Jump to content

ugovor na određeno, prestanak istog, prekovremeni sati i prava na Zavodu


marg667

Preporučene objave

Dobar dan. Molim vas za par savjeta. U bivšoj firmi sam imala ugovor na neodređeno. Nakon što je ista otišla u stečaj, dobila sam poslovno uvjetovan otkaz. Uspjela se unutar 8 dana zaposliti u novoj firmi - dobila ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju od 3 mjeseca. Obzirom da to ističe za koji dan, zanima me sljedeće; kada bi nam najkasnije novi poslodavac trebao reći namjerava li nam ponuditi novi ugovor ili ne (mislim na vremenski rok, i kakva prava imamo ako to ne učini). Drugo, obzirom da u ugovoru nije naveden točan datum prestanka radnog odnosa, kako se isto računa (uzima li se da mjesec ima 30 dana, pa si sama mogu izračunati kada mi ističe tih 90 dana ili se računa trajanje npr. od 01.06. pa do 01.09.). Zatim, tijekom rada kod novog poslodavca imala sam poprilično prekovremenih sati, za koje je rečeno da će mi biti plaćeni, ali nisu. Koja su moja prava po tom pitanju? Radilo se o prošlom mjesecu za koji je već isplaćena plaća. I posljednje, a tiče se prijave na Zavod i naknade. Nakon što mi istekne ugovor od ova 3 mjeseca, imam li se pravo prijaviti na Zavod, odnosno dobivati mjesečnu naknadu kao nezaposlena osoba ili treba ipak potpisati nekakav otkaz. Ne znam mogu li istu izgubiti ako mi primjerice poslodavac odlučiti ponuditi novi ugovor, a ja odbijem. Molim vas da mi malo pojasnite taj dio. Isprike na poduljem postu i hvala unaprijed na odgovorima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

evo nekih odgovora na Vaša pitanja: Zakon o radu ne propisuje obvezu poslodavca da u određenom roku kaže radniku da mu namjerava produljiti ugovora na određeno vrijeme, tako da ne možete ništa očekivati u tom smislu. Nadalje, ako se rok računa na mjesece, onda rok ističe istog dana mjeseca na koji je počeo (dakle, 01.06.-01.09.), to je neko općenito pravilo. Ako Vam poslodavac ne da novi ugovor o radu, onda on nije dužan ništa drugo napraviti, osim po isteku roka Vas odjaviti na HZZO i HZMO i vratiti Vam papire (i eventualno Vam dati obavijest o isteku ugovora o radu na određeno vrijeme i potvrdu o tome koje ste poslove obavljali kod tog poslodavca).

Što se tiče prekovremenih sati, ako njihovo odrađivanje možete dokazati (pretpostavljam da ih poslodavac nije unosio u tzv. šihtericu, odnosno evidenciju radnog vremena, jer bi onda iste bio dužan i platiti radnicima) - svjedocima, ispravama i sl., možete utužiti za taj iznos. Predlažem da u tom smjeru angažirate odvjetnika koji radi radno pravo, jer bi on onda mogao i izračunati koliko iznosi ukupna vrijednost odrađenih prekovremenih sati. Druga opcija je da zaprijetite poslodavcu prijavu radnoj inspekciji, posebno ako ste imali prekovremenih sati više od 10 tjedno (što je zakonski maksimum, ako se ne varam), pa da on onda dobrovoljno isplati taj iznos, osim ako nije od one nonšalantne vrste poslodavaca.

Ako se kod HZZ-a ništa nije mijenjalo, za naknadu za nezaposlene je bitno da ste u zadnjih 24 mjeseca radili barem 9 mjeseci, nije potrebno da bude u kontinuitetu, što ste, koliko vidim, s obzirom na prošlog i ovog poslodavca, skupili. Za HZZ je bitno da zadnji radni odnos nije prestao Vašom krivnjom, a ako je prestao istekom roka na koji je sklopljen, onda to zaista nije Vaša krivnja, pa biste onda imali pravo na naknadu s HZZ-a. Ako Vam poslodavac usmeno ponudi novi ugovor, a Vi to usmeno odbijete, ne vidim kako bi HZZ mogao saznati za to, pa mislim da nema bojazni od toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bih samo dodao da znam za slučaj "zločestog" poslodavca koji je poslao dopis HZZ-u da je radnik odbio potpisati novi ponuđeni ugovor na određeno nakon isteka staroga a sve u cilju da napakosti radniku.

Unatoč tome, radnik je ostvario pravo na naknadu jer mu zadnji tj. taj radni odnos nije završio njegovom krivnjom već istekom ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija