Jump to content

Određivanje skrbnika


Loop

Preporučene objave

Poštovani,

Otac je 2015g. imao teški moždani udar pri kojem je izgubio sposobnost govora. On može odgovarati na pitajna odgovorima da, ne, dobro, neću itd. ali nije u mogućnosti samostalno sročiti rečenicu. Inače inozemni je osiguranik i prima inozemnu penziju. S obzirom da je nakon tog moždanog udara imao jedan operativni zahvat koji je ( naknadno je dokazano putm vještaćenja med.dokumentacije od nepristanih vještaka) bio nepotreban odlučili smo se za tužbu protiv bolnice.

Advokat nam je rekao da bi prije same parnice bilo potrebno da se od službe za socijalnu skrb ishodi potvrda da je mama ( koja se i brine za njega od moždanog jer mu je oduzeta i cijela desna strana + govor) njegova skrbnica ( odnosno da može u njegovo ime nastupati na sudu). Naime oca bi sigurno suprotna strana zvala za svjedoka a on se nemože očitovati o samom događaju. Napisali smo molbu socijalnoj službi te naveli iz kojeg razloga želimo da mama bude skrbnik . Na razgovoru sa soc.radnicom, mamu je ista ispitivala o pokretnoj i nepokretnoj imovini koju tata posjeduje te joj rekla da postoji procedura te da mama nemože ( sada sigurno) biti imenovana skrbnicom tati jer po proceduri oni imenuju skrbnika a da bi s vremenom mama možda mogla postati skrbnik. Kad ju je mama pitala a šta bi bilo sa parnicom i kako bi ga zastupao skrbnik koji uopće pojma nema o konkretnom slučaju, soc.radnica je slijegnula ramenima i rekla da nezna.

Moje pitanje..kakva je to procedura i imenovanje strane osobe za skrbnika koja bi onda upravljala cjelokupnom imovinom koju su moji roditelji preko 40 god. stjecali u Njemačkoj i zašto moja majka koja se već brine o tati nemože biti i njegov skrbnik?

 

Hvala i lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CZSS će, po službenoj dužnosti, predložiti sudu  pokretanje postupka za lišenje poslovne sposobnosti, kada ocijeni da punoljetna osoba, zbog duševnih bolesti ili iz drugih razloga, nije sposobna brinuti se o svojim osobnim potrebama, te svojim pravima i interesima ili ugrožava prava i interese drugih osoba.
CZSS osobi za koju je pokrenut postupak za lišenje poslovne sposobnosti imenuje posebnog skrbnika sve dok traje sudski postupak za lišenje poslovne sposobnosti osobi, tj. Vašem ocu
Odlukom o imenovanju posebnog skrbnika utvrduju se njegove dužnosti i ovlasti.
Sud ce zatražiti mišljenje lijecnika vještaka o zdravstvenom stanju osobe za koju je pokrenut postupak lišenja poslovne sposobnosti kako bi se procijenilo da li je osoba sposobna samostalno štititi svoja prava i interese.

Ako sud donese odluku o potpunom oduzimanju posovne sposobnosti, CZSS će u roku od 30 dana po pravomoćnoj odluke imenovati adekvatnog skrbnika.., a kojem prestaje dužnost skrbnika samo u slučaju da se donese sudska odluka o vraćanje osobi poslovne sposobnosti..., te ako se neadekvatno skrbi za osobu, tj. ne ispunjava svoje obveze prema toj osobi kojoj je on skrbnik...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija