Jump to content

Kolicina prodanih automobila kao privatna osoba


vlatka83

Preporučene objave

Čl. 3. st. 1. Zakona o trgovini - (1) Trgovina je, u smislu ovoga Zakona, gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini u svrhu ostvarivanja dobiti ili drugog gospodarskog učinka.

 

Čl. 4. st. 1. i 2. - Trgovac je, u smislu ovoga Zakona, pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini; Trgovac obavlja djelatnost trgovine slobodno i pod jednakim uvjetima na tržištu, na način da se ne sprječava, ne ograničava i ne narušava tržišno natjecanje.

 

Čl. 70. st. 1. t. 1. - Novčanom kaznom od 5.000,00 do 300.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, a novčanom kaznom od 4.000,00 do 70.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi kao i fizička osoba ako obavlja djelatnost trgovine, a nije registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili obavljanje usluga u trgovini (članak 4.)

 

Dakle, nije problem ako ti prodaš auto ili dva auta koje si koristio i više ti ne trebaju, ali ako konstantno vrtiš aute da zaradiš, onda obavljaš djelatnost trgovine, za koju moraš biti registriran.

 

Ovdje je pogotovo problem s autima, budući da će po prijavama poreza porezna vrlo lako moći utvrditi kad si koji kupio i kad si ga prodao.

 

Ali da se vratimo na prvotno pitanje - kupnja nije ni na koji način limitirana, ako možeš platiti 10 auta, kupi ih svih deset..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, nije problem ako ti prodaš auto ili dva auta koje si koristio i više ti ne trebaju, ali ako konstantno vrtiš aute da zaradiš, onda obavljaš djelatnost trgovine, za koju moraš biti registriran.

 

 

Vrlo vjerojatno bi u slučaju prodaje 3-4 automobila u jednoj godini građanin bio prvo pozvan na razgovor u poreznu ili carinsku službu. Nije isto je li netko imao te aute godinama pa ih rasprodaje iz nekog razloga, ili svaki auto kupi i u dva mjeseca od kupnje proda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija