.

Moje pitanje je - ima li majka po ikakvoj osnovi pravo na dio nasljedstva?

I još nešto - može li se ona nekako i gdje predbilježiti za prisustvovanje ostavinskoj raspravi?

 

Hvala unaprijed na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Nastavno na ovu temu, u razgovoru s nasljednicima (sinom i kćeri) dogovoreno je da će se odreći 1/3 vikendice u korist moje majke. Molim za savjet - ukoliko nasljednici prilikom ostavinske rasprave to iznesu pred javnim bilježnikom, da li će majka morati platiti porez na nasljedsvo i koliko? Da li uopće oni to na taj način mogu "darovati"? Da li je za nas bolja opcija da se to ne iskaže prilikom rasprave nego da majku isplate i kako se to onda regulira da sve bude legalno? Uglavnom, koji način je najbolji za majku da ostvari novac od te 1/3 vikendice? Unaprijed zahvaljujem na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pazite jednu stvar,ustup je moguć između sunasljednika,što će reći ako nasljednici spore postojanje izvanbračne veze javlja se spor o pravu vaše majke,odnosno dali je nasljednica ili ne,pa ako djeca nespore njeno pravo to daje za učinak da majka nasljeđuje 1/3-inu po svom vlastitom pravu a ne nekakav ustup.

Ukoliko majka bude proglašena nasljednicom bit će u obvezi platiti porez na nasljedstvo,obzirom da Zakon o porezu na promet nekretninama u smislu poreznog oslobođenja nepoznaje izvanbračnu vezu,nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija