Jump to content

Nejasnoće u Zakonu o vlasništvu


avlajcic

Preporučene objave

Čitajući Zakon o stvarnom pravu i ..., prvo sam pomislio da čitam nešto iz srednjeg vijeka gdje sila i jači mogu uzeti tvoje vlasništvo u 30 dana. Npr. budeš dobar susujed i dopustiš onom do tebe prelazak preko tvoga, jer eto trenutnio mi ne smeta a čovjeku pomogneš. No, onda zbog nekog razloga to ti ne odgovara, a prošlo 30 dana, zakon te stjera da ono što je tvoje nije tvoje, jer ovaj dobije pravo da tvojom česticom radi ono što njemu odgovara a ti se možeš slikati. Da ne kažem da se koristi nekim prolazom i na svojoj i na tvojoj čestici ali dosjelnost te dočeka kao rezultat dobrote, dobre volje, dobrosusjedskih odnosa.

Ili npr. susjed nema kud sa stvarima i ti mu pustiš da drži na tvome i onda ako se nešto pokvari među vama, on te može ucjenjivati da si mu dozvolio korištenje i nisi naveo koliko dugo, on onda drži svoje stvari na tvome koliko hoće, eto iz inata, i ti se moraš tužakati da bi dokazao da je tvoje ali je zakon na njegovoj strani. Dosjelnost ili što li već! Kako nije ako se moraš sudski dokazivati da je tvoje. Nisam pravnik ali kad pogledam, ovaj zakon je raj za lopine, samo ih treba dobro proučiti a oni se u tome dobro snalaze. Za nas obične male koji se baziraju na nekim ljudskim vrijednotama ovaj zakon, kad nas se dotakne, je Kafkin "Proces" u kojem se nađu jer se podrazumjeva da "znaju"!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nažalost, ako govorimo o nekretninama, dok god bude vladalo nesređeno stanje u zemljišnim knjigama (znam čitave blokove stambenih zgrada koji se u zemljišnim knjigama vode kao oranice!), morat će postojati i posjedovno pravo, uključujući i stjecanje na temelju zakona (dosjelosti). Netko mi je nekad rekao da u Njemačkoj pravo ne poznaje posjed kao institut - ali to Vam je Njemačka :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali dati rok od 30 dana da se reagira na nečije aktivnosti usmjerene na nešto tvoje. Prvo ti treba bar 3 mjeseca da se snađeš u novoj okolini. Da ne kažem o osjećaju kad se nađeš među novim ljudima. I onda po nekom svom osjećaju nastojiš se prilagoditi i naravno budeš mekši. Neko prolazi vašim putem i onda sami ne znajući kakavi su dotadašnji odnosi među suusjedim, pustite, da se ne zamjerite, novi ste. Nakon ta 3 mjeseca kad se stabilizirate i pohvatate konce, shvatite da taj susjed i nema pravo prolaženja tim putem, koji je na vašoj čestici, koja je uzgred čista. Podignete glas i tražite svoj mir na svome. Ali on poteže zakon, koji kaže da ste trebali reagirati u 30 dana, i taj susjed ima vašu česticu, put, sebi u službi. Da ne napominjem da ima i drugi put ali taj mu je eto prikladniji! Pa to je suludo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija