Jump to content

Prava trudnice prije rodiljnog dopusta


ivanak123

Preporučene objave

Poštovanje,

Molila bih za pomoć za svoju poznanicu oko prava trudnice pred porodiljnim te moguća rješenja u situaciji mobinga od strane nadređenog.

Kod istog poslodavca ima drugi za redom ugovor na određeno, koji ističe sredinom siječnja 2018. Službeno rodiljni dopust počinje sredinom studenog 2017 (treće dijete). Nedavno je od poslodavca primila mail s prijetnjom da joj vjerojatno neće produžiti ugovor te razne optužbe.

Trenutno poznanica radi i prekovremeno i od doma samo kako bi uspjela zadovoljiti uvjetima što poslodavac zahtijeva, ali napadi poslodavca postaju sve osobniji i psihički pritisak je sve veći. Nedavno je završila na mirovanju, ali ne želi na bolovanje kako bih mogla dovršiti primopredaju poslova.

Inicijalno je mislila s poslodavcem ljudski pokušati se dogovoriti o produženju ugovora tijekom porodiljnog kako ne bi gubila značajan iznos rodiljne naknade.

S obzirom na trenutnu situaciju kada je dojam da je sa strane nadređenoga to postalo osobno, te da ju napada namjerno svakom prilikom, želim saznati kako se može zakonski zaštititi.

Koliko znam ima mogućnost zaposlenja u drugoj firmi te bi u ovom stanju stresa to htjela napraviti što prije. Ali htjela bi za nju provjeriti da li to povlači nekih negativnih/neočekivanih posljedica:

Ako npr. sutra daje otkaz - s kojim najranijim datumom novi poslodavac ju može zaposliti? - da li u svim slučajevima je otkazni rok 30 dana? Kako to sve ide skupa s mogućoj stresnoj situaciji te mogućem bolovanju, koji onda ispadne u otkaznom roku?

Te da li u slučaju zaposlenja kod drugog poslodavca njena prava na rodiljnu naknadu zaštićena? (netko mi tu spominje da hzzo to može smatrati nekom 'muljažom' te sasvim ukinuti pravo na naknadu - je li to istina?)

Novi poslodavac je spreman ju prijaviti s prvim zakonski mogućim danom. U slučaju da je otkazni rok 30 dana, onda bi se zaposlila kod novog poslodavca doslovce tjedan dana prije početka porodiljnog ... Je li to problem?

Postoji li još bilo kakav drugi način, što može napraviti a da sebe i bebu zaštitim od stresa u ovih zadnjih 1,5 mjeseci rada? Bolovanje nije namjeravala koristiti ako nema stvarnu zdravstvenu indikaciju.

Također nema namjeru naštetiti sadašnjem poslodavcu, te bi dovršila poslove po najboljoj dužnosti.

Idealni slučaj naravno bi bilo da ostaje u sadašnjoj firmi uz uvjet da se smanji pritisak, te da se dogovori za produženje ugovora na godinu dana radi porodiljnog, ali više nije uvjerena u dobronamjernost nadređenog.

uređeno: od ivanak123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da prestanak radnog odnosa neće utjecati na visinu porodiljne naknade ukoliko do toga dođe nakon otvaranja porodiljnog. Prilikom otvaranja porodiljnog donosite papire sa iznosom zadnjih 6 plaća, iz kojih se računa prosjek i to je to - ne znam da oni to ponovno procjenjuju, al  evo, pričekate da netko drugi to potvrdi ili opovrgne.

Bi li ju novi poslodavac prijavio na određeno ili neodređeno?

Na ovo se moram osvrnuti

prije 10 sati , ivanak123 je napisao:

Trenutno poznanica radi i prekovremeno i od doma samo kako bi uspjela zadovoljiti uvjetima što poslodavac zahtijeva, ali napadi poslodavca postaju sve osobniji i psihički pritisak je sve veći.

Neka ne radi to sama sebi. Pogotovo ne zbog takvog poslodavca. U pitanju je njeno zdravlje i zdravlje njene bebe - na korektnosti joj nitko neće biti ni zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija